Strada și referendumul pregătesc alegerile

Strada și referendumul pregătesc alegerile
Publicat: 28/08/2012, 22:06
Actualizat: 18/05/2015, 20:58

„Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă”, spune un vechi proverb popular românesc. Când 7,4 milioane de oameni votează alături de tine și tu nu le poți explica de ce se află în tabăra pierzătoare ai o problemă ca politician, în mod special dacă te cheamă Victor Ponta sau Crin Antonescu. Cei din USL au pierdut partida deoarece au comis greșeli grave, în serie, oferind cadouri adversarului. Traian Băsescu i-a învins în stilul clasic – cinic, la masa verde. I-a învins însă pe ei, pe politicieni, nu și pe cei care au mers la vot.

În iarnă, pe un frig câinos, doar câteva mii de oamenii au ieșit în Piața Universității și alte câteva mii la nivelul întregii țări. Au fost puțini, dar mesajul a fost puternic. Vocea străzii a reușit să producă mutații importante la nivel înalt: schimbarea premierului Emil Boc și chiar preluarea guvernării de USL și Victor Ponta. Guvernarea austeră a PDL a fost ulterior sancționată și la alegerile locale. USL, percepută ca o alternativă viabilă la mult-hulitul PDL, a reușit să puncteze la alegerile locale și să transforme nemulțumirile oamenilor în voturi pentru Uniune.

Câteva mii de oameni, al căror mesaj a fost amplificat printr-o campanie mediatică, au reușit să schimbe ceva. După referendumul din 29 iulie, voturile a 7,4 milioane de români nu au reușit să schimbe nimic. Traian Băsescu s-a reîntors astăzi la Palatul Cotroceni, iar liderii USL au plecat într-o mini-vacanță de reflecție. Cei care au votat pentru demitere se așteptau să înregistreze o victorie, dar trebuie să înghită acum în sec, să accepte că nu pot face mai mult. O majoritate a fost învinsă, din cauza incapacității USL de a gestiona situația.

Problema este ce vor face la parlamentare cei 7,4 milioane de români tăcuți, care refuză să iasă în stradă, dar care au ieșit din casă să voteze împotriva lui Traian Băsescu? Aceasta va fi miza principala a partidelor politice în următoarele trei luni.

Liderii USL se declară mulțumiți de faptul că au demonstrat că Traian Băsescu nu mai este iubit de popor și că au radicalizat electoratul. De fapt ascund eșecul, prezentând această victorie insignifiantă la finalul unei bătălii atât de dure. USL pleacă cu un dublu handicap la alegerile parlamentare: au eșuat cu blitzkrieg-ul declanșat împotriva președintelui Băsescu și nici nu au modificat legea electorală, ceea ce le-ar fi oferit un avantaj. PDL încearcă în schimb o nouă rebranduire în speranța că va îmbunătăți scorul partidului. De asemenea, așteaptă să speculeze, cu ajutorul președintelui Băsescu, greșelile și bâlbele guvernării.

Românii s-au săturat de vorbărie și așteaptă fapte. Ei trebuie să fie convinși că Guvernul Ponta nu este doar o instituție de luptă împotriva președintelui Băsescu, ci instituția care le oferă perspectiva unei vieți mai bune. Prinși în chingile acordului cu FMI, Banca Mondială și UE, Guvernul și USL nu mai pot arunca cu banii în dreapta și în stânga. Dacă la nivel de pomeni electorale, Executivul are anumite probleme, ar trebui să compenseze, dacă este capabil, la nivelul atitudinii și soluțiilor. Aceasta trebuie să fie misiunea lui Victor Ponta pentru atragerea cât mai multor voturi din cele 7,4 milioane în dreptul USL la alegerile din 2 decembrie. Misiunea pare aproape imposibilă, dar asta este treaba lui Victor Ponta.

Eliberat de presiunea funcției de președinte interimar, Crin Antonescu va apăsa pe pedala radicalizării discursului, chiar cu riscul schimbării bazinului electoral al PNL. Adept al mișcărilor de stradă, dublat de trustul mediatic cu care a bătut palma, Antonescu va încerca să alimenteze scorul USL cu voturile celor frustrați de rezultatul referendumului. El va încerca să se transforme în magnetul care să atragă milioanele de voturi irosite în această vară.

Miza celor 7,4 milioane de voturi este fără îndoială una uriașă. Însă, în acest război distructiv care va urma în următoarele trei luni între cele două mari blocuri politice, după alegerile din 2 decembrie nu ar fi exclus ca guvernarea să depindă tot de „popor”: de Partidului Poporului și Dan Diaconescu. Iar românii să vadă încă o dată cum votul lor va fi schimbat în Parlament de înțelegerile politicienilor, de trădări, migrații și coaliții apărute peste noapte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Misterul piramidelor din Egipt, aproape de a fi rezolvat. Cum cred cercetătorii că au fost...
×