Ultimul glonț al lui Klaus Iohannis

Ultimul glonț al lui Klaus Iohannis
Publicat: 13/11/2014, 08:13
Actualizat: 18/03/2015, 20:39

Nouă ore. 540 de minute. 32.400 de secunde. Atât i-a trebuit amatorului de dezbateri-experiment Iohannis să redevină calculatul Iohannis, capabil să tragă, cu forță, în minge. Nouă ore din care numai vreo trei, adunate, în ședințe la partid. Același staff ignorat cu o zi înainte, căruia Klaus Iohannis nu i-a spus măcar ce are de gând, darămite să îl consulte, a pus laolaltă liste cu corupți, bibliorafturi cu scrisori și, poate cel mai important, și-a înțeles candidatul lăsându-l să-și respire încrederea în el însuși. O pregătire sumară, aproape în pripă, s-a văzut de departe. Nu e nevoie decât să scoți o listă de corupți ai PSD și ea depășește cu mult timpul, răbdarea pe care încă le mai avem. Nu trebuie decât să pui pe masă un talon de pensie de 4 lei să înțeleagă și premierul care o plătește că pensia nu-i totuna cu venitul minim garantat despre care oricum, cu o zi înainte, o întrebase pe Rovana Plumb. Nu-i greu să-i pui lui Victor Ponta de șapte ori aceeași întrebare – „Convocăm mâine Parlamentul să picăm legea amnistiei și grațierii?” – ca să obții măcar două răspunsuri care se contrazic.

Și totuși, Klaus Iohannis, fără să fi pierdut dezbaterea, a ratat momentul. Nu acel „Hai să ne apucăm de treabă” va rămâne în memoria colectivă după această seară și nici cuvintele episcopului Iuliu Hossu, citite, nu citate, la final, de Victor Ponta. Cu răsuflarea tăiată, mulți, puțini, cei care s-au uitat la dezbaterea Ponta-Iohannis au așteptat, la final, mingea de meci.

„Credeți în Dumnezeu, domnule Iliescu?”, a întrebat, în 1996, Emil Constantinescu și a câștigat. „Măi, ce blestem o fi pe poporul asta de a ajuns până la urmă să aleagă între doi foști comuniști?”, s-a tânguit Traian Băsescu în studioul TVR, umăr la umăr cu Adrian Năstase, și a ieșit primul. Cu „Domnule Geoană, ați fost aseară la Vântu?”, același Băsescu a tras o tușă groasă peste campania din 2009.

În locul glonțului de argint, Klaus Iohannis a tras, azi, un glonț orb. „Nu doresc să vă întreb nimic, domnule Ponta. Ar suci un răspuns care nu ar corespunde realității”, s-a oprit, tacticos, exact la linia fină dincolo de care spectatorul neșcolit în legea amnistiei și grațierii, în incompatibilități, în plagiate care nu se judecă la Curtea Supremă își desumflă nările încet, fără să se fi răcorit, nici măcar prin decență.

Vă întrebați, poate, dacă avea vreun glonț, fie el și firav. Avea. Iohannis a plecat din sediul de partid cu câteva variante. A mers pe a lui. Cum a mers pe mâna lui și refuzând, până acum, orice simulare de dezbatere, cu ușile închise. A făcut-o în 2004, prevăzător, Băsescu. A făcut-o apoi în 2009, scuturat strașnic de propria aroganță în confruntarea cu Crin Antonescu. A făcut-o, precaut, Mircea Geoană. Klaus Iohannis a spus „nu”.

După 9 ore comprimate, azi, în cea mai scurtă zi, Iohannis a recuperat, dar nu pare să fi câștigat. Ultima șansă să tragă glonțul de argint este mâine, dacă la TVR chiar nu se poate, la Antena 3. Pe teren advers, acolo unde stafful său a vrut să îl ducă direct, sărind primele trei dezbateri predesenate de PSD, Iohannis poate merge până în inima pământului sau se poate opri, cu un rictus, în fața porții de la Cotroceni.

Decizia se ia la noapte. Înainte însă de a se întoarce în Modrogan, Klaus Iohannis a strecurat la B1 semnalul de final. „Oricum, am terminat campania”, i-a spus lui Victor Ponta, ultimul pregătit să se oprească înainte de a pune în sacoșa de partid și cel din urmă vot. S-a terminat oare? Cât e ceasul?

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
FOTO. Mihaela Rădulescu, de nerecunoscut! Imaginile cu ea sunt uimitoare: a întinerit cu noul look!
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Ce mașini au avut invitații Simonei Halep și ai lui Toni Iuruc la petrecere de...
Protest cu lacrimi la Caracal, la doi ani de la dispariția Alexandrei Măceșanu. Ți se...
Rezultate Admitere Liceu 2021. Situaţia completă. La ce liceu au intrat elevii
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Țara în care parlamentarii primesc aproape 50.000 de euro ca să-şi cumpere maşini, iar profesorii...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Gina Pistol, înspăimântată din cauza amenințărilor primite. Este hărțuită constant: 'S-au întâmplat lucruri oribile'
Oana Zăvoranu, reacţie spectaculoasă după ce Marius Elisei a apărut gol puşcă pe Instagram. Oana...
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Rezultate Admitere liceu 2021: A fost publicată repartizarea pe admitere.edu.ro 2021?
Calendar Ortodox, 25 iulie 2021! O mare cuvioasă a Bisericii Ortodoxe. Zi importantă pentru credincioşi
Studiu incredibil despre câini! Cățelușii se comportă exact ca bebelușii
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...