Revizuirea Constituției ar trebui să înceapă cu acest articol: „Cine nu aduce o creștere economică de 5% pe an trebuie să plece de la putere”

Revizuirea Constituției ar trebui să înceapă cu acest articol: „Cine nu aduce o creștere economică de 5% pe an trebuie să plece de la putere
Publicat: 25/11/2013, 10:33
Actualizat: 20/01/2014, 19:22

Luni, 18 noiembrie, la BNR, la conferința ZF 15 ani: „România 1998-2013-2028. Încotro?”, Tomas Spurny, președintele executiv al BCR, a sintetizat într-o singură propoziție și într-o singură cifră ce ar trebui să fie principalul obiectiv de guvernare al României.

„România este o țară cu un grad redus de îndatorare și cu un potențial înalt de creștere economică, iar orice guvern care nu va putea oferi, pe termen mediu, un nivel de creștere a PIB de cel puțin 5% pe an ar trebui eliminat de electorat.”

Dincolo de această propoziție, orice discuție ar trebui să fie inutilă, iar acești „5% creștere economică pe an” ar trebui să fie scriși cu markerul mare atât pe Palatul Victoria, cât și pe Palatul Cotroceni, pentru că această creștere economică trebuie să fie obiectiv de guvernare atât pentru premier, cât și pentru președinte. În rest, se pot certa pe orice vor ei.

În bugetul de anul viitor, guvernul Ponta a trecut o creștere economică ușor peste 2%, un plus care vine „mai mult din inerție și nu din ambiție, dintr-o țintă pe care ți-o asumi și vrei să o îndeplinești”. 2% înseamnă un plus economic bun, dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă la celelalte țări ale Europei, ar justifica premierul. Dar este prea puțin pentru România și pentru ce are nevoie, iar cu acest ritm, mediul de business românesc rămâne în continuare pe perfuzii, stă în viață pe datorie, asa cum trăiește și guvernul.

Spurny, șeful celei mai mari bănci locale, știe foarte bine că acest 2% pe care guvernul Ponta și l-a trecut în bugetul pe anul viitor nu îl ajută deloc, și nici pe clienții băncii care sunt înecați în datorii. Cehul-american – adus acum un an de Erste să curețe bilanțul BCR de creditele neperformante acumulate în ultimii cinci ani și care nu se mai opresc – știe că un ritm de creștere economică de 2% nu ajută pe nimeni să se dezvolte, nu va determina pe clienții buni să ia credite pentru noi investiții și nici nu le va permite clienților care au o poziție financiară la limită să își ramburseze datoriile sau să iasă la liman. Este exact situația din acest an, când avem o creștere economică de peste 2% (la 9 luni este 2,7%), dar este un plus fără oxigen financiar, fără venituri mai mari la buget, fără o creștere reală a veniturilor și fără îmbunătățirea pozițiilor financiare ale companiilor. La 2% pe an creștere de PIB banii ies din țară, nu intră, iar economia rămâne treptat fără finanțare.

În ultimii doi ani, din economie, din bănci, din conturile multinaționalelor au ieșit vreo 10 miliarde de euro și de aceea economia este la limită cu lichiditățile și cu cash-ul.

La 2% pe an, investitorii străini și până la urmă chiar și cei români își pun problema de ce să își bată capul cu o extindere a afacerilor, de ce să mai facă angajări, de ce să reia discuțiile cu bancherii când orizontul este atât de limitat. Mai bine ții banii la bancă cu 1 – 2% la euro și 3 – 4% la lei și nu ai bătaie de cap. Este exact ceea ce se întâmplă acum, când băncile românești sunt pline de lei care stau degeaba la BNR sau la Ministerul Finanțelor. Creșterea economică de 2% este prea mică, veniturile populației nu au de unde să crească – așa că toți stau și așteaptă, iar în timpul acesta sunt alte țări care încearcă să atragă banii către ele.

Guvernul Ponta are pe mână 40 de miliarde de euro din buget plus banii din împrumuturi, plus, teoretic, banii din fonduri europene pe care ar trebui să îi folosească pentru a obține o creștere economică de 5%, nu de 2%, dar pentru acest lucru ar trebui să muncească, să caute investiții și investitori în dreapta și în stânga, nu să stea toată ziua la televizor.

Cu 70% din Parlament, premierul Ponta avea o șansă extraordinară să asaneze administrația și companiile de stat și să își impună proiectele care să aducă relansarea investițiilor și, implicit, a economiei. Dar, din păcate, prin bugetul propus pe 2014, guvernul Ponta nu face altceva decât să mențină aceeași structură economică și administrativă de stat ca predecesorii lui, care nu va ajuta deloc România să iasă din mocirla în care este prinsă de cinci ani.

Dacă noua guvernare tot discută modificarea Constituției, primul articol ar trebui să fie: Cine nu aduce o creștere economică de 5% pe an trebuie să plece de la putere.

Articol publicat în ediția tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.11.2013

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Ninge pe Transalpina! Apel al drumarilor către şoferi: Nu vă deplasaţi în zonele montane dacă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ