Un premier pierdut în ceață

Un premier pierdut în ceață
Publicat: 10/01/2014, 21:03
Actualizat: 29/07/2014, 21:18

Unde a dispărut Victor Ponta? De trei zile, mai exact de marți 7 ianuarie, când a condus ședința de guvern și s-a produs la RTV, agenda premierului e goală, iar apropiații săi nu știu cum să-i justifice absența exact în perioada în care subsecretarul de stat american, Victoria Nuland, se află la București, ca să vorbească cu reprezentanții justiției și puterii politice, despre statul de drept. Astăzi, pe la prânz, dl Ponta a dat, în fine, semne de viață, declarând pentru Hotnews: „Sunt în străinătate” și postând pe pagina de Facebook mesaje de felicitare pentru un prezentator TV, Mihai Gâdea, la aniversare, și pentru Radio România, pentru numărul record de concerte transmise Uniunii Europene de Radio și Televiziune, în 2013. Așadar, se află într-o călătorie privată, neprogramată însă cu mult timp înainte, cum susține ministrul de Externe Titus Corlățean, fiindcă, înainte de Anul Nou, premierul a anunțat clar că își ia vacanță până pe 6 ianuarie. Ce pricină misterioasă l-a trimis pe dl Ponta, din nou, în concediu are mai puțină relevanță – cu excepția faptului că ar fi grav bolnav, Doamne ferește! sau că venirea doamnei Nuland l-a făcut să se evapore -, important este că domnia sa lipsește de la întâlnirea cu subsecretarul american, care, văzându-se cu președintele Traian Băsescu, mă îndoiesc că l-ar fi sărit tocmai pe primul ministru din schemă.

Prin absența sa programată de la enervantul seminar despre respectarea statului de drept în România – o îngrijorare mai veche a administrației SUA, realimentată de „marțea neagră” din Parlamentul României și de declarațiile premierului despre „justiția băsistă” și magistrații-cozi de topor – , dl Ponta încearcă să le comunice conaționalilor săi două lucruri. Primul: că domnia sa, demn și mândru, nu mai acceptă dirigenția Unchiului Sam, cum definea consilierul său Gyorgy Frunda relația Washington-București. Al doilea: că domnia sa nu are nicio legătură cu stricarea statului de drept și, prin urmare, nu are de ce să discute cu un înalt oficial al SUA pe acest subiect. Pierzându-se în ceață, Victor Ponta se scoate, pur și simplu, din dezbatere. Nimic din ce se întâmplă zilele acestea, pe aici nu-l privește. Sunt în străinătate, hai, v-am pupat, pa!

Fuga aceasta de răspundere, la care actualul premier este campion (vezi deciziile referitoare la Rompetrol și Roșia Montană, pasate Parlamentului), începe să-i agaseze pe unii dintre colegii săi. Vicepremierul Liviu Dragnea, prietenul și mâna dreaptă a lui Victor Ponta, răspundea , astăzi, iritat, întrebărilor pe B1: „Ce, îi fac eu condica, îi scriu calendarul? Nu știu, o fi în țară, o fi în străinătate, habar n-am unde e!”, după ce, cu cateva ore înainte, declarase sigur că e plecat din țară. Dl. Dragnea a avut o zi grea – CCR i-a respins Legea descentralizării și nici la proces nu a mers bine – dar, în același timp, pare sătul să-și tot acopere șeful, care, cum se complică treaba în ceea ce-l privește, își pune în gips ambele picioare.

Cât despre locul unde se află primul ministru, se pot face doar speculații, dar eu cred că este la Balc, deghizat în ogar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia