Să tacă Germania! Acum le zice Titi Cocoșilă

Să tacă Germania! Acum le zice Titi Cocoșilă
Publicat: 04/03/2013, 15:08
Actualizat: 29/07/2014, 21:51

În ziua când Înalta Poartă i s-a închis în nas, deși el își pusese pantofii cu ciucuraș, s-a umflat pipota în Titi Cocoșilă. Păi taman el, care montase personal toate acele panouri cu sens unic pe DN1, îndeplinind criteriul tehnic de admitere în Schengen, taman el să fie ținut la Poartă?! El, care plânsese de nervi, la fiecare facere de Guvern, că nu este lăsat să reprezinte țara la extern, privea acum prost la Poarta nouă și închisă, pe care cineva pictase în ciudă steluțe galbene. S-a scărpinat o vreme în bugla de păr care-i stătea demnă peste frunte. La urmă, s-a-mbățoșat patriotic, s-a întors cu fața la popor și cu popoul spre Europa: „Ete, shit!” Cu toate că fusese ministru, ministru prim și chiar președinte, Titi Cocoșilă, altfel un cunoscut orator la intern, nu se exprima în engleză decât onomatopeic. Ajuns acasă, Titi Cocoșilă a pus mâna pe microfon-fon-fon și-a dat fuga la TV: „Poate că nu mai vrem să intrăm în Schengen”, „Germania a pierdut ocazia să tacă”, „Noi avem o obsesie cu Schengen, nu mai e o prioritate”.

Majoritatea celor care priveau în acel moment la televizor avea să mărturisească ani buni după aia o așa minune mare: Titi era primul Cocoșilă care dovedise lumii întregi că are ouă. Puțini s-au gândit atunci că asta era, de fapt, o anomalie a firii și că, în realitate, Titi Cocoșilă era același Titi Cocoșilă gargaragiu și înfoiat, care nu dovedise nimănui nimic, doar găsise Poarta încuiată și, în loc s-o descuie, el spusese vorba aia mare: „Ete, shit!”

Mulți exegeți nocturni ai Înaltei Porți aveau să găsească sute de explicații ale fatalului fenomen la care asistase Titi Cocoșilă, dar asta – vorba cuiva – nu este prioritatea noastră acum. Mulți dintre dumneavoastră s-au întrebat cine este Titi Cocoșilă, dar eu o să vă întreb pe dos: Cine nu e?

Titi Cocoșilă a fost mereu în relație minoră cu „partenerul” extern. Există însă vreun nume care în ultimii 20 de ani v-a reprezentat cu demnitate în lume? Care a făcut din democrație o luptă personală și din destinul european și euro-atlantic al țării o obsesie? Care a riscat să fie impopular, care a ținut direcția corectă, doar ca România să nu mai fie curluntrista lumii? Care nu a cumpărat aderarea la NATO cu banii noștri, care nu a făcut din parteneriatul cu SUA o relație pur „anatomică” și care nu schimbă placa imediat ce ajunge acasă de la Bruxelles?

Probabil că n-o să găsiți ușor un astfel de om. Pare, prin urmare, greu de înțeles de ce, în ciuda lui Titi Cocoșilă, România se află într-unul din cele mai bune momente ale istoriei sale: o țară membră NATO și UE, deși nu complet integrată, o țară liberă și democratică, deși cu derapaje și hopuri, o țară cu oameni care pot vorbi, crea și călători liber, deși împovărați de bariere financiare, o țară care se urbanizează și se schimbă încet-încet, deși mult prea încet după așteptările noastre. Își închipuie cineva cum am fi fost noi, românii, azi dacă n-ar fi fost lumea occidentală spre care să tindem, care să ne primească și să accepte să ne „integreze”, în ciuda înapoierii noastre istorice și a problemelor politice interne pe care le au și nemții, și francezii, și britanicii, și americanii?! N-ar fi mai bine ca, în loc să ne oțărâm la „frau Merkel”, ne-am face fiecare mai bine treaba? Și, în loc să ne cerșim respectul, să ni-l obținem muncind mai bine, mai eficient și mai creativ decât un neamț. Este greu? Desigur, dar aceasta este singura formă sănătoasă de naționalism – care observ că e noua doctrină de la București.

Și chiar dacă Titi Cocoșilă spune îmbufnat că nu mai suntem interesați de Schengen, atâta timp cât mai există o minoritate harnică și lucidă căreia îi pasă ca drumul european al României să continue nu este nimic pierdut.

PENTRU COMENTARII, VĂ AȘTEPT PE PAGINA MEA DE FACEBOOK – FLORIN NEGRUȚIU

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...