Yair Netanyahu: „Fuck Turkey”

Yair Netanyahu: Fuck Turkey
Publicat: 16/05/2018, 22:07
Actualizat: 10/01/2020, 19:16

Ambasadorul palestinian în România, Fuad Kukaly, a părăsit Capitala, chemat la Ramallah pentru consultări. Ieri, înainte de plecare, a acordat un interviu lui Alex Olaru de la RFI, unde, ajutat de o bogată experiență politică, face – în cuvinte puține – o necruțătoare caracterizare a diplomației românești:

„Un lucru e cert: România nu are o politică externă clară. Poate că domnul Dragnea vede lucrurile din alt unghi. Din perspectiva mea, problema mutării ambasadei României la Ierusalim a devenit instrument în lupta politică internă dintre guvern și președinte. Altfel, am văzut poziția președintelui Iohannis, pe care o salutăm. Vedem cum guvernul face eforturi în altă direcție. Și, repet, cum ministerul de Externe ne tot dă asigurări că nu s-a schimbat nimic în abordarea României”.

Întrebat dacă există în Guvernul de la București „poli de lobby care trag spre mutarea ambasadei la Ierusalim”, diplomatul de la Ramallah a răspuns: „Da. Cred acest lucru. Să nu uităm nici că Liviu Dragnea are consilieri israelieni. Și premierul Dăncilă are un consilier israelian. Cred că văd conflictul din Orientul Mijlociu cu ochii acestor consilieri”.

Întrebat despre cele trei categorii indicate de însuși președintele Camerei – cei ce cred că știu, cei ce știu tot și cei care nu înțeleg ce se petrece în Orientul Mijlociu – Fuad Kukaly l-a așezat pe Liviu Dragnea în prima și a treia categorie: „Cred că nu știe cu adevărat ce se întâmplă și ascultă de consilierii săi israelieni”.

Răspunzând la o altă întrebare, avertizase cele trei țări care au blocat declarația comună a Uniunii Europene privitoare la relocarea de către statele membre a misiunilor diplomatice de la Tel Aviv la Ierusalim: „Cehia, Ungaria sau România să nu uite că au obligații internaționale, chiar dacă sunt supuse unui puternic lobby israelian”.

Astăzi, la Ierusalim, s-au petrecut două episoade sfidătoare. În primul, ministrul Apărării, Avigdor Lieberman, care prin temperament și (lipsa de) viziune poate fi numit mai curând ministru al Războiului, le-a tweetuit trupelor israeliene sloganuri politice. Primul, referitor la îngrijorările exprimate din tot mai multe colțuri ale planetei: „Nu ascultați corul ipocriților din lume!”. Al doilea, referitor la „canibalii” din Hamas, presupuși a-i împinge pe conaționalii lor să forțeze granița: „Nu putem decât să ne imaginăm ce se va întâmpla dacă teroriștii ar rupe una dintre frontierele comunității. Este de datoria noastră să-i împiedicăm să ajungă pe teritoriul Israelului ca să ne rănească”.

Celălalt episod s-a consumat pe Instagram și l-a avut ca protagnonist pe fiul prim ministrului,Yair Netanyahu, care a postat o imagine profund ofesatoare cu textul „Fuck Turkey”, scuzată de cei din jur pe motiv că Yair e o persoană privată iar contul său așijderea.

Israelul și Turcia nu doar că și-au rechemat diplomați după masacrul de luni din Fâșia Gaza, dar premierul și președintele s-au gratulat cum n-au făcut-o de la incidentul cu Mavi Marmara, din urmă cu opt ani. ErdoÄŸan a declarat că Israelul e un „stat terorist” și că luni s-a petrecut un „genocid”, iar Netanyahu nu i-a rămas dator: „ErdoÄŸan e printre marii suporteri ai Hamas și fără îndoială că înțelege perfect terorismul și masacrele. Îi sugerez să nu ne dea lecții de morală”. Un sâmbure de adevăr există în spusele fiecăruia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?