Un plan de pace care vine prea târziu

Redactor:
Lelia Munteanu
Un plan de pace care vine prea târziu
Sultanul ErdoÄŸan și-a atins climax-ul: "Nu e nici o diferență între atrocitatea suportată de poporul evreu în Europa, acum 75 de ani, și brutalitatea suferită de frații noștri din Gaza".

După „Lunea Însângerată” (14 mai), când, împotriva protestatarilor din Gaza, Armata israeliană a intervenit cu muniție de război, Papa Francisc s-a adresat lumii cu aceste cuvinte: „Sunt foarte preocupat și îndurerat de acutizarea tensiunilor din Țara Sfântă și din Orientul Mijlociu și de spirala violenței care îndepărtează tot mai mult de calea păcii, a dialogului și a negocierilor. Îmi exprim marea durere pentru morți și răniți și sunt aproape cu rugăciunea și simțirea de toți cei care suferă. Reafirm că niciodată folosirea violenței nu duce la pace. Războiul cheamă război, violența cheamă violență. Invit toate părțile implicate, precum și comunitatea internațională să reînnoiască angajamentul pentru ca dialogul, dreptatea și pacea să prevaleze (…). Dumnezeu să aibă milă de noi!”.

Casa Albă a anunțat că își va face cunoscut promisul plan de pace după Ramadan (adică pe la jumătatea lunii iunie). Până atunci, conform Associated Press, își pune în temă partenerii din Orientul Mijlociu cu anumite detalii ale acestuia. (Iordania, Egipt, dar mai ales Arabia Saudită și Israel, mă gândesc, deși premierul Benjamin Netanyahu a declarat, pentru cine e dispus să-l creadă, că nu știe nimic).  

Oficial, semnatarii planului de pace israeliano-palestiniană ar fi președintele Donald J. Trump, ginerele și principalul său consilier, Jared Kushner (care, din pricina că e sub investigații în legătură cu campania electorală, iar certificatul de securitate nu i-a fost reînnoit, a trecut în umbră) și fostul său avocat, reprezentantul său special în Orientul Mijlociu, Jason Greenblatt. Trei ageamii, noroc că au primit o ajutor de la una dintre părți. Apropo, însuși statutul de mediator onest al Statelor Unite e tot mai pus în discuție.

Planul de pace vine prea târziu. După decizia-dictat din 6 decembrie a președintelui american, care recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, după mutarea ambasadei de la Tel-Aviv, Trump a reușit să-i ostilizeze nu doar pe palestinieni, înainte de a-i aduce la masa negocierilor, dar și întreaga (altminteri dezbinata) lume islamică (saudiții, oricât și-ar dori, n-au cum să facă fățiș opinie separată). Faptul că cea mai mare putere a planetei, America, și-a pierdut credibilitatea în Orientul Mijlociu e cât se poate de îngrijorător.

Zilele trecute, experimentatul diplomat Saeb Erekat, negociatorul șef al Organizației pentru Eliberarea Palestinei din Ramallah, rezuma astfel situația: „Trump a furnizat instigarea anti-palestiniană, Israelul – gloanțele. Considerăm această ambasadă (relocată la Ierusalim. n.m.) ca o extensie a politicii Administrației Trump de încurajare a Israelului la încălcarea dreptul internațional. Nu vedem nici o diferență între această ambasadă și orice așezare israeliană în Palestina ocupată”.

Ieri seara, la Istanbul, Organizația Cooperării Islamice, convocată de președintele ErdoÄŸan, a cerut „trimiterea unei forțe internaționale de protecție” în teritoriile palestiniene. Și tot ieri seară, în prezența celor 57 de reprezentanți ai țărilor membre, Sultanul de la Ankara și-a atins climax-ul: „Nu e nici o diferență între atrocitatea suportată de poporul evreu în Europa, acum 75 de ani, și brutalitatea suferită de frații noștri din Gaza”.

Femeia devenită vedetă peste noapte în România, nevoită să facă videochat! "Nu mi-aş face vreodată...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Pregătiri de război în Europa! O țară a făcut deja primul pas, declarațiile sunt clare
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
SINGURUL loc de pe glob în care Rusia și SUA trăiesc în COMPLETĂ armonie și...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Tratatament MINUNE descoperit în România. Ce au găsit medicii pentru salvarea bolnavilor de covid
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide