Cererea lui Laszlo Tokes pentru premierul Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tușnad: „Oferiți Transilvaniei protectorat!”

Publicat: 28/07/2013, 13:21
Actualizat: 01/02/2019, 02:23

Ca de obicei, finalul Școlii de Vară „Tusvanyos” din stațiunea harghiteană Tușnad Băi a fost „oficiat”, sâmbătă, de premierul Ungariei, Orban Viktor, secundat de secretarul de stat din Ministerul de Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt, în chip de moderator, și de europarlamentarul român Tokes Laszlo. În timp ce șeful executivului ungar s-a îngrijit mai mult, în discursul lui, de alegerile parlamentare și europarlamentare de anul viitor, eurodeputatul Tokes a lansat un apel la adresa Budapestei de a oferi protectorat Transilvaniei.

Spre deziluzia organizatorilor, a lipsit însă președintele Traian Băsescu, prieten declarat al premierului ungar și un obișnuit al ultimei zile a evenimentului de la Tușnad Băi la precedentele ediții. De altfel, nici ceilalți câțiva reprezentanți ai partidelor românești – Mihai Răzvan Ungureanu, Remus Cernea, Viorel Hrebenciuc și Elena Băseascu – anunțați de organizatori drept „vin sigur”, nu au dat curs invitației. Lucru valabil și în cazul reprezentanților UDMR care, cu Kelemen Hunor în frunte, au recurs la un boicot „original” după ce Toro T. Tibor, șeful PPMT-ului lui Tokes și unul dintre comisarii politici ai „Tusvanyos”-ului, interzisese fără nicio explicație participarea la eveniment a udemeristului Tamas Sandor, președintele C.J. Covasna: s-au declarat „participanți doar ca maghiari, nu și ca reprezentanți ai UDMR”, ceea ce nu i-a împiedicat să -și ocupe însă locurile rezervate în primul rând de scaune, alături de vicepremierul ungar Semjen Zsolt și de ceilalți oficiali ai guvernului de la Budapesta veniți la „Tusvanyos”.

FOTO: Adrian Popescu/Gandul

Mai mult, vineri seară, departe de ochii și urechile ziariștilor, premierul Orban a avut o „întâlnire privată” cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, cei doi întâlnindu-se apoi și cu șefii tuturor partidelor maghiare din Voivodina, Ucraina Slovacia și România, la care au participat și ceilalți oficiali din guvernul ungar aflați la Tușnad Băi.

„Am avut o întâlnire bilaterală unde am discutat toate problemele care ne privesc pe noi și problemele la care noi așteptăm și un sprijin politic și moral din partea guvernului ungar, din partea partidelor din coaliția guvernamentală din Ungaria. A fost o discuție constructivă și sper, știu că aceste discuții vor continua”, a declarat Kelemen Hunor după întâlnirile cu Orban.

Liderul UDMR a mai adăugat că „în interesul comunității maghiare, este important ca între România și Ungaria relațiile bilaterale să fie normale, să fie constructive, din acest punct de vedere UDMR, ca o forță legitimă a maghiarilor din România, trebuie și poate să fie o punte între România și Ungaria, între cele două guverne, fiecare cu o majoritate substanțială în țara respectivă”, precizând apoi că UDMR este deschisă și colaborării cu celelate partide maghiare din România, PCM și PPMT, în atingerea obiectivelor de regionalizare, autonomie teritorială și drepturi lingvistice ale comunității maghiare din România, „dacă acestea vor ține cont că Uniunea Democrată Maghiară a fost aleasă ca forță legitimă a comunității de către electoratul maghiar.”

„Viktor! Viktor!” și discursul lui electoral

Întâmpinat cu aplauze și scandări „Viktor! Viktor!”, într-o fluturare de steaguri ale Ungariei, steaguri ale așa-zisului Ținut Secuiesc și pancarte cu inscripții autonomiste, premierul Orban a oferit celor peste 2.000 de simpatizanți veniți să-l asculte o lungă cuvântare cu iz pronunțat electoral, în perspectiva alegerilor parlamentare și europarlamentare de anul viitor din Ungaria, la care vor avea drept de vot și etnicii maghiari din România care au cerut și primit cetățenia ungară.

Începutul l-a făcut, ca și anul trecut, cu o suită de considerații despre schimbările din Europa după 1989, insistând asupra greșelilor comise de liderii politici europeni de atunci până în prezent, „care au pus sub semnul întrebării poziția și ponderea Europei în lume, pe toate planurile, politic, economic și chiar militar”.

FOTO: Adrian Popescu/Gandul

„Din păcate, instituțiile europene nu pot oferi niciun răspuns și nicio soluție acestor provocări, răspunsurile și soluțiile nu vor putea veni decât din partea fiecărui stat în parte”, a adăugat Orban, continuând apoi, în același registru, cu o prezentare detaliată a „valorilor, acțiunilor și realizărilor în interesul național ungar” ale guvernului său, cu precădere în domeniul a economic.

„Dacă urmărim ce a făcut Ungaria după 2010, vedem clar că am început o politică economică națională adevărată, încât cât mai mult din ce valoare se produce în Ungaria să rămână în Ungaria, pentru cetățenii ungari”, a spus el, insistând că acest lucru este valabil și în ceea ce privește noua Constituție impusă de FIDESZ, acuzată ca nedemocratică inclusiv la nivelul instituțiilor Uniunii Europene.

„În secolul 20, ne-au cam dispersat evenimentele, comunitățile au fost dispersate fără să fie dizlocate. Suntem în Transilvania, a fost parte a Ungariei, s-a tras o linie și acum nu mai e. Din această națiune dispersată putem face o națiune puternică doar dacă integrăm națiunea prin sistemul dublei cetățenii, numai în acest fel putem deveni o națiune puternică, doar printr-o asemena politică națională putem contribui la situația fiecărui maghiar, din New-York, din Tușnad, din Argentina”, a concluzionat Orban Viktor.

Tokes: „Păcat că nu a mai venit președintele Băsescu aici, pe pământul autonom din Băile Tușnad”

La rândul său, după cum îi este obiceiul, europarlamentarul Tokes Laszlo a oferit asistenței încă o mostră a discursurilor sale hungarist-extremiste și antiromânești, presărată însă și cu atacuri la adresa UDMR-ului și începută „cu un mare regret”: „Păcat că nu e aici și președintele Băsescu, pe un pământ autonom din Băile Tușnad, într-o localitate din Ținutul Secuiesc autonom, despre care tovarășul Dragnea ne tot spune că e pământ românesc!”. De asemenea, Tokes i-a cerut lui Orban ca Ungaria să „ofere protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

La finalul lecturii, europarlamentarul și-a îndemnat auditoriul, în chip de concluzie:”Avem un drapel al Secuimii, haideți să înființăm acum și un drapel al Transilvaniei, să mergem și cu el și pentru obținerea autonomie!”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Șase pași pentru un gazon perfect. Sfaturile unui grădinar
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...