Vatican S.A. și bancherii lui Dumnezeu

Vatican S.A. și bancherii lui Dumnezeu
Două scandaluri de presă clatină Sfântul Scaun.
Publicat: 26/05/2012, 23:13
Actualizat: 31/05/2012, 22:28

Două scandaluri de presă clatină Sfântul Scaun.

În primul rând, demisia președintelui Consiliului de Administrație al IOR – L’Istituto per le Opere di Religione (Institutul pentru Opere Religioase, mai pe înțeles Banca Vaticanului). Numit de Comisia Celor 5 Cardinali Supraveghetori, în septembrie 2009, profesorului Ettore Gotti Tedeschi i s-a retras joi încrederea, fiind obligat să demisioneze. Iată cum sună comunicatul oficial de presă, din 24 mai: „Întristați de evenimentele care au condus la acest vot de neîncredere, membrii Comisiei consideră această acțiune importantă pentru menținerea vitalității Institutului. Acum, Comisia privește înainte, căutând un președinte nou și distins, care să sprijine IOR în reconstruirea realațiilor cu comunitatea financiară, relații bazate pe respectul standardelor bancare internaționale”. În spatele acestor formule pios-politicoase se ascund acuzații de spălare de bani, care îl vizează (și) pe Tedeschi, aflat sub anchetă încă din 2010 (când Vaticanul îl susținea cu sârg). De altfel, sfânta instituție – cu active de 5 miliarde de euro și o rezervă în aur de circa două tone – a fost suspectată de mulți oficiali bancari europeni și americani ca acționând asemenea unui paradis (sic!) fiscal, ba chiar având legături cu mafia. Cartea lui Gianluigi Nuzzi, „Vatican S.A.”, publicată în 2009, venea să întărească ideea că lucruri necurate se petrec, de vreme îndelungată, la IOR. Dezvăluirile lui Nuzzi erau argumentate cu mii de documente confidentiale pe care i le încredințase cardinalul Renato Dardozzi, cu condiția să le publice după moartea sa (survenită în 2003).

Factorul declanșator al celui de-al doilea scandal este același jurnalist italian, Gianluigi Nuzzi, care, la începutul lunii, a publicat o nouă carte: „Sanctitatea Sa”, o biografie… iconoclastă a Papei Beneduict al XVI-lea, fundamentată tot pe documente confidențiale din Vatican. De data aceasta
însă cel bănuit că i le-a oferit este valetul Papei, Paolo Gabriele. Laic, tată a trei copii, Gabriele a fost reținut de poliția Statului Vatican, fiind în prezent sub ancheta unui judecator de instrucție, care urmează să decidă dacă îl va trimite în judecată sau nu. Valetul Papei beneficiază de doi avocați și de compasiunea directorului de presă al Vaticanului, părintele iezuit Federico Lombardi (matematician de formație, succesorul lui Joaquín Navarro-Valls, cel care a susținut strălucit această funcție timp peste două decenii). Comunicatul dat de Lombardi publicității e redactat în aceeași cheie cu cel care anunța despărțirea de Tedeschi: „uimire și durere”, „o mare afecțiune pentru familia lui Gabriele în această grea încercare”.

Presa catolică (nu oficioasele Vaticanului, firește) sugerează că scandalul Paolo Gabriele (care n-ar fi decât un țap ispășitor) e semnalul declanșării luptei pentru putere, iar episodul Tedeschi vine la momentul potrivit să zdruncine încrederea în Papă, al cărui consilier economic și apropiat a fost distinsul bancher. (Cert este că nu vom mai citi în L’Osservatore Romano elegantele sale analize economice).

Cât despre atmosfera de la Vatican și dedesubturile tuturor acestor evenimente, ele sunt mult mai puțin tenebroase decât le-ar descrie Dan Brown, dar nu mai puțin neliniștitoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?