• Publicat:
Puterea Gândului

Va forța Trump, cu Marele Plan de Pace în față, un guvern de uniune națională la Ierusalim?

Va forța Trump, cu Marele Plan de Pace în față, un guvern de uniune națională la Ierusalim?
Doar patru oameni cunosc Marele Plan de Pace american. Doi - Kushner și Berkowitz - sunt în fotografie.

Pe 21 ianuarie, Benny Gantz, co-liderul Opoziției, a făcut o vizită în Valea Iordanului, punându-se într-o poziție stânjenitoare. Militar de carieră, fost șef al Statului Major, un novice în politică (likudisții nu-l scot din „cătană”) știe foarte bine că ideea lui Netanyahu de anexare a Văii Iordanului nu are nici o legătură cu interesul național, ci cu interesul strict electoral al premierului. Declarația sa de la finalul deplasării, care se dorea reținută, n-a fost decât ridicolă: Kahol Lavan va acționa în favoarea anexării, dar numai cu… „acord internațional”. Cine, în afara lui Trump, să-și dea acordul, împotriva Rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU?

Președintele Statelor Unite i-a transmis premierului Netanyahu, prin vicepreședintele Pence, prezent la Forumul din Ierusalim, invitația de a ajunge marți la Washington. Pence a susținut că – generos – Netanyahu a ținut să fie prezent la Casa Albă și Gantz. Se vor deplasa deci împreună, chiar în ziua când comisia Knessetului decide dacă Bibi va primi sau nu imunitate.

De unde atâta grabă? Donald J. Trump a promis că le prezintă celor doi Marele Plan de Pace pentru Orientul Mijlociu, promis încă din 2017, despre care mulți au crezut până ieri că nu există, Ei bine, ginerele Președintelui, Jared Kushner, căruia i s-a încredințat redactarea documentului, l-a finalizat.

Marele Planul de Pace, pe care Trump îl prezintă ca „Tranzacția Secolului” – (ce n-au reușit să realizeze și să aplice generații de diplomați străluciți) – a fost dat pe mâna a patru ageamii, singurii care știu ce conține: consilierul principal Kushner, Avi Berkowitz, consilierul consilierului principal, Jason Greenblatt, fostul avocat de imobiliare al Președintelui și trimisul său special în Orientul Mijlociu, și David Friedman, fostul avocat de falimente al Președintelui și ambasadorul Americii la Ierusalim.

Ce poate conține Marele Plan de Pace putem deduce – sunt demersurile făcute de Donald J. Trump în favoarea Israelului: declararea Ierusalimului capitală unică și indivizibilă, recunoașterea oficială a suveranțității Israelului asupra Înălțimilor Golan, declararea drept legale a coloniilor israeliene din teritoriile palestiniene și – urmează – binecuvântarea pentru anexarea Văii Iordanului.

Toate se vor dovedi daruri otrăvite pentru israelieni.

Pentru Netanyahu, sunt cadouri electorale cum nu se poate mai bine venite.

Deplasându-se la Washington împreună cu premierul, novicele politic Benny Gantz cade în a doua capcană într-o săpătămână. Ca să rămână Netanyahu la putere, Trump va forța probabil, cu Marele Plan de Pace în față, un guvern de uniune națională la Ierusalim.

Sursă FOTO: pbs.twimg.com

 

Inchide