Rețetă de cozonac „ca la mănăstire” pentru masa de PAȘTE / Preparatul, preferat de părintele Arsenie Boca

Rețetă de cozonac „ca la mănăstire” pentru masa de PAȘTE / Preparatul, preferat de părintele Arsenie Boca
Rețetă de cozonac „ca la mănăstire” pentru masa de Paște / Preparatul, preferat de părintele Arsenie Boca
Publicat: 04/04/2024, 14:22
Actualizat: 04/04/2024, 14:23

Cozonacul este o delicatesă apreciată în multe gospodării din România și nu lipsește de pe masa de Paște. Iată mai jos o rețetă preferată de însuși părintele Arsenie Boca.

Rețeta datează încă din anul 1865, când era preparată de măicuțe din ingrediente simple. Aveți nevoie doar de:

  • 100 de grame de unt cald,
  • un litru de lapte,
  • patru ouă,
  • un cubuleţ de drojdie,
  • un praf de sare
  • făină cât cuprinde.

Cum se prepară cozonacul apreciat de Arsenie Boca

„Ia 100 dramuri de unt căldicel, o oca de lapte tot căldicel, 4 ouă, drojdie de bere ca o nucă topită în lapte, sare și pui atâta făină încât aluatul să fie mult mai moale decât cel de pane.

Pe la jumătatea frământăturii, pui puțin zahăr și stafide și frămânți până ce nu se mai lipsește aluatul de mâni, apoi lași de se dospește.

Îl așezi împletindu-l pe o tavă unsă cu unt. Ungi pe deasupra cu gălbinare de ou și pui de se coace într-un cuptor cald”, este explicat în reţeta de cozonac ce datează din 1865, conform BZI.

Tradiții legate de pregătirea cozonacului

Cozonacul este un produs tradițional din bucătăria românească, iar pregătirea și consumul său sunt adesea însoțite de diverse tradiții și obiceiuri, mai ales în perioadele festive, cum ar fi Paștele sau Crăciunul. Iată câteva tradiții legate de cozonac:

  1. Prepararea în familie: Pregătirea cozonacului este adesea o activitate de familie. În unele gospodării, toți membrii familiei se implică în pregătirea aluatului, întinderea și umplerea cozonacului, contribuind astfel la atmosfera festivă și la crearea amintirilor plăcute.
  2. Transmiterea rețetei: Multe familii românești au rețete tradiționale de cozonac, care sunt transmise din generație în generație. Această transmitere a rețetei și a tehnicilor de preparare aduce un sentiment de continuitate și legătură între membrii familiei și trecutul lor cultural.
  3. Umplutura personalizată: În funcție de preferințele familiei sau de regiunea în care trăiesc, oamenii adaugă diverse ingrediente în cozonac pentru a-i oferi un gust și o textură specifice. Aceste umpluturi pot include nuci, stafide, cacao, rahat, miere sau alte ingrediente care aduc o notă distinctivă cozonacului.
  4. Forme și simboluri: Cozonacul poate fi modelat în diverse forme simbolice, cum ar fi un inel (simbol al unității familiale și al eternității), un solzi de pește (simbol al fertilității și al bogăției) sau o păpușă (simbol al fertilității și al protecției). Aceste forme adaugă o valoare simbolică și estetică cozonacului.
  5. Oferte pentru oaspeți: În tradiția românească, cozonacul este adesea oferit ca și cadou oaspeților care vin în vizită, mai ales în timpul sărbătorilor. Este considerat un gest de ospitalitate și de respect față de oaspeți, oferindu-le acestora bucuria și gustul tradițional al cozonacului românesc.
  6. Consumul în momente festive: Cozonacul este adesea asociat cu momente festive, precum Paștele. În aceste ocazii, cozonacul este servit alături de alte produse tradiționale, cum ar fi ouăle roșii sau mielul, iar consumul său aduce bucurie și împlinire în cadrul familiei și al comunității.
Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern