Stan Aripă de Vultur a cucerit inima tenisului

Stan Aripă de Vultur a cucerit inima tenisului
Ani de zile am suferit ca un câine uitându-mă cum reverul cu două mâini și stânga răsucită a lui Nadal distrug reverul Aripă de Lebădă al lui Federer. Nu credeam că reverul cu o mână, cea mai frumoasă lovitură din tenis pentru mine, mai are vreun viitor la vârf.

Astăzi, la Roland Garros Grand Coeur Slam, inima tenisului mondial, cel care a desenat-o pe zgură acum 14 ani, triplul câștigător Gustavo „Guga” Kuerten, i-a înmânat trofeul lui Stanislas Wawrinka. Celălalt elvețian l-a răzbunat pe Roiger, Aripa de Lebădă a devenit Aripă de Vultur, cel mai bun rever cu o mână pe care l-am văzut vreodată, și i-a adus astfel lângă el, când ridica trofeul deasupra capului, pe Rod Laver, Ilie Năstase, Guillermo Vilas, Stefan Edberg, Pete Sampras, artiști ai backhandului.

Stan a etalat o colecție de crosuri „dos de palmă” atât de ascuțite și de puternice, încât păreau lovite cu trei mâini!  Iar lungurile de linie pe care le-a trimis și pe drepte năprasnice inside-out trimise de Novak Djoković, și cu spatele la plasă, și pe după stâlpul fileului, păreau, cum posta pe facebook Andy Roddick, ireale. E de necrezut să-l vezi pe Nole lovind din răsputeri cu forehandul și primind înapoi un rever mai tare…

Djoković a făcut tot ce i-a stat în putință ca să câștige primul lui Roland Garros. A pus stopuri, a ridicat loburi, și-a răsucit picioarele de nenumărate ori în șpagat și contre pied. Nu degeaba, aplauzele arenei Philippe Chatrier pentru el au fost poate cele mai calde și îndelungate de când văd eu finale de Roland Garros la televizor, că acolo n-am fost decât o dată, iarna.

Lui Nole i-au dat lacrimile… Și-a trăit înfrângerea cu o demnitate care rămâne în memoria tenisului…

Mai mult decât o victorie, contează caracterul și respectul de care te bucuri în ochii oamenilor: Stan Wawrinka le are pe amândouă, a spus nr. 1 mondial, Novak Djoković.

Inchide