Tăntălăii și gogomanii lui Ponta

Tăntălăii și gogomanii lui Ponta
Publicat: 13/02/2014, 19:14
Actualizat: 05/07/2016, 21:42

Ei ies cel mai bine în evidență când își etalează talentul în fața unui auditoriu tehnocrat, care e obișnuit cu lucrurile concrete și care în principiu știe cu ce se halește meseria. În fața lor, acești gogomani spilcuiți la patru ace sunt ca niște elevi cu tema nefăcută, care încearcă să-și mascheze întunericul din țeste prin panseuri de doi lei buchetul și prin contorsionări ieftine de frază.

Deunăzi, am avut plăcerea să vedem la lucru câțiva campioni într-ale gogomăniei și fanfaronadei, care le-au aruncat în față polițiștilor, la bilanțul anului 2013, vorbe goale, gafe penibile și chiar jigniri mascate în glume motivaționale. Artiștii emeriți au fost marile stele ale ecranului: Gabriel Oprea, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea și Victor Ponta.

Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, și-a început discursul cu verva sa jovială de Rică Venturiano de școală nouă: „Nu am știut cum să încep: Doamnelor și domnilor, să trăiți! Noi în instituțiile astea care nu sunt militarizate nu suntem obișnuiți…”.

Pauză. Doar Zgonea, cu șuvițele sale linse, se hlizește singur la microfon, ca un stand-up comedian de toată jena. În sală, polițiștii sunt piatră. Ei știu că militarizată în România mai e doar Jandarmeria, printre forțele de ordine, iar Miliția a dispărut, măcar formal, pe vremea când Zgonea își desăvârșea studiile de lăcătuș-mecanic, la Căile Ferate Române.

Apoi, cu mimica sa de actoraș de sitcom, al treilea om în stat continuă să facă ce știe mai bine: onoare, patrie, copii, popor, datorie. Cuvintele mari zboară, la ceas aniversar, însăilate în fraze pompoase, care nu spun însă nimic. Sună doar bine și miros a esență de lemn tare. Cam ca politicianul Zgonea.

Cel mai încruntat om din Guvernul Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, nu se lasă nici el mai prejos, numai că – năzuință a omului ce vrea să-și rupă lanțurile condiției intelectuale, plusează periculos. Strecoară polițiștilor care-l ascultă încremeniți imagini vii, exemple concrete, care să le facă un pic inimioara de gradat să tremure. Să simtă și ei că acest om care nu s-a remarcat de aproape 2 ani, de când e vicepremier, prin nimic, în afara căutăturii sale crâncene, pe care o arborează în special pe la comandamentele de iarnă sau la inundații, le este alături. Vorba aia, un general ca Gabi își cunoaște trupele de la Interne, nu ca pafariștii gogomani gen Zgonea.

„Chiar mă gândeam la zilele acelea, cu zăpezi, cu viscol… Ca o sinteză, așa, am în fața ochilor modul cum dumneavoastră v-ați făcut datoria. (…) Dacă ne facem datoria, românii dorm liniștiți acasă, se gândesc că sunt în siguranță, nu le sare nimeni în curte sau le intră în apartamente, nu le fură nimeni bicicleta”, înșiră Gabi Oprea felicitări care de care mai plastice la adresa polițiștilor.

Lovitura de grație vine când te aștepți mai puțin, glasul generalului chiar se gâtuiește-un pic, doar știe că e de efect: „Scrie acolo, pe mașinile dumneavoastră, siguranță și respect. Acest lucru îl așteaptă românii de la dumneavoastră!”.

„Nu scrie, domne!”, murmură câțiva polițiști prin sală, cu privirea în podea. Cum e să coordonezi Internele din ditamai fotoliul de vicepremier, cu privirea ta de vultur imperial, și să nu știi ce scrie pe orice Logan deșelat de Poliție? „Siguranță și încredere”. Respect o să scrie când o să-l câștige Gabi Oprea de la ultimul tablagiu de țară din România.

Nu-i vorbă, Oprea a fost alături de polițiști și nu uită să le amintească: „M-a ajutat și domnul prim-ministru, am avut discuții și cu domnul Radu Stroe… Am obținut acele drepturi de echipament, pentru că e important pentru moralul dumneavoastră”. Cu alte cuvinte, v-am obținut, după ce m-am luptat fără preget, doar mă știți, v-am obținut ce vi se cuvine de ani de zile: să aveți asigurat de angajatorul-stat banii de uniforme și echipamente de intervenție, să nu veniți cu bocancii cumpărați de-acasă sau cu vestoanele croite pe banii nevestelor. E cineva și Gabi Oprea ăsta, n-ai cum să treci cu vederea.

Dovadă stau și panseurile sale rupte parcă din „Filantropica” lui Nae Caranfil: „Trăim vremuri grele, o perioadă de criză economică mondială, fenomenul infracționalității este mai complex, se diversifică. Viața dumneavoastră de zi cu zi, îndeplinirea misiunii, reprezintă o provocare”. Cum ar veni, situația e-albastră și prezintă umflături, să trăiți, m-ați înțeles?

Vicepremierul Liviu Dragnea nu-i ca restul. Cu mustăcioara sa de sub care nu știi niciodată sigur dacă te ia la mișto sau vorbește serios, el nu se lansează unde nu îi fierbe oala, ci rămâne pe tărâmuri cât de cât familiare – mai un fond european, mai o transparență administrativă. Trăsătură atât de rară la fanfaronii care conduc România, Dragnea a prins-o probabil din lunga-i experiență: nu-ți frânge gâtul singur, ca ultimul pitpalac.

Metehnele de la referendum 2012 nu i-au trecut însă, tot nu-i ies procentele: „Faptul că 95% dintre români consideră că trăiesc în siguranță… Este un merit deosebit al dumneavoastră și vă felicit”, îi dezmiardă el pe polițiști. Câțiva din sală, mai modești, mormăie jenați: „55%, nu 95%”. Scria în bilanțul prezentat de șeful Poliției că 55% din români cred că se simt în siguranță, conform unui sondaj. Știe însă Dragnea mai bine că restul până la 95% nu știu ei prea bine ce să creadă, până nu le zice dumnealui.

O-ncearcă totuși și Dragnea, bat-o vina de oratorie, de parcă i-a molipsit pe toți Crin Antonescu: „Putem face o analogie cu starea de sănătate. Când suntem foarte sănătoși, nu mai dăm foarte multă importanță stării de sănătate. Așa și cu poliția, când avem un sentiment de siguranță puternic, unii dintre noi parcă uită activitatea poliției, uită cât de importantă e. (…) Atunci când ne simțim bine, că nu suntem amenințați, parcă uităm că polițistul are nevoie de logistică, de salarii bune, de haine, de protecția legii”.

De sub mustăcioara sa, își bate joc de ei, oare? N-ai cum să știi și pace. Cum ar veni, merge bine treaba, suntem în siguranță, deci ne permitem să mai uităm de voi, băi milițienilor, cu parcul vostru auto 90% expirat și cu uniformele alea rupte în dos pe care vi le-a înlocuit colegul vicepremier Gabi Oprea.

Nu, bătaia de joc o desăvârșește, ca de obicei, șeful. Că de-aia e el șef, șef de Guvern. Premierul Victor Ponta a avut cel mai plin de conținut discurs în fața Poliției Române, la moment de bilanț, și totuși tot cu oiștea în gard a sfârșit.

„Când vă apucați de numărat banii de la evazioniști? Hai, scoateți banii de la evazioniști, să-i dăm la Poliție”, le-a azvârlit premierul câtorva șefi din Poliție, pe drumul spre ieșire, scuzându-se că nu le poate strânge mâinile tuturor. De la tribună, Ponta le spusese polițiștilor că degeaba prind infractori cu miile, dacă nu se preocupă apoi să le ia și banii și acareturile obținute din furăciune. Poate așa se strâng bani mai doldora la buget și are Guvernul cu ce să înlocuiască și rablele Poliției. Replica lui Ponta, de bun simț de altfel, a venit cu bătaie la Tobă, șeful Poliției, care arătase în bilanț că Poliția are doar 50% din necesarul de mașini și că și alea sunt expirate, numai bune de casat, în proporție de 90%.

Situația-i însă complexă, după cum a zis și vicepremierul Oprea. Păcat că, în goana sa de tip „mersi, hai pa”, niciun polițist nu a apucat să-l tragă de mânecă pe premierul Ponta și să-i explice că nu s-a ajuns încă la situația americană în care Poliția să se autofinanțeze din propriile razii și anchete și că iată, de bine de rău, chiar și așa în 2013 s-au recuperat de la evazioniștii prinși de polițiști și procurori peste 500 de milioane de euro. Dar poate că din ăștia le-o fi luat Gabi Oprea uniformele, cu sprijinul neprețuit al premierului.

PENTRU COMENTARII VĂ AȘTEPT ȘI PE PAGINA DE FACEBOOK ANDREI LUCA POPESCU

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Medicul care l-a operat a anunțat acum. FLORIN PIERSIC...
Medicul și vedeta. Monica Bârlădeanu și Valeriu Gheorghiță, vacanță romantică în Deltă
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Pact pentru limitarea producției globale de plastic