Marcel Ciolacu: „Statul român are de recuperat mulți pași pentru a fi plasă de siguranță în momente critice”

Publicat: 14/06/2022, 11:41
Actualizat: 14/06/2022, 11:58

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a subliniat, marți, necesitatea întăririi și dezvoltării infrastructurii critice și a sectoarelor esențiale, după provocările din ultimii trei și în contextul conflictului din regiune: „Mai mult ca oricând în ultimii 30 de ani, cu un război lângă granițe și după o pandemie cu efecte multiple, realizăm nevoia unei funcționalități eficiente a acestora, fără sincope”.

„În aceste zile realizăm cât de importante sunt infrastructura critică și toate sectoarele esențiale. Poate mai mult ca oricând în ultimii 30 de ani, cu un război lângă granițele țării noastre și după o pandemie cu efecte multiple, realizăm nevoia unei funcționalități eficiente a acestora, fără sincope”, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, în deschiderea „Forumulului pentru protecţia infrastructurii critice – CIP FORUM V 2022 – Protecţia şi rezilienţa infrastructurii critice Europa 2022”, eveniment organizat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, sub Înaltul Patronaj al Camerei Deputaţilor. Liderul social democrat a precizat că înaltul patronaj este acordat de Camera Deputaților, nu de Marcel Ciolacu, comentând că: „Suntem mai trecători prin funcții, indiferent cât de mult ne-am dori să le ocupăm cât mai mult timp”.

Potrivit președintelui camerei inferioare a Parlamentului, dacă anii de pandemie care au testat capacitățile statului român și ale mediului de afaceri de a rezista asaltului unei situații sanitare de forță majoră, climatul actual de securitate ne arată ce capacități avem de întărit și de dezvoltat suplimentar.

Marcel Ciolacu a subliniat că statul român are de recuperat mai mulți pași pentru a fi plasă de siguranță în momente critice.

„Fie că vorbim de sectorul energetic, digitalizarea instituțiilor, infrastructura de transport, producția substanțelor petrochimice, alimentație, agricultură sau de mediu statul român are de recuperat mulți pași pentru a fi plasă de siguranță în momente critice. Mobilizarea rapidă a întregii societății în fața unui dezastru trebuie să fie susținută printr-o coerentă și flexibilă funcționalitate a statului român”, a spus liderul PSD.

Măsuri pentru domeniul energiei

El a dat drept exemplu sectorul energetic. „Problemele din lanț provocate de scumpiri ne arată nevoia stringentă de a investi mai mult în capacitățile de energie regenerabilă. Iar un proiect concret, cu impact și asupra siguranței alimentare, este cel prin care utilizăm bani din Fondul de Modernizare pentru independența energetică a fermelor și unităților de producție”, a adăugat Ciolacu.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, Ministrul Agriculturii lucrează la o schemă de ajutor de stat prin care acoperișurile fermelor și halelor de producție să fie utilizate pentru instalarea panourilor fotovoltaice.

„Am văzut cu toții ponderea mare a costurilor la energie în inflație. De aceea, trebuie să ajutăm fermierii și producătorii să își limiteze costurile și să ne asigurăm, astfel, că vom avea suficiente alimente la prețuri accesibile pentru toți românii”, a spus liderul Camerei Deputaților.

Marcel Ciolacu s-a referit și la un alt sistem de infrastructură critică pentru agricultura românească, respectiv Sistemul Național pentru Irigații

„Încă de când eram în opoziție, atât eu, cât și partidul pe cate îl reprezint ne-am luptat pentru folosirea banilor din PNRR și iată că, acum, ajunși la guvernare, am demonstrat că avem susținere europeană pentru finanțarea acestui sistem. Și nu ne oprim aici! Căutăm, în permanență, soluții de finanțare din bani europeni din fonduri care riscă să fie dezangajate pentru alte domenii ca să le redirecționăm spre sectorul agricol și alimentar”, a afirmat liderul social democrat.

Potrivit acestuia, în paralel, actualul context de securitate de la Marea Neagră ne obligă să investim în infrastructura maritimă și de cale ferată pentru a asigura fluxurile comerciale europene, atât de necesare atât Ucrainei, cât și Republicii Moldova. „Vedem, în prezent, cât de important este să fim prevăzători, autonomi și cu dependențe reduse. O dezvoltare coerentă a infrastructurii critice din România va contribui la reziliența întregii regiuni. Și, cel mai important, va spori încrederea românilor în capacitatea statului de a fi o ancoră solidă în fața oricărui dezastru”, a conchis liderul PSD.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee