Serviciile contraatacă spectaculos?

Serviciile contraatacă spectaculos?
Publicat: 05/11/2018, 12:52

Știind dedicața fabulei, conținutul valizei, în curs de dezvăluire, ridică suspansul. E capul lui Moțoc pe care Justiția, cu scrupule de stat de drept, nu poate să-l ofere unui public cu sete sangvinară paroxistică. Lipsa de celeritate în cazul marilor corupți – acuză omul de pe stradă – dovedește impotență sau de reaua credințâ a judecătorilor? Parchetul nu știe sau nu vrea să instrumenteze cu probe irefutabile trimiterile în judecată? E infiltatră ea de mafiile locale?

Sunt câteva întrebările pe care ni le punem și noi acum, când dumnezeul local al informațiilor a pus în calea unei comunități de jurnalism această valiză.

Mai întâi, cred că întâmplarea, ca de obicei, nu e întâmplătoare. Acum intră în linie dreaptă ultimele subterfugii avocățești ale inculpatului Liviu Dragnea. Omul considerat omnipotent în România de azi! Chiar dacă acuzația e într-o speță minoră, față de cele incriminate de gura lumii. Și nu doar de ea! Apoi, acum, se dă votul final în Parlament privind desecretizarea protocoalelor. Cele care au risipit o mare energie reclamate în fapte demne de interes public. Căci, se va vedea, după aprobarea previzibilă, nici mai mult, nici mai puțin decât o retorică juridică explicativă, cum că ce e terorismul e și corupția.

Livrarea valizei însă e semn că tot cine a dosit-o a făcut și va face legea în România. Dar nici mesagerul ales nu e întâmplător. Cercetând C.V.-urile echipei, vom observa că experiența lor profesională s-a făcut peregrinând prin cele mai importante instituții media. Fără discriminare. Atât dedicate stângii, cât și dreptei. De ce s-au hotărât sau cine i-a hotărât să se unească într-o formă pofesională autonomă? O întâmplare? Nu cred. Poate fi lipsa de de interes al mediei oficioase, de partid, pentru investigații complexe, nepartizane asupra contractelor cu statul. Asta și explică subfinanțarea investigațiilor de către patronii media.

Găsirea unei umbrele protectoare i-a făcut pe ziariști cu simț detectivistic să se coaguleze într-o formulă eficientă. Cine le ține spatele? Și cât timp? Și ce legătură mai profundă există între serviciile noastre și această comunitate? Să fie brațul lung al Uniunii Europene prin OLAF, Oficiul European de Luptă Antifraudă? Să fie primit! Dacă instanțele noastre nu sunt capabile să sancționeze crima organizată…

Revenind la cazul acestei valize, o amintire personală ne îndreptățește suspiciunea pe care o avem față de breasla procurorilor. Cândva, fiind într-un grup de lideri de opinie, l-am dat în judecată pe patronul unei reviste extremiste. El ne calominase aberand îndelung și amenințând că după ce căștiga președinția, ne va da pe mâna unui pluton de execuție. Chemați, pe rând, la procuratură, ca să recuzăm acuzația, biroul unde am fost primit părea o sală de lectură ad-hoc. Procurorii, nu puțin la număr, țineau deschise ostentativ pe birouri injuriosul săptămânal, de proastă aducere aminte, al lui C.V.Tudor.

Nu vreau să spun că vreunul dintre ei, dacă nu s-a pensionat încă, a alarmat, deconspirând vizita neanunțată a anchetatorilor la sediul firmei. Cert e că cineva de interior și-a trădat menirea. Altfel nu se explică eșecul descinderii, iar acum conținutul valizei pusă pe taraba mass media. Dar această întârziere de deconspirare acuză și o altă practică vinovată. Cea a procurorilor de a ține dosare deschise până la calendele grecești unor vinovați fără vină pentru niște denunțuri. O sabie a lui Damocles.

Există multe întrebări și tot atâtea speranțe că valiza aceasta, deocamdată o pușculița cu doi bani de aur pentru televiziunile de știri, nu va fi mâine de doi bani pentru Justiție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top