Trump – o veste proastă pentru omenire și nici un plan B

Trump - o  veste proastă pentru omenire și nici un plan B
Publicat: 08/05/2018, 22:08

Președintele Donald J. Trump a anunțat ieri pe Twitter că astăzi la ora 21 se va pronunța asupra Tratatului nuclear cu Iranul (The Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA), cu cinci zile mai devreme decât anunțase.

După recenta vizită de stat a președintelui Emmanuel Macron la Washington și după declarațiile Secretarului de Stat Mike Pompeo din turneul în Orientul Mijlociu (Riyadh-Ierusalim-Amman) era de așteptat că decizia liderului de la Casa Albă va fi retragerea din Tratat.

Premierului Benjamin Netanyahu nu i-a fost greu să-l convingă pe Trump, mai ales după ultima declarație – spectaculoasă – despre ceea ce numea minciunile Iranului în legătură cu programul său de înarmare nucleară. Vraful de documente (rod al unei temerare acțiuni a Mossad, așa cum s-a anunțat) pe care l-a prezentat publicului a fost recepționat cu scepticism de ceilalți semnatari ai Acordului (ceilalți patru membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU – China, Rusia, Franța, Marea Britanie – plus Germania și Uniunea Europeană).

De altfel, Marea Britanie, Franța și Germania s-au pronunțat limpede în favoarea menținerii Acordului. Președintele Macron (care a purtat în ultimele luni multe discuții telefonice cu președintele Iranului, Hassan Ruhani), încercând să salveze Acordul, a propus o „extindere” a acestuia, respectiv adăugarea unor prevederi, mai drastice.

Declarația istorică a președintelui Americii, cu care a ieșit câteva minute după 21(ora României). vizează nu doar o problemă de securitate regională, ci una de securitate internațională. Urmând îndeaproape argumentația prim ministrului Netanyahu, Donald J. Trump a anunțat că țara sa se retrage din Acord, reinstituind cel mai înalt nivel al sancțiunilor anti-Iran de până acum.

Ieșirea Statelor Unite din Acordul nuclear cu Iranul e o veste bună doar pentru premierul Israelului, care s-a declarat vehement împotrivă încă de la semnarea acestuia în 2015. O veste bună, doar fiindcă îi servește politic pentru a se menține la putere și a-și convinge concetățenii că e indispensabil pentru securitatea țării. Pentru Israel și israelieni nu e însă deloc o veste bună. Un Iran a cărui soluție, exprimată, ar fi retragerea din Acordul de Neproliferare, înseamnă că își poate construi, neconstrâns și nesupravegheat internațional, un arsenal nuclear care va atrage după sine (Arabia Saudită s-a și exprimat deja) o dementă cursă a înarmărilor nucleare în Orientul Mijlociu.

În plus, extinderea influenței iraniene în regiune, a adus în ultimele săptămâni confruntări israeliano-iraniene la granița de nord a Israelului, fiind posibil oricând un război de proximitate între cele două țări pe teritoriul Siriei.

Înfricoșător e faptul evident că Donald J. Trump nu are un plan B la pentru din Acord.

E esențial cum vor acționa ceilalți semnatari ai Acordului în orele care urmează și dacă răspunsurile acestora vor conduce spre ceea ce îndeobște se cheamă o nouă ordine mondială.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘTEFANIA a PIERDUT lupta cu MOARTEA, la doar 20 de ani
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
Se dau toți banii înapoi! Anunț de ultimă oră pentru milioane de români: Returnăm banii...
S-a dat alarma de război. Trimit militarii în România. Alertă totală lângă țara noastră
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...