Statul paralel și povestea Protocoalelor sifonului. Pentru începători (3)

Statul paralel și povestea Protocoalelor sifonului. Pentru începători (3)
Publicat: 12/04/2018, 17:29

Era și o facultate de Comerț Exterior la ASE, pe care au absolvit-o foarte mulți politicieni ai vremurilor noastre printre care un fost premier, Theodor Stolojan, actualul guvernator BNR, Mugur Isărescu, și proprietarul trustului Intact și al firmei Crescent (din cadrul ICE Dunărea, un „compound” de firme ale Securității), Dan Voiculescu.

Șeful Comisiei de anchetare și recuperare a banilor Securității a fost Mugur Isărescu. Din banii Securității, Statul român a recuperat cam 10%. Restul de bani au fost devalizați de oamenii Securității române (Statul Paralel de-atunci), viitori mari oameni de afaceri ai tranziției. (Polonezii au recuperat 90% din banii fostei lor Securități.

La un moment dat, Ceaușescu, din nevoia de aport valutar masiv pentru plata datoriei externe a României comuniste, a creat niște „protocoale” prin care se hotăra că întreprinderile de comerț exterior treceau în administrarea Securității. Câțiva oameni din fruntea partidului au venit în fața dictatorului și i-au spus atunci timid că aceste „protocoale” încalcă Constituția României..

Mai țineți minte ce spunea fostul președinte al României, Emil Constantinescu, cel care a vrut să desecretizeze arhivele comerțului Securității de la ICE Dunărea? Două chestii celebre: că „a fost infrânt de Sistem și de presa Securității” și că „adevăratul câștigător al tranziției au fost firmele de comerț exterior ale Securității”

De cartea lui Silviu Brucan, „Stâlpii noii Puteri In România”(1996), ideolog și fruntaș al PCR și FSN, fost activist al perioadei staliniste care a trimis oameni la moarte în timpul colectivizărilor comuniste din poziția de redactor șef adjunct al oficiosului de partid, Scânteia, cel care a comandat alături de Ililiescu, execuția Ceaușeștilor, ați auzit?

In această carte, Silviu Brucan mărturisea cum s-au „predestinat” domeniile politice și economice de către oamenii PCR și ai Securității, care trebuiau ocupate de către „supraviețuitori” pentru „continuitatea” Puterii.

De Devalizarea Băncii Române de Comerț Exterior(Bancorex, după ’90, cu active de 1 miliard de dolari) ați auzit?

Banca la care erau datori cei mai mulți oameni cu epoleți ai României. Banca s-a evaporat incepând cu 1997, iar cei care au luat banii și nu i-au mai dat niciodată inapoi sunt astăzi prosperi oameni de afaceri. Iată ce zicea fostul director al Bancorex, Dan Pascariu: „Depunând un televizor, luai credit o mașină, după aceea puneai garanție mașina și luai credit o casă, după aceea puneai in garanție casa și luai credit o fabrică. După aceea fabrica respectivă dispărea sau se inchidea”

Acum să venim mai aproape de zilele noastre, apropo de acțiunile „statului paralel ” în devalizare domeniului bancar și a economiei de stat si de partid.

Ați auzit de scandalul din presa anului 2012, când DIICOT a destructurat o grupare infracțională de 48 de persoane, care a fraudat BCR, BRD și CEC de 22 de milioane euro? Creierul grupării a fost un fost general DIE, Dragoș Diaconescu (zis și „Chivas”), fost șef al oficiului Argus din cadrul Securității – care opera angajările pentru cetățenii români care activau in comerțul exterior pe vremea lui Ceaușescu. Același Diaconescu, avansat în grad de Traian Băsescu. și lui îi place Chivas-ul. De 12 ani.

Practic, nu există jaf economic de proporții în care să nu fi fost implicat Statul Paralel, de a cărui existență se îndoiesc foarte mulți astăzi.

PS. Profesoara intră în clasă și se adresează elevilor:

– Eu sunt atee. Puteți să-mi spuneți și mie voi cum sunteți?

Elevii influențați de afirmația profesoarei au răspuns că și ei sunt atei, cu excepția unuia care a spus:

-Doamnă profesoară, bunicii mei au fost creștini ortodocși, părinții mei au fost creștini ortodocși și eu, la fel sunt tot creștin ortodox.

Profesoara îi replică elevului:

-Bine, dar dacă toți cei menționați de tine ar fi fost idioți, tu ce ai fi fost?

-Ateu, doamnă profesoară. Asta aș fi fost.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase