Fostul comandant al forțelor SUA și NATO din Europa: ”Rusia este vulnerabilă, ca națiune, în acest moment”

Publicat: 29 04. 2022, 16:55
Actualizat: 29 04. 2022, 17:09
Curtis Michael Scaparrotti, fostul comandant al forțelor SUA și NATO din Europa | Foto - Profimedia Images

Curtis Michael Scaparrotti, fostul comandant al forțelor SUA și NATO din Europa, consideră că Rusia lui Vladimir Putin nu se află într-o ”poziție bună” după ce, timp de două luni, a încercat să învingă, fără a reuși, rezistența ucraineană.

Generalul în retragere al armatei americane a mai declarat, potrivit Radio Free Europe/Radio Liberty că Vladimir Putin poate considera drept ”încheiată” imaginea sa de ”lider respectabil pe scena mondială”.

Din păcate, mai spune Curtis Michael Scaparrotti, poporul rus va plăti o poliță pe termen lung pentru acest război declanșat de liderul de la Kremlin, iar rușii nu vor avea de ales decât să se împace cu tot acest ”rău” care le-a fost făcut tocmai de președintele lor.

”Rusia este vulnerabilă, cred, ca națiune în acest moment, și sancțiunile, cu siguranță, au afectat resursele lor naționale și economia lor”, a declarat fostul comandant al forțelor SUA și NATO, într-un interviu recent.

”Când nu pot câștiga prin manevră și cu forțele lor, așa cum am văzut în Siria și în alte locuri, folosesc o putere de foc copleșitoare și lovesc în zonele populate pentru a aduce capitularea din cauza devastărilor pe care le provoacă. Asta face parte din natura războiului și a conflictelor de mare intensitate și așa a fost de-a lungul secolelor. Rusia este o țară care este încă dispusă să o folosească”

Generalul în retragere Curtis Michael Scaparrotti

”Rusia a angajat o parte substanțială din forțele sale terestre în această campanie”

Absolvent al Academiei Militare West Point (n.red. – instituție de tradiție de educație militară, de patru ani, servind ca o academie federală, ce se găsește în localitatea West Point, statul american New York). Curtis Michael Scaparrotti – în vârstă de 66 de ani – a comandat trupe în Irak, Afganistan, Africa și Bosnia-Herțegovina și a condus șefii de stat major al SUA, pe lângă comenzile sale transatlantice.

Generalul în retragere a încurajat Kievul ”să evite să se grăbească în eventuale negocieri de pace”, cu atât mai mult cu cât rundele anterioare de discuții nu au dus la niciun rezultat.

”Cred că Ucraina nu ar trebui să caute asta (n.red. – negocieri cu Rusia) până nu se află într-o poziție de avantaj, una care îi oferă o poziție de a intra în negocieri cu convingerea că poate obține ceea ce este acceptabil pentru ei ca rezultat al acestui conflict”, a spus Scaparrotti.

”Cred că, în mod normal, ați spune că timpul este de partea țării mai mari cu resurse mai mari disponibile, aceasta fiind Rusia. Dar Rusia a angajat o parte substanțială din forțele sale terestre în această campanie, iar rezultatele nu au fost cele așteptate”

Curtis Michael Scaparrotti, fostul comandant al forțelor SUA și NATO din Europa


Citește și: