Școala generală nu este o corporație

Școala generală nu este o corporație
Publicat: 15/01/2014, 17:53
Actualizat: 07/07/2016, 11:03

Țin minte că la serbarea de iarnă din grupa mare am primit, aidoma celor mai mulți colegi de-ai mei, rolul de fulg de nea. Am fost tare fericită și mândră de costumul meu alb, apretat, cu steluțe cusute și cu beteală la mâneci. Am dansat cu o concentrare demnă de o mare balerină, iar la final m-am dus înspre mama să-mi iau hainele de toate zilele. Am trecut însă, în drumul meu, pe lângă un cor de mame nemulțumite, care comentau în gura mare felul în care educatoarea împărțise sarcinile la serbare: fraierii fuseseră făcuți fulgi de nea, iar piloșii primiseră roluri precum Crăiasa Zăpezii. Și brusc nu am mai fost atât de fericită.

Lumea copiilor funcționează după regulile ei, neștiute și neînțelese de adulți. Poate fi pusă în mișcare de un amestec făcut dintr-un pumn de pietricele, câteva frunze, două foi dintr-o carte cu pirați și un praf de stele pisate. Își ia zborul la câteva cuvinte și aterizează unde nici cu gândul nu gândești, își construiește propriile ierarhii și își ridică pe piedestal propriii eroi. Nu este în niciun caz o corporație, nu este o goană după funcții, roluri și favoruri, cum este lumea noastră, a oamenilor mari.

În lumea noastră, nemiloasă cu învinșii, competiția e acerbă. Cu acest gând în minte și cu această teamă în suflet, decidem să ne pregătim copiii pentru viață și pentru lupta ce va să vină. În fața unui sistem de învățământ strâmb, ne străduim să alegem ce-i mai bun dintre alternativele îngrijorătoare care ni se aștern în față. Suntem dispuși să plătim pentru o clasă bună, dintr-o școală de stat bună, iar odată ajunși acolo suntem pregătiți să băgăm mâna și mai adânc în buzunar. De această dată, ca să cumpărăm atenția profesorului față de copil, să-l determinăm să intre mai des cu el în dialog, să-i dea rolul cel mai bun la serbare, să-l stimuleze mai mult decât pe ceilalți. Ajungem să ne măsurăm copiii după notele lor și ale celorlalți și le inducem ideea că trebuie să aibă rezultate școlare mai bune decât cele ale colegilor de clasă, chiar și la materiile înspre care nu au o înclinație deosebită. Pentru că, cred mulți, dacă în copilărie sunt lideri după criteriile stabilite de noi, în viața adultă vor ajunge deja să împărățească lumea.

Paradoxul este că părinții fac aceste lucruri în cadrul unui sistem școlar pe care îl disprețuiesc și căruia îi cunosc bine neajunsurile – un sistem bazat pe o programă extrem de încărcată, pe manuale cu cerințe încâlcite, pe profesori dezamăgiți și resemnați. Paradoxul este că ajung, prin toate aceste eforturi născute din dragoste și din bune intenții, să crediteze moral și să finanțeze un tip de învățământ strivitor pentru personalitatea și pentru intelectul unui copil. Și să sporească puterea pe care acest mecanism învechit și greoi îl are asupra celor mai dragi ființe din viața lor. Dacă adaugăm aceste lucruri la concurența desprinsă parcă dintr-o firmă nu dintr-o școală, peste orele de clasă și orele de teme, vedem că elevii din ziua de astăzi au, în loc de copilărie, viața plină de stres, oboseală și concesii făcute sistemului pe care o trăiește un adult la serviciu.

Nu cred că ar trebui să-i ținem pe copii sub clopote de sticlă sau să-i ferim de ideea de concurență. Spun doar că ar trebui, poate, să le încurajăm spiritul de competiție în acele domenii potrivite cu structura lor interioară, nu în cele pe care le găsesc complet neinteresante. Și să ne gândim un pic altfel la rolurile în care îi forțăm adesea să intre: în goana după rolurile care ni se par nouă bune, s-ar putea să piardă șansa de ajuca în rolul pentru care s-au născut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Mari probleme în dragoste. Aceste zodii riscă să se despartă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete