Surprinzător: Iohannisis vorbește

Surprinzător: Iohannisis vorbește
Publicat: 14/10/2015, 18:13

Pleacă la Bruxelles, la Consiliul European, și ne-a făcut onoarea să ne citească și să comenteze ordinea de zi. Căscam respectuos, când am tresărit violent: ” Conflictul din Siria e cauza unui numar imens de refugiati. Soluția este evidentă – pacea în Siria. Pentru asta trebuie să colaboreze toate părție implicate (…).. Singura cale de ieșire este cea a negocierii. Toate părțile implicate trebuie aduse la masa negocierii și atunci se vor găsi soluții. Acesta este punctul de vedere al României”.

Aualeu! Chiar „toate părțile implicate”? Păi, pe lângă regimul Bashar Al-Assad, Statele Unite, Rusia, Turcia, Arabia Saudită, Qatar, Iran, Hezballah, milițiile teroriste sunnite, foarte implicat e ISIS. Tocmai și-au făcut o țară, pe jumătate din teritoriul Siriei! Victime și călăi, cu toții la masa negocierilor? Sper că n-am înțeles bine.

Lovit de limbuție, deși anunțase doar o declarație de presă, președintele Klaus Iohannis a acceptat „trei întrebări: unu, doi, trei”.

Mă opresc la „unu”:

-Cum comentați declarațiile domnului Juncker…?

-Cineeee ?!…

Reporterul TVR a reluat întrebarea, explicând cine e Jean-Claude Juncker și ce-a declarat el.

-Această poziție e una surprinzătoare și voi afla mai multe detalii cu ocazia întâlnirilor de la Consiliul European. E neobișnuit ca președintele Comisiei Europene să facă declarații în chestiuni-cheie, fără să armonizeze aceste declarații cu statele membre. Prefer să aflu ce a dorit să spună și după aceea să comentăm.

Declarațiile lui Juncker au fost clare-cristal. Iată-le: „Știu din conversațiile mele cu Vladimir Putin că nu acceptă fraze ca acelea de atunci, când Barack Obama a spus că Rusia este o putere regională. Ce înseamnă asta? Nu poți vorbi despre Rusia așa (…) Trebuie, o spun deschis, să tratăm Rusia decent (…) Rusia trebuie tratată ca un egal (…) Trebuie să facem eforturi spre o relație practică cu Rusia. Nu este sexy, dar trebuie s-o facem, nu putem continua așa”.

Declarații „surprinzătoare”? (Juncker nu mai surprinde nici deghizat de Halloween). Nu cumva declarațiile sunt inacceptabile? Venind din partea euforicului eurocrat, poziționarea față de Rusia era chiar așteptată. Pentru informarea consilierilor președintelui Iohannis, un text – datat 29 iunie 2014, semnat de Mihai Drăghici de la Mediafax – pe care ar trebui să facă efortul să i-l rezume. Titlul o dă mură-n gură: „Cameron: Desemnarea lui Junker riscă să lase România și Bulgaria fără protecție în fața Rusiei”. Citiți și ștergeți-vă surpinderea de pe chipiuri (pardon, chipuri):

„Premierul britanic David Cameron a avertizat statele UE, la summit, că nominalizarea lui Jean-Claude Junker la președinția CE ar putea avea efecte negative pentru fiecare țară, României, Bulgariei și Poloniei transmițându-le că riscă să rămână fără protecție în fața Rusiei, potrivit Mail on Sunday. Publicația Mail on Sunday a prezentat extrase ale discursului pe care premierul David Cameron l-a ținut în fața șefilor de stat și de guvern din țările UE, cu ocazia reuniunii Consiliului European, în încercarea de a-i convinge să nu îl desemneze pe Jean-Claude Junker pentru postul de președinte al Comisiei Europene. , i-a avertizat Cameron pe liderii statelor europene. Potrivit Mail on Sunday, premierul britanic a trecut apoi la fiecare țară, explicând care ar fi efectele cu care acestea s-ar putea confrunta, dacă Junker va deveni președinte al Comisiei Europene (…). Adresându-se liderilor Poloniei, României și Bulgariei, Cameron a avertizat: .

Veți spune că Iohannis nu era președinte în vara anului trecut. Nu era nici când România a intrat în UE, ceea ce nu înseamnă că n-ar fi putut afla între timp .

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă