Zâmbetul premierului-marionetă

Zâmbetul premierului-marionetă
Publicat: 03/01/2017, 19:48

N-o să-i plângem, aici, de milă, tânărului Grindeanu, el însuși foarte conștient de postura ingrată în care se află. „Bănățeanul așezat”, care refuza, nu cu mult timp în urmă, chiar și numai să ia în calcul prezența sa într-un guvern Dragnea, acoperit, declarând că nu-și va părăsi fotoliul de șef al CJ Timiș, și-a asumat, în cele din urmă, riscul de a accepta, complezent, rolul de avatar al liderului, lăsându-se, abrupt, depersonalizat de prezența imediată a șefului și, mai ales, de tonul și aerul revendicativ ale acestuia.

Dragnea nu are de gând, și nu a intenționat, vreo secundă, nici măcar prefăcându-se pentru poză, pe sub zâmbetul său cinic, să-i dea cel mai mic grad de autonomie, premierului de casă.

Astăzi, la prezentarea echipei de miniștri, a fost limpede că și lui Sorin Grindeanu îi vine, tot mai greu, să accepte umilința de a fi devenit un „prim-ministru consumabil”, chiar dacă, peste ani, titulara de șef al guvernului îi va apărea în CV.

Cu o mină mai mult îngândurată – ca să nu spun marcată de o anume tristețe -, decât pătrunsă de „solemnitatea” situației, apăsat, poate, și de iminenta apropiere a momentului întrebărilor adresate de presă, care va fi sporit ridicolul, inclusiv prin plasarea întrebărilor malițioase de genul „am voie să răspund eu?!”, lansate, mustăcind, de Dragnea, care îl vor lăsa fără cuvinte, Grindeanu a arătat cu totul altfel, față de ziua nominalizării.

Atunci, zâmbetele sale dese, emotive, crispate ca un rictus cu repetiție, marcând stări dintre cele mai diverse, cu precădere pozitive, lăsau impresia că aparțin unui om cu care soarta fusese generoasă.

Astăzi, Grindeanu a părut că, între timp, și-a înțelesese, în profunzime, rostul de premier-marionetă.

PENTRU COMENTARII VĂ AȘTEPT PE PAGINA DE FACEBOOK –MARIAN SULTĂNOIU

Dincolo de toate, însă, ceea ce, pe mine, unul, m-a lăsat cu gura căscată, a fost cinismul cu care Dragnea a completat răspunsul lui Grindeanu la întrebarea „Dumneavoastră ați propus vreun ministru, în această echipă?”: „Doamna Shhaideh a fost luată în echipă, la cererea domnului Grindeanu!!”.

Chiar așa? Părerea mea este că Sevil Shhaideh a fost chemată la echipă de Liviu Dragnea, ca să fie premierul acoperit dintre el și prim-ministrul marionetă.

Sincer vorbind, chiar și eu am remarcat că, atunci când liderul PSD răspundea întrebărilor adresate lui Grindeanu, acesta din urmă a strâns de vreo două ori din dinți, și s-a uitat, măcar o dată, sugestiv și nemulțumit, într-o parte. În consecință, e bine să fii, mereu, vigilent!

Cât despre formula: stați liniștiți la locurile voastre că „eu îmi asum răspunderea pentru întreaga echipă”, rostită de Dragnea, la ocazii, ce-ar trebui să înțelegem?!Că, dacă vor fi derapaje în actul de guvernare, liderul își va asuma răspunderea și va prelua, cu celeritate, frâiele guvernării?!

Ei, așa da!