Marcel Ciolacu: „România trebuie să își asume rolul de a deveni un hub regional care să asigure stabilitatea și dezvoltarea în Estul Europei și zona Mării Negre”

Publicat: 14 06. 2022, 14:27

România este alături de Ucraina, care trebuie să câştige acest război, iar în acest moment „Vladimir Putin se face responsabil de a fi criminal de război”, a declarat, marţi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, la inaugurarea expoziţiei foto organizată de Ambasada Ucrainei, la care a participat și Oleksandr Kornienko, primul preşedinte adjunct al Radei Supreme a Ucrainei.

„Aici un artist reprezintă realitatea de acum, din Ucraina. Îl asigurăm pe domnul vicepreşedinte că România, ca şi până acum, va fi printre cei mai mari susţinători ai Ucrainei şi am văzut nu numai implicarea autorităţilor, dar implicarea directă a românilor pentru refugiaţii Ucrainei şi faptul că cu toţii suntem alături de acest război total injust, incorect, neprovocat. Şi este evident că, în acest moment, Vladimir Putin se face responsabil de a fi criminal de război”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Războiul din Ucraina a intrat marți în a 111-a zi de la debut.

„Ucraina trebuie să câştige acest război”

Președintele Camerei Deputaților a adăugat că România continuă să fie alături de Ucraina.

„România va fi alături de Ucraina. Ucraina trebuie să câştige acest război, ne vom implica logistic, atât executiv, cât şi legislativ, cât şi cu expertiza noastră de a susţine aderarea Ucrainei, a Republicii Moldova şi Georgiei la Uniunea Europeană. Ucraina, Georgia, Republica Moldova sunt părţi din Europa, iar locul lor este alături de Uniunea Europeană. O decizie a unui stat suveran nu poate fi sancţionată de către alt stat. Nu am crezut că în 2022 vom mai avea parte de un război din Europa, de aceea toate ţările civilizate trebuie să facă scut în jurul Ucrainei, să ajute Ucraina să depăşească aceste momente şi mai ales să câştige acest război”, a afirmat liderul PSD.

Oleksandr Kornienko a mulţumit autorităţilor de la Bucureşti pentru sprijinul acordat şi a amintit că fotoreporterul ucrainean Max Levin a fost ucis chiar în prima fază a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

„Maxim practic documenta crimele de război ale Rusiei. Din nefericire, aceste lupte continuă astăzi în zona de Est a Ucrainei, în partea de Sud a Ucrainei şi, datorită devotamentului lui, toată lumea are oportunitatea de a cunoaşte ce se întâmplă în realitate, ce face Rusia acum în Ucraina. Această luptă va continua şi datoria noastră este de a opri acest război, de a opri Rusia. Mulţumesc poporului român pentru sprijinul Ucrainei”, a declarat Oleksandr Kornienko, citat de Agerpres.

Cei doi oficiali au fost prezenţi, în foaierul din faţa sălii de plen, la expoziţia de fotografie cu tema „Cronicile unei invazii ruse în Ucraina 2022: începutul”. Fotografiile expuse aparţin fotoreporterului ucrainean Max Levin, ucis de forţele armatei ruse în timpul exercitării profesiei. „Fotografiile sale arată față crudă a unei invazii militare nejustificate și neprovocate, care a schimbat radical viețile unor oameni nevinovați și care a provocat cea mai gravă criză umanitară și de securitate din ultimele decenii”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Expoziţia se încheie pe 28 iunie şi îşi propune să aducă la cunoştinţa Uniunii Europene consecinţele războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Vernisajul a avut loc în contextul vizitei la Bucureşti a prim adjunctului preşedintelui Radei Supreme a Ucrainei, Oleksandr Kornienko.

Anterior, Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu oaspetele ucrainean, în care a subliniat dorinţa ca ţara noastră să concentreze resurse financiare europene şi internaţionale pentru a sprijini procesul de reconstrucţie a Ucrainei.

„România trebuie să își asume rolul de a deveni un hub regional care să asigure stabilitatea și dezvoltarea în Estul Europei și zona Mării Negre. Iar primul pas în acest proces este participarea activă la reconstrucția Ucrainei”, a scris Ciolacu, pe Facebook, referitor la întrevederea avută.

„Pe lângă multe alte aspecte care ţin de dezvoltarea conexiunilor de transport cu Europa, cred că este necesară instalarea rapidă în Ucraina a unei echipe comerciale, economice şi umanitare care să faciliteze procesul de reconstrucţie, dar şi de facilităţi fiscale pentru companiile româneşti şi autorităţile locale care vor dori să investească acolo”, a transmis Marcel Ciolacu.