Rusia refuză să creeze un coridor umanitar pentru evacuarea civililor rămași în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol

Rusia refuză să creeze un coridor umanitar pentru evacuarea civililor rămași în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol
Sursă foto -ARHIVĂ: Profimedia
Publicat: 29/04/2022, 10:36

Rusia a respins joi crearea unui coridor umanitar pentru oamenii blocaţi în combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, transmite Agerpres. Rușii promit că nu îi vor omorî pe oameni și că le garantează și îngrijiri medicale, dar nimic mai mult.

„Preşedintele (Vladimir Putin) a spus-o foarte clar: civilii pot pleca şi o pot face în orice direcţie, militarii trebuie să iasă şi să depună armele”, a declarat pentru TASS purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Moscova nu vrea să le acorde trecere în siguranţă, iar Dmitri Peskov a subliniat că nu acceptă negocieri pentru acești oameni.

Mesajul vine după ce, joi, guvernatorul regiunii Doneţk Pavlo Kirilenko a declarat că Rusia împiedică luptătorii ucraineni răniţi să fie evacuaţi din Azovstal pentru că vor să-i ia prizonieri de război.

El a adăugat că Rusia blochează, de asemenea, eforturile pentru măsuri umanitare.

„Vor să folosească ocazia pentru a-i captura pe apărătorii oraşului Mariupol, dintre care principalul (element) îl constitue … regimentul Azov”, a spus guvernatorul într-un conferință de presă.

„Prin urmare, partea rusă nu este de acord cu nicio măsură de evacuare a militarilor (ucraineni) răniţi”, a explicat .Kirilenko

El a adăugat că o nouă ofensivă este în desfăşurare acum pentru a doua săptămână, iar „inamicul nu şi-a îndeplinit obiectivele tactice sau strategice”.

El a adăugat că, în pofida lipsei unui acord privind crearea de coridoare umanitare, doar 370.000 de locuitori au rămas în părţile din regiunea Doneţk controlate de autorităţile ucrainene, comparativ cu 1,67 milioane înainte de invazia rusă.

Până acum, peste 270.000 de persoane au fugit din regiunea Doneţk cu trenuri şi aproape 80.000 au părăsit-o cu autovehicule.