Apelul studenților din Regie care nu au putut vota: „Vrem să votăm! Asta e democrația lui Ponta?”

Publicat: 03/11/2014, 16:06
Actualizat: 19/05/2015, 16:02

În partea a doua a zilei de duminică, pe strada care duce de la Metroul Grozăvești înspre Universitatea Politehnică, se formase o coadă consistentă, pe trei-patru rânduri, la secția de votare de la UCECOM, cea mai apropiată de căminele în care locuiesc.

„N-am auzit niciodată așa ceva, să stai la o așa coadă să votezi și să meargă așa de greu! Am auzit și niște nebunii, cum că cei care ne-au luat buletinele la vizat le-ar fi folosit și noi am fi votat deja. Se aud tot felul de lucruri la noi. Și de asta am venit să ‘mai votez o dată’, să vedem ce se întâmplă? Fac pușcărie sau nu?”, spune Ionuț, student la Automatică, care stă de o oră la coadă. A venit împreună cu colegul lui, Claudiu, care spune că e hotărât să stea până la final, chiar dacă până la închiderea urnelor mai este mai mult de o oră, iar afară este destul de frig.

„E prima dată când votez aici, dar n-am auzit de la cunoștințele mele, studenți mai mari, că ar fi fost vreodată așa. A ieșit președintele comisiei și a spus că să nu mai stăm aici, că mai sunt și alte secții de votare, dar peste tot e la fel”, spune Claudiu.

Mulți dintre tinerii care au răbdare să stea la coadă votează pentru prima dată. Daniela e în anul I la Automatică și a stat la coadă două ore, dar a reușit să voteze până la urmă. „Îmi părea rău dacă stăteam atât și nu votam. Am zis că măcar de data asta să votez, că în primavară n-am avut cum să votez”, spune Daniela. „Și ai început și tu cu președintele!”, îi spune colegul ei din anul II.

Alți studenți aflați la coadă susțin că au fost la alte secții de votare, dar n-au fost lăsați să voteze din cauză că au viză de flotant în Regie. „Am fost în Crângași. Și au zis că am viză de flotant în Regie, atunci președinta s-a uitat așa la mine și mi-a zis că dacă am viză să merg să votez unde am viză”, spune unul dintre studenții de la coadă.

Din când în când din sala de vot iese președintele de comisie care le spune tinerilor că se poate vota și la alte secții. „Într-o oră și jumătate sau cât mai e puteți să ajungeți și la alte secții”, le spune președintele comisiei.

„Păi acum nu avem timp să mai ajungem”, îi răspund studenții. „Eu am fost în Crângași, la secția de votare de acolo și mi-au zis că dacă am viză de flotant în Regie trebuie să vin să votez aici”,afirmă unul dintre tinerii care stau la rând.

O doamnă iese din secția de votare cu formulare pentru declarația pe propria răspundere că nu au mai votat și în localitatea de domiciliu. Până acum formularele trebuiau completate numai în sala de vot. Acum însă studenții le pot completa afară ca să câștige timp. „Și asta a întârziat procesul de votare, că trebuie să completeze și să semneze în fața noastră”, precizează președintele secției de votare.

Între timp, în secția de votare, intră viceprimarul Sectorului 6, Gabriel Petrea, fost președinte al studenților și fost consilier al Ecaterinei Andronescu, pe când aceasta era ministru.

„Am venit să vorbesc cu președintele secției de votare să vedem ce facem cu studenții care nu apucă să voteze. Nu se poate ca ei să stea în frig atâtea ore și să nu poată vota”, a spus Petrea. El e însoțit de alte trei persoane de la Primăria Sectorului 6.

Gabriel Petrea, viceprimarul Sectorului 6, a intrat în secția de votare

Atunci când unul dintre observatorii străini de la Platforma Europeană pentru Alegeri Democratice le face observație că nu e legal ca reprezentanții primăriei să fie în secția de votare. Spiritele se încing, iar unul dintre reprezentanții primăriei spune că va suna la 112.

În curtea clădirii UCECOM intră câțiva jandarmi. „Voi ce căutați aici?”, îi întreabă unul dintre politiștii aflați deja în curte. „Păi, ne-a trimis domnul Dascălu, a zis că aveți nevoie”, îi răspunde unul dintre jandarmi.

Pe lângă coada formată din aproximativ 150 de studenți trece o doamnă de la biroul electoral de sector care le spune tinerilor că le place să stea în frig degeaba.

„La alte secții se votează liniștit la căldură. Nu mă interesează viza, ci domiciliul. Sunteți din altă localitate decât București, vă duceți oriunde în București și puteți vota! Ați fost îndrumați eronat de către președinții de secție, care și-au recunoscut vina”, le spune doamna.

„De ce aici nu se poate vota normal? De ce în altă parte se poate și aici nu se poate vota? De ce să stăm la coadă”, o întrerupe unul dintre studenții de la coadă. „Ba da, se poate vota”, le răspunde reprezentanta biroului electoral.

„Atunci de ce trebuie să stăm să completăm formularele acelea?”, o mai întreabă tânărul. „Vă referiți la declarațiile pe proprie răspundere? Această măsură o decide președintele de secție, el decide ceea ce face”, le spune femeia.

Mai sunt cinci minute până la ora 21 și aproximativ 120 de studenți mai stau încă la coadă. Cei din față devin nervoși atunci când văd că polițiștii vor să închidă ușa clădirii.

„Vrem să votăm! Vrem să votăm! Am stat două ore la coada asta ca să nu votez?”, strigă un student. „Asta e democrația lui Ponta!”, conchide un alt student care e nevoit să plece fără să voteze.

Coada de la secția de votare de la UCECOM se întinde până în stradă

Studenții speră să intre la vot

Daniela a votat pentru prima dată în viața ei

Reprezentanții Primăriei Sectorului 6 au intrat în secția de votare

La ora 21 studenții din Regie încă sperau că vor vota

Politiștii pleacă ultimii din curtea de la UCECOM

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală