Un ginere cuminte și un socru de coșmar

Redactor:
Rodica Ciobanu
Un ginere cuminte și un socru de coșmar
Și-o fi ratat Victor Ponta cariera de spion, dar nu și pe cea de ginere. În postură de ginere al unui influent pesedist, a cunoscut prezidențiabilul succesul politic, dar, tot astfel, s-ar putea îndepărta de Cotroceni, tras involuntar, în jos, chiar de acela care spera să devină primul socru al țării.

Familiile sunt, câteodată, incomode. Când un membru al ei calcă în străchini, întreaga familie este nevoită să plătească blidele sparte. Toată lumea își amintește de arestarea lui Mircea Băsescu, fratele peședintelui Traian Băsescu, de vuietul stenogramelor și speculațiilor care a însoțit acuzația de trafic de influență, de încercările disperate ale lui Bercea Mondial, amplificat de Antena 3, de a-i înfunda pe președinte și pe șefa DNA. „Pe unde atingi familia Băsescu corupția e în floare”, declara, la scurt timp, Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD și socrul premierului Victor Ponta. Apoi, intra în amănunte: „Să vă uitați ce e în jurul lui: fratele e în arest, ginerele urmărit penal, fiica în combinația Nana nu știm până la urmă cum va fi, nu vreau să acuz până nu avem… Parchetul general lucrează”.

Mulți oameni erau de părerea dlui Sârbu care, în calitate de inamic neîmpăcat al președintelui, era firesc să tragă numai concluzii rău-voitoare, dar chiar și aceia care nu gândeau ca el se întrebau cât știa dl Băsescu despre afacerile cu interlopii ale fratelui său, de ce le-a tolerat sau dacă nu cumva a acceptat cumetria dintre acesta și clanul Bercea pentru a-și consolida relațiile electorale cu romii. Așadar, președintele – deși nu a avut niciun amestec dovedit în combinațiile fratelui său – a plătit cu procente de încredere învârtelile ilegale ale acestuia, fiecare zi de arest șifonându-i imaginea. Acum însă, roata s-a întors și Ilie Sârbu, care arunca atât de precis cu piatra, primește, la rându-i, una bine țintită.

Socrul premierului este urmărit penal pentru trafic de influență, în cea mai mare anchetă privind mafia pădurilor. Investigația DNA dezvăluie existența unei rețele formate din pesediști cu greutate (Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam) și magistrați, care a redat și e pe cale să retrocedeze 90 000 de hectare de terenuri forestiere, valorând peste 300 de milioane de euro, unor moștenitori princiari neîndreptățiți să le revendice. Politicienii sunt învinuiți că făceau presiuni asupra Romsilva, ca să renunțe a mai apăra în instanță interesele statului. Retrocedarea și tăierea ilegală a pădurilor cu complicitate politică a făcut subiectul unor foarte bine documentate anchete la Protv, cu un amplu ecou în conștiința publicului. De aceea, nominalizarea lui Ilie Sârbu printre participanții la jaf nu poate rămâne fără consecințe asupra ginerelui prezidențiabil, aflat în campanie electorală.

La fel ca în cazul președintelui Băsescu, se pune întrebarea cât știa Victor Ponta despre afacerile socrului său. Dacă nu le cunoștea, atunci, ca prim-ministru, avea datoria să știe că 90 000 de hectare de pădure sunt în primejdie sau au fost deja furate de la stat, jumătatea ilegal retrocedată  putând fi oricând rasă de pe fața pământului. Și tot ca prim-ministru avea datoria să susțină Romsilva, asaltată de domnii Sârbu și Hrebenciuc în 2013, conform procurorilor, deci în timpul mandatului său, or nimeni nu a mișcat un deget, procesele începând să fie pierdute rând pe rând. Această lipsă de implicare a factorilor de răspundere conduce la suspiciunea extrem de neplăcută pentru dl Ponta, că corupția nu e doar o tară de partid, ci și una de familie. Și-l imaginează cineva pe ginerele susținut de baroni, dându-i peste degete lui tata-socru?! Marele familist Victor Ponta nu poate divorța de Ilie Sârbu și trebuie să plătească electoral pentru faptele acestuia și pentru propria încuviințare tacită.

Doamna Elena Udrea, și dumneaei aspirantă la președinție, parcă a avut un presentiment. Anul trecut a divorțat de soțul ei, Dorin Cocoș care, anchetat în dosarul Microsoft, astăzi, a fost călcat de procurori anticorupție. Ce-ar mai fi rămas din puținele procente ale candidatei, dacă ea și inculpatul încă ar  împărți aceeași casă?! Divorțată, își permite să spună că fiecare răspunde pentru afacerile lui, deși pe vremea când fostul soț ar fi intermediat pe milioane de euro contracte uriașe cu statul, dna Udrea era ministru în Guvernul Boc. E greu de crezut că vigilentei doamne de la Mediu și, mai apoi, de la Dezvoltare i-a scăpat tocmai informația despre mina de aur de la Educație și despre beneficiarii ei, așa că, odată cu jumulirea lui Cucoș, pierde și domnia sa niște pene.

Inspecția justiției prin dulapurile familiilor pomenite mai sus constituie un aviz dat amatorilor. Aceștia ar trebui să înțeleagă că prezența unei rude apropiate printre puternicii politici ai țării nu mai reprezintă o garanție de imunitate, că adevărul se află și păcatele îi ajung pe toți, din urmă.   

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Bianca Drăgușanu s-a întors la milionarul turc! Cum s-a dat de gol?
Inchide