Statul Netanyahu ori Statul Israel! A revenit în politică omul care îl poate învinge pe Regele Bibi

Redactor:
Lelia Munteanu
Statul Netanyahu ori Statul Israel!  A revenit în politică omul care îl poate învinge pe Regele Bibi
„Țara laptelului, a mierii și a canabisului."

Yisrael Democratit – Israelul Democratic – e numele pe care Ehud Barak l-a găsit, după o serioasă chibzuință, partidului său, cu care pregătește în septembrie ofensiva împotriva lui Netanyahu.  

Fost premier (1999-2001), ministru al Apărării (2007-2013), ministru de Externe (1995-1996), Șef al Statului Major (1991-1995), Barak are o vastă experiență politică și, la 77 de ani, e încă verde și foarte alert.  Pe Twitter și Facebook e greu să ții pasul cu el.  

Zilele acestea e ocupat cu recrutarea cadrelor (printre alții, îi face o curte asiduă lui Tzipi Livni).     

Sloganul noului partid nu lasă loc de confuzii: Madinat Netanyahu o madinat Yisrael! (Statul Netanyahu ori Statul Israel!).

După alegerile din aprilie, când a fost desemnat de președintele Rivilin să formeze o coaliție de guvernare și a eșuat, Regele Bibi a ales să retrimită țara în alegeri – fapt fără precedent în Israel – doar ca să nu dea șansa coaliției Albastru și Alb de a forma o majoritate cu care să guverneze. A fost momentul când Ehud Barak a decis să se întoarcă în politica mare, adăugându-le celor de la Albastru și Alb partidul și expertiza sa politică. Fostul Șef al Statului Major va coordona generalii din Albastru și Alb, urmând să fie strategul blocului electoral care urmează să se formeze.   

Barak a fost prietenul (a făcut parte din primul său guvern) și, din 2013, dușmanul neîmpăcat al lui Netanyahu. E omul care îl cunoaște cel mai bine pe Regele Bibi și știe care îi sunt punctele vulnerabile.

(Cel mai decorat militar israelian nu se teme de nimeni și de nimic. Are o afacere prosperă, pe care a avut inspirația managerială de o implica și în industria canabisului medicinal. Cu franchețea-i obișnuită, în aprilie anul acesta – când încă nu se gândea să se reimplice activ în politică – declara: „Israelul poate fi considerat de acum țara laptelui, a mierii și a canabisului”).

Bibi pare, în sfârșit, să piardă puterea și nu-i mai poate salva tronul decât un război cu Iranul. Cu condiția ca Trump să se mai lase păcălit o dată.  

Inchide