Venezuela – petrolul cel de toate zilele

Venezuela - petrolul cel de toate zilele
Publicat: 15/05/2016, 22:14
Actualizat: 15/05/2016, 23:19

Articolul 1: „La República Bolivariana de Venezuela es irrevocablemente libre e independiente y fundamenta su patrimonio moral y sus valores de libertad, igualdad, justicia y paz internacional, en la doctrina de Simón Bolívar, el Libertador”.

La Caracas, lângă Panteon (unde odihnesc rămășițele pământești ale Eroului Național și ale visului său confederativ, Statele Unite Latino-Americane), în El Cuartel de la Montana, se află sarcofagul „Președintelui Comandant” Hugo Chávez, care a încercat să armonizeze ideologic naționalismul, marxismul și creștinismul, creând socialismul bolivarian.

Ar fi simplistă concluzia că tragedia de astăzi a Venezuelei este exclusiv rodul acestui socialism original, care în plan intern a luptat cu „monopolurile, speculațiile, camăta și frauda capitalismului”, iar în plan extern cu „imperialismul nord-american și european și colonialismul brutal israelian”. Lucrurile sunt mult mai complicate, Hogo Chávez însuși fiind zămislirea unei lungi și frâmântate istorii caraibiene.

Venezuela și-a oprit „tranziția de la un stat neoliberal eșuat la un stat al bunăstării dinamice” încă înainte ca Președintele Comandant să-și desemneze moștenitorul, în persoana lui Nicolás Maduro. Ce se întâmplă astăzi e și consecința „politicii redistributive socialiste” a lui Chávez, când peste 60 la sută din bugetul de stat se vărsa în investiții sociale. „Dreptul sfânt la hrană”, înscris solemn in Constituție, a devenit, vorba unui mare scriitor latino-american, o „gară fără sat”, câtă vreme, agitându-se deasupra bogățiilor imense, devalorizate brusc, oamenii vânează porumbei.

Titlul acestui text calchiază aproape titlul unui tablou al lui Manuel Quintana Castillo – „Petróleo nuestro de cada día”.

Țara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume nu mai are pâine.

Bugetarii se mai duc la serviciu doar lunea și marțea, la granița cu Columbia ostilă se ridică averi fabuloase din contrabandă, între granițe foamea urlă ca un uragan, făcând din patria lui Chávez un circ scufundat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase