Trezirea la realitate: care opoziție?

Trezirea la realitate: care opoziție?
Publicat: 13/04/2014, 21:52
Actualizat: 08/07/2016, 07:45

Dacă participă la un talk-show, reprezentanții a trei partide poziționate la dreapta – PDL, PNL, PMP, să spunem, sau PNR, PFC, PNȚ, de ce nu, PNL, PMP, PFC – și unul al USD, e război în toată regula. Nu vă gândiți la unul stânga-dreapta, ci la o canonadă continuă, fratricidă și stupidă în teritoriile „dreptei” – oamenii se acuză, se tachinează, își toarnă în cap lăturile guvernărilor anterioare, uitând că au stat, împreună sau pe rând la masa puterii și că niciunul nu se poate lăuda că a rămas treaz și cu capul pe umeri și că nu s-a îmbătat de putere până a simțit că se-nvârte țara cu el.

Fiecare ni se vinde curat și neprihănit de parcă n-ar fi întins, cu toții, pelteaua, alături de PSD, în funcție de interese, de foame, și de fandaxie – ba PDL, cu toți puii săi de astăzi, încă nenăscuți atunci, ba PNL, cu ezitările și frustrările lui; fiecare îl acuză pe celălalt de greșeli grave, insurmontabile, uitând că doar în eșec au construit, până la urmă, „uniunea” dreptei.

Fiecare dintre ei propovăduiește „unirea”, dar nu oricum, ci doar sub el însuși! Doar dacă el va fi să fie farul, omul cu diapazonul, goarna deșteptării, țipătul renașterii.

Spre exemplu, Cătălin Predoiu, viceliderul unui partid de opoziție aflat până mai ieri în moarte clinică – ba, încă acuzat de unii c-ar face jocurile PSD -, vorbea, sâmbătă, în calitate de „mareșal” al dreptei, despre unificare. „Ne bucură că sunt și alții care vor să ne urmeze, dar să-și facă propria reorganizare și să îndrepte țeava puștii politice către guvern, nu să tragă în spatele nostru. Vorbesc de reunificarea dreptei tocmai cei care au fărâmițat-o”, s-a înfierbântat Predoiu, trăgând el însuși o rafală în liderii partidulețelor celor evadați din Modrogan tocmai pe motiv de non-combat al PDL față de USL.

Crin Antonescu, liderul unui partid devenit „țuțărul” PSD la guvernare, nu se lasă, nici el, mai prejos. „Eu l-am adus pe Ponta la putere, eu îl dau jos! Astăzi, drumul european al României e pus în pericol de PSD. Domnul Ponta ne spune clar că mai are două piedici în calea sa: justiția și presa liberă. Lucrurile sunt simple, Traian Băsescu și partidele sale sunt suficient de slabe pentru a nu îl opri pe domnul Ponta să pună mâna pe putere, ca PSD să fie peste tot”.

Ce dovezi de rătăcire! Zici că Antonescu a traversat o stare de somnambulism în 2012, când înjura presa, justiția și Europa, cu icnete și sughițuri, ca la ușa cortului. Acum nu i-a rămas decât să-și aroge, și el, rolul de lider al dreptei, în calitate de chelar al broaștelor lui Ponta.

Apoi, Elena Udrea însăși și-ar dori să fie miezul: „Poate fi și o variantă de colaborare cu PNL la prezidențiale. Un candidat liberal să fie susținut de noi, dacă s-ar ajunge în situația improbabilă ca PNL să aibă candidat în turul doi. (…) Sper totuși ca liberalii să fie cei care să susțină candidatul PMP”.

Ce jale, ce comici.

Toți oamenii aceștia, care se luptă pentru pielea ursului din pădure, ignoră faptul că se află pe marginea prăpastiei în care se vor nărui, cu toții, din cauza aroganței, a superficialității lor politice, a lipsei de viziune. Chiar dacă sunt conștienți că „noul regim PSD se pregătește în subterane să se instaureze pentru mulți ani, așa cum a făcut regimul Iliescu și Năstase” și că „Ponta și PSD vor pune mâna pe putere, vor fi peste tot, trăind de pe urma baronilor”, nu sunt capabili să se așeze la masa negocierilor pentru a căuta, cu realism și modestie, soluția creării unei opoziții unite, fără narcisism, fără aroganțe, fără fițe.

Pentru a înțelege, pe deplin, care este răspunderea lor, ar putea lua țara la pas, ca să vadă cum tac oamenii, de frica baronilor PSD, mai ceva decât pe vremea Securității lui Ceaușescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Averea lui Elon Musk a crescut cu 40 de miliarde de dolari în doar o...