Securitatea – Reînvierea

Redactor:
Cristian Tudor Popescu
Securitatea – Reînvierea
Scriam odată că pe Traian Băsescu îl cred în stare de orice. De un singur lucru, însă, nu îl credeam capabil: să lovească în serviciile secrete.

Produs al Securității, înzestrat cu aroganța de castă ocultă dominantă, disprețuitor de „civili”, Băsescu îmi replica în scandalul din 2005, al jurnaliștilor răpiți în Irak, că ofițerul de informații își iubește patria mai mult decât un român obișnuit. Făcuse din SRI și SIE un fel de guvern din umbră al României, bun la toate, de la economie, la educație, singurul sector de activitate din țara asta care „duduia”. În fiecare an a ridicat osanale „serviciilor” și le-a mărit bugetul.

Singurul lucru de pe lumea asta care părea să-l facă pe Băsescu sensibil și drăgăstos era ideea de ofițer, la vedere sau acoperit, uniforma, gradele, ordinea militarizată. Îl vedeam pe Băsescu acceptând cu cinism moartea unor oameni din „rațiuni politice”, dar nu trădând „Structurile”.

Prin sceneta „Ofițerul acoperit vrea la Cotroceni”, Băsescu rediabolizează serviciile secrete actuale, identificându-le cu Securitatea în conștiința publică.

De 25 de ani încoace, a fost o preocupare majoră a SRI și SIE să șteargă eticheta de securiști, încărcată cu maleficiul deceniilor de comunism. Și, în bună măsură, au reușit. Vechile cadre au fost înlăturate aproape în totalitate, colaborarea cu serviciile occidentale a devenit cât se poate de strânsă, doar niște propagandiști politici sau de presă invocă vreun act al Serviciilor Române de Informații îndreptat împotriva cetățenilor, care să ne amintească de metodele fostei Securități.

Că unii mai fac jocuri politice la nivelul conducerii acestor servicii, asta bineînțeles că nu e în regulă, dar se întâmplă și în țările NATO.

Folosind insistent expresia „candidat cu dublă comandă”, preluată de toți vorbeții lui, Băsescu induce ideea unor acțiuni ascunse împotriva politicii și intereselor statului român pe care le-ar întreprinde serviciile de informații. Diminuează astfel încrederea cetățenilor în aceste instituții. Și face asta când lângă noi evoluează o situație politico-militară cu grad mare de risc pentru țările din apropierea Ucrainei. Și face asta căpitanul Băsescu, șeful de stat Băsescu, cel care îmi spunea că nu pot eu, simplu cetățean, să-mi iubesc țara ca un ofițer acoperit.

Deocamdată, cu dublă comandă e limuzina electorală a Elenei Udrea, unde Băsescu pedalează de zor pe locul din dreapta, fiind gata să calce o țară întreagă pe trecerea de pietoni ca să facă pârtie pentru tocurile creaturii lui pereche.

Și în această atmosferă de iresponsabilitate scelerată, hop! și Robert Turcescu la rampă, vârându-ne pe gât „mărturisirea” lui, ca ofițer acoperit al Serviciului de Informații al Armatei. Al Armatei Române. Încă o instituție de forță a statului pusă în dificultate.

Detest teoriile conspirației. Consider că prostia și îngâmfarea au în politică un rol tot atât de important ca „marile combinații”. Totuși, nu pot să nu observ, ca simplu utilizator de logică, că tot ce vedem pare să arate că sunt niște ofițeri acoperiți printre noi, dar aparținând unui serviciu neromânesc, dacă nu antiromânesc.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide