Sparge-i ușa lui Băsescu!

Sparge-i ușa lui Băsescu!
Publicat: 19/11/2013, 21:10
Actualizat: 07/07/2016, 04:18

Victor Ponta tocmai i-a tras preșul de sub picioare lui Crin Antonescu, dând buzna pe ușa întredeschisă de Traian Băsescu liderului PNL în urmă cu o săptămână. Și cum Băsescu i-a tot făcut reclamă de plagiator, premierul i-a aruncat pe masă un xerox, măzgălit cu pixul „comisie de anchetă doi”.

Una peste alta, mesajul pe care Victor Ponta i l-a transmis în această după amiază lui Traian Băsescu a fost clar: cel cu care se negociază sunt eu. Înființarea unei noi comisii parlamentare de anchetă în cazul terenului achiziționat recent de familia prezidențială nu are drept scop aflarea vreunui adevăr ascuns printre foile de acordare a creditului Ioanei Băsescu sau prin dosarele primăriei Nana. Este vorba de a arăta clar cine are puterea, puterea de a face și desface, de a semna CEC-urile. Puterea pe care un prezidențiabil trebuie să demonstreze că o deține. Iar, în lipsa vreunui contracandidat de luat în seamă din partea opoziției parlamentare și a unui Crin Antonescu căzut în dizgrația pesedistă mai mult decât oricând, Victor Ponta își marchează culoarul pentru Cotroceni.

I-a luat din mână lui Antonescu steagul luptei antibăsiste – un termen repetat insistent în ultima perioadă de Ponta – atacându-l pe președinte cu fiecare ocazie. Spre deosebire însă de liderul PNL, anemiat de bătăliile duse la televizor cu șeful statului, Victor Ponta pornește dintr-o poziție de forță. Ultimul exemplu este chiar cel de astăzi. A anunțat înființarea unei noi comisii de anchetă parlamentară, arogându-și sprijinul tuturor partidelor din USL, fără a vorbi însă un cuvânt cu împricinații. L-a informat ulterior pe Crin Antonescu și tot el a anunțat că liderul PNL e de acord. Despre Daniel Constantin, l-a trimis pe Valeriu Zgonea să spună că era în birou când s-a discutat. Deci, se face.

De ce nu era însă suficientă subcomisia de la Senat, înființată înainte cu o zi? Aceasta a fost constituită pentru a verifica activitatea CEC care a acordat un credit Ioanei Băsescu, iar schimbarea lui Radu Ghețea de la șefia băncii ar duce, cel mai probabil, la stingerea scandalului. Victor Ponta are nevoie de Traian Băsescu care să iasă, să-l atace, să-l legitimeze ca un adversar politic de temut.

De câte ori Traian Băsescu va ieși, poziția lui Victor Ponta va fi întărită. Or, premierul și-a construit abil strategia. Deliberat, l-a lăsat pe Crin Antonescu să pornească asaltul. În mai toate cazurile Traian Băsescu a intrat în luptă. Acesta a fost momentul în care Ponta a intervenit, și-a susținut pledoaria, iar, în final, indiferent de culisele negocierilor, a apărut public ca acela care a câștigat războiul.

Apropierea campaniei îl face să pluseze. Îl atacă pe Băsescu la imunitate. „N-o să fie nimic Băsescu de la anul. S-ar putea să fie vreun inculpat, dar asta e treaba Justiției, nu a mea. Îi încetează imunitatea care l-a salvat de Casa din Mihăileanu, de Flota și pe care ar invoca-o și în cazul terenurilor din Călărași. Nu știu”, a insinuat el, în urmă cu câteva zile la o emisiune televizată, invitându-l practic pe președinte la negociere. Pentru că, nu de mult, i-a arătat șefului cam ce poate face: a decapitat la un semn secția de dosare grele a DNA, punându-i în sarcină procurorului Lucian Papici infracțiunea de „băsism”.

Pentru Victor Ponta această strategie este mult mai convenabilă și mult mai de efect în campanie electorală, decât să vorbească despre buffer, ESA, cash, taxe sau accize. Este și riscantă însă pentru că atunci când spargi ușa cuiva, niciodată nu poți fi sigur ce te așteaptă înăuntru și cine va plăti, până la urmă, CEC-ul.

PENTRU COMENTARII VĂ AȘTEPT PE PAGINA DE FACEBOOK CLARICE DINU

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Jennifer Lopez și Ben Affleck în pragul divorțului? Actorul s-ar fi mutat deja din vila...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Avertisment pentru toți românii cu BULETIN. Ajungi DATOR cu mii de lei
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
×