Cererea lui Laszlo Tokes pentru premierul Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tușnad: „Oferiți Transilvaniei protectorat!”

Redactor:
Adrian Popescu
Eurodeputatul Tokes a cerut Budapestei să...

Ca de obicei, finalul Școlii de Vară „Tusvanyos” din stațiunea harghiteană Tușnad Băi a fost „oficiat”, sâmbătă, de premierul Ungariei, Orban Viktor, secundat de secretarul de stat din Ministerul de Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt, în chip de moderator, și de europarlamentarul român Tokes  Laszlo. În timp ce șeful executivului ungar s-a îngrijit mai mult, în discursul lui, de alegerile parlamentare și europarlamentare de anul viitor, eurodeputatul Tokes a lansat un apel la adresa Budapestei de a oferi protectorat Transilvaniei.

Spre deziluzia organizatorilor, a lipsit însă președintele Traian Băsescu, prieten declarat al premierului ungar și un obișnuit al ultimei zile a evenimentului de la Tușnad Băi la precedentele ediții. De altfel, nici ceilalți câțiva reprezentanți ai partidelor românești  – Mihai Răzvan Ungureanu, Remus Cernea, Viorel Hrebenciuc și Elena Băseascu – anunțați de organizatori drept „vin sigur”, nu au dat curs invitației. Lucru valabil și în cazul reprezentanților UDMR care, cu Kelemen Hunor în frunte, au recurs la un boicot „original” după ce Toro T. Tibor, șeful PPMT-ului lui Tokes și unul dintre comisarii politici ai „Tusvanyos”-ului, interzisese fără nicio explicație participarea la eveniment a udemeristului Tamas Sandor, președintele C.J. Covasna: s-au declarat „participanți doar ca maghiari, nu și ca reprezentanți ai UDMR”, ceea ce nu i-a împiedicat să -și ocupe însă locurile rezervate în primul rând de scaune, alături de vicepremierul ungar Semjen Zsolt și de ceilalți oficiali ai guvernului de la Budapesta veniți la „Tusvanyos”.

FOTO: Adrian Popescu/Gandul

Mai mult, vineri seară, departe de ochii și urechile ziariștilor,  premierul Orban a avut o „întâlnire privată” cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, cei doi întâlnindu-se apoi și cu șefii tuturor partidelor maghiare din Voivodina, Ucraina Slovacia și România, la care au participat și ceilalți oficiali din guvernul ungar aflați la Tușnad Băi.

„Am avut o întâlnire bilaterală unde am discutat toate problemele care ne privesc pe noi și problemele la care noi așteptăm și un sprijin politic și moral din partea guvernului ungar, din partea partidelor din coaliția guvernamentală din Ungaria. A fost o discuție constructivă și sper, știu că aceste discuții vor continua”, a declarat Kelemen Hunor după întâlnirile cu Orban.

Liderul UDMR a mai adăugat că „în interesul comunității maghiare, este important ca între România și Ungaria relațiile bilaterale să fie normale, să fie constructive, din acest punct de vedere UDMR, ca o forță legitimă a maghiarilor din România, trebuie și poate să fie o punte între România și Ungaria, între cele două guverne, fiecare cu o majoritate substanțială în țara respectivă”, precizând apoi că UDMR este deschisă și colaborării cu celelate partide maghiare din România, PCM și PPMT, în atingerea obiectivelor de regionalizare, autonomie teritorială și drepturi lingvistice ale comunității maghiare din România, „dacă acestea vor ține cont că Uniunea Democrată Maghiară a fost aleasă ca forță legitimă a comunității de către electoratul maghiar.”

„Viktor! Viktor!” și discursul lui electoral

Întâmpinat cu aplauze și scandări „Viktor! Viktor!”, într-o fluturare de steaguri ale Ungariei, steaguri ale așa-zisului Ținut Secuiesc și pancarte cu inscripții autonomiste, premierul Orban a oferit celor peste 2.000 de simpatizanți veniți să-l asculte o lungă cuvântare cu iz pronunțat electoral, în perspectiva alegerilor parlamentare și europarlamentare de anul viitor din Ungaria, la care vor avea drept de vot și etnicii maghiari din România care au cerut și primit cetățenia ungară.

Începutul l-a făcut, ca și anul trecut, cu o suită de considerații despre schimbările din Europa după 1989, insistând asupra greșelilor comise de liderii politici europeni de atunci până în prezent, „care au pus sub semnul întrebării poziția și ponderea Europei în lume, pe toate planurile, politic, economic și chiar militar”.

FOTO: Adrian Popescu/Gandul

„Din păcate, instituțiile europene nu pot oferi niciun răspuns și nicio soluție acestor provocări, răspunsurile și soluțiile nu vor putea veni decât din partea fiecărui stat în parte”, a adăugat Orban, continuând apoi, în același registru, cu o prezentare detaliată a „valorilor, acțiunilor și realizărilor în interesul național ungar” ale guvernului său, cu precădere în domeniul  a economic.

„Dacă urmărim ce a făcut Ungaria după 2010, vedem clar că am început o politică economică națională adevărată, încât cât mai mult din ce valoare se produce în Ungaria să rămână în Ungaria, pentru cetățenii ungari”, a spus el, insistând că acest lucru este valabil și în ceea ce privește noua Constituție impusă de FIDESZ, acuzată ca nedemocratică inclusiv la nivelul instituțiilor Uniunii Europene.

„În secolul 20, ne-au cam dispersat evenimentele, comunitățile au fost dispersate fără să fie dizlocate. Suntem în Transilvania, a fost parte a Ungariei, s-a tras o linie și acum nu mai e. Din această națiune dispersată putem face o națiune puternică doar dacă integrăm națiunea prin sistemul dublei cetățenii, numai în acest fel putem deveni o națiune puternică, doar printr-o asemena politică națională putem contribui la situația fiecărui maghiar, din New-York, din Tușnad, din Argentina”, a concluzionat Orban Viktor.

Tokes: „Păcat că nu a mai venit președintele Băsescu aici, pe pământul autonom din Băile Tușnad”

La rândul său, după cum îi este obiceiul, europarlamentarul Tokes Laszlo a oferit  asistenței încă o mostră a discursurilor sale hungarist-extremiste și  antiromânești, presărată însă și cu atacuri la adresa UDMR-ului și începută  „cu un mare regret”: „Păcat că nu e aici și președintele Băsescu, pe un pământ autonom din Băile Tușnad, într-o localitate din Ținutul Secuiesc autonom, despre care tovarășul Dragnea ne tot spune că e pământ românesc!”. De asemenea, Tokes i-a cerut lui Orban ca Ungaria să „ofere protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

La finalul lecturii, europarlamentarul și-a îndemnat auditoriul, în chip de concluzie:”Avem un drapel al Secuimii, haideți să înființăm acum și un drapel al Transilvaniei, să mergem și cu el și pentru obținerea autonomie!”.

 

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide