• Publicat:
  • Actualizat:
Puterea Gândului

Secretul cel mai bine păzit al președintelui Iohannis

Secretul cel mai bine păzit al președintelui Iohannis
Concepte precum unitate, valori, progres, siguranța cetățenilor sunt goale de conținut în lipsa unui proiect.

Uniunea Europeană s-a împotmolit în propria neputință, cu un leadership mediocru, încleiată într-o birocrație strivitoare și supraremunerată.

Din păcate, nici Summitul de la Sibiu nu promite soluții. Declarația de final, respectiv cele 10 angajamente ale liderilor Uniunii Europene, nu va fi mai mult decât o însăilare de bune intenții, un exercițiu retoric și atât.

Tonul și substanța acestei Declarații pot fi regăsite, în avanpremieră, în declarația de astăzi a președintelui României – emfatică și lozincardă: „Mâine, capitala Europei va fi în România. Mâine, Europa vine în România (sic!), la Sibiu. Acest Summit trebuie înțeles foarte bine și importanța lui pentru România și pentru români. Europa vine în România, Europa vine la români (…). De aceea ne aflăm la Sibiu. Sibiul este un oraș european, un oraș deschis și cred că acest lucru se va vedea și mâine. Iar mâine, la Summit, vom arăta, noi, liderii Europei, vom arăta lumii că suntem uniți, că știm ce vrem, că vrem o Uniune puternică, unită, o Uniune care progresează rapid, o Uniune care știe să-și apere cetățenii și de pericolele din afară și de pericolele dinăuntru, o Uniune care se implică pentru valori, pentru progres, pentru bunăstare și pentru siguranța cetățenilor europeni (…). Întâlnirea noastră de la Sibiu, Summitul de la Sibiu este unul din cele mai importante momente din istoria recentă a Uniunii”.

Din păcate, „liderii Europei” nu se pot pune de acord în legătură cu ce vor pentru Uniunea Europeană, în cazul în care știu, iar concepte precum „unitate”, „valori”, „progres”, „siguranța cetățenilor” sunt goale de conținut în lipsa unui proiect.

Mi-e teamă că am pierdut șansa ca, având președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, să articulăm un minimum de idei pentru viitor.

Chiar după ce i-am citit cartea, care nu mi-a lăsat nici o speranță, încă aș  da orice să mă înșel că secretul cel mai bine păzit al președintelui României rămâne viziunea sa cu privire la viitorul Europei. 

Foto: Presidency.ro

Inchide