„După program, ne ia pe toți la subsol”. Incognito Gândul în cea mai căutată instituție din București în aceste zile

 „După program, ne ia pe toți la subsol. Incognito Gândul în cea mai căutată instituție din București în aceste zile
Publicat: 30/01/2015, 17:44

Dimineața, în cartierul Floreasca. Jumătate din călătorii tramvaiului 5 coboară la „Verdi”. „Și eu merg la Casa de Sănătate (CASMB n.n.), vă arăt eu unde e. O luați la dreapta și tot înainte”. Înăuntru, aproape o sută de persoane, așezate la mai multe cozi.

Prima coadă este la bonuri de ordine, „la aparat”, unde un gardian Black Water te întreabă cu ce problemă ai venit, îți scoate bonul de ordine și apoi te îndrumă către „domnul-știe-tot” de la Xerox. Pe un perete, un afișaj cu numerele de ordine și o voce care anunță sacadat: Numărul R 59 la ghișeul 7, numărul 50 la ghișeul 9. Pe jumătate din ecran rulează la nesfârșit videoclipuri amuzante cu pisici, pe care cei care vin lunar la Casă le știu pe de rost.

Între timp, domnul de la Xerox dă indicații, pe rând, în timp ce le face copii la acte celor de la prima coadă. „Dvs nu ați primit cardul (de sănătate n.n.)? Nu v-a găsit poștașul acasă?”, i se adresează el unei femei. „Suntem cinci membri în familie. Eu sunt singura din familie care nu am primit cardul”, se plânge celui de la copiator o femeie între două vârste. „Sunt un milion de carduri care trebuie distribuite. Puteți să mai așteptați…. Dacă nu, faceți cerere și veți fi anunțată la telefon când să vă ridicați cardul de la Casă. (CASMB n.n.). Completați cererea asta. Vă trebuie și o copie după buletin. Un leu costă „, îi întinde el un formular cu litere aproape șterse și pe care scrie „Solicitare privind ridicarea cardului național de la CASMB”.

Pe lângă datele personale, cei care îl completează pot menționa și un număr de telefon „la care doresc să fiu contactat pentru a mi se comunica data la care sunt planificat să mă prezint la CASMB pentru a intra în posesia cardului national de sănătate”.

După coada de la bonul de ordine și cea de la Xerox, cei care vor să fie contactați de CASMB trebuie să se așeze la a treia coadă, mult mai lungă decât primele două la un loc, în fața unei uși pe care scrie registratură/informații. Aici nu poate intra odată decât o singură persoană, după cum scrie cu litere de-o șchioapă pe un afiș.

În stânga, cineva aflat la rând, se plânge la telefon. ” E teroare aici, sunt la Casa de sănătate. Am bonul R158 și sunt abia la R50. Sunt de jumătate de oră aici și mai stau aici vreo două ore, după cum se mișcă rândul”. Lângă el, o discuție între două persoane. „O vecină mi-a zis că ea și fiica ei nu au primit cardul de sănătate, însă soțul ei și băiatul ei le-au primit. Fiica mea l-a primit, dar eu, nu. Și sunt pensionară, am aceeași adresă de aproape 30 de ani”.”Ați văzut dumneavoastră instituție de stat care să meargă bine? Sunt aceiași funcționari peste tot”, spune mai mult pentru sine interlocutoarea.

Deodată, atenția le este atrasă către colțul cu copiatorul, unde cineva se luase la harță cu omul de la xerox. „Eu v-am vorbit frumos. Dacă vrei să fii oaie cu șorici, du-te în altă parte. Eu v-am zis politicos că mai sunt de tipărit un million de carduri. Gata, nu mai dau nici o indicație. Că și așa mi s-a spus să nu mai vorbesc, doar să fac copii”, îl ia gura pe dinainte pe omul de la copiator. Ca după câteva minute să renunțe la promisiune: „Copilul câți ani are? 19? Păi acum doi ani, când a început tipărirea cardurilor, copilul era minor. De aia copilul dumneavoastră nu a primit cardul”, arată el, cu atitudinea că le știe pe toate. „Mai bine cereți 50 de bani pentru fiecare informație pe care o dați”, îl sfătuiește în glumă un pensionar care stă pe un scaun, așteptându-și rândul după numărul de ordine. „Nu, că nu îmi place să mă duc acasă cu sacul”, vine imediat replica.

Afară, lângă ușa de la intrare, câțiva barbați fumează. Cineva sesisează că între zecile de hârtii lipite pe geamuri, pe una se menționa că „redistribuirea cardurilor la sediul Țițeica nr 142 se face imediat după primirea retururilor de la Poștă, urmând ca asigurații să fie informați prin pagina web casmb.ro, cât și prin mass media”.

„Nu vă luați după ce scrie acolo. Afișul este vechi, este pus acolo din noiembrie. Eu lucrez aici”, atrage atenția angajatul fumător. Pus pe dezvăluiri „din casă”, nu îi trebuie mult până ajunge la a povesti cum, după program, angajații CASMB merg cu toții la subsol, unde sunt sacii cu carduri returnate de la Poșta Română și încearcă să găsească cardurile solicitate de cei care au depus cerere.

„După program, la 14.30, dacă ne terminăm treaba, ne ia pe toți la subsol, unde sunt sacii cu cardurile returnate. Primim zilnic 500-600 de cereri (din partea celor care nu au primit acasă cardurile de sănătate n.n.). Noi luăm fiecare dintre noi câte o cerere și căutăm cardul în saci. Să cauți între mii de carduri ceva ce nu există! Programul e până la 5.30, dar nu pleacă nimeni la ora asta”, se lamentează angajatul. „Dacă mă plătește cineva, pot face și eu asta”, se oferă imediat cineva, jumătate în glumă, jumătate serios.

Cine stă la țigară, află și alte informații interesante. Astfel, în afară de sediul din Gheorghe Țițeica, CASMB mai are alte două registraturi, unde pot fi depuse cererile pentru cardul de sănătate. Unul pe strada Sergent Matei Dumitru, numărul 1-3, iar alta pe Dinicu Golescu. „Acolo nu e nimeni la coadă. Dar pun pariu că dacă mă ofer acum să duc pe cineva din cei de aici de la coadă în partea cealaltă, nu vrea nimeni”, zâmbește angajatul.

Cardul național de sănătate, obligatoriu din 1 mai

Cardul național de sănătate va fi utilizat obligatoriu la medicii de familie, în spitale și farmacii, începând cu data de 1 mai, până atunci putând fi utilizat în paralel cu adeverințele și trimiterile actuale, potrivit Mediafax.

Astfel, potrivit proiectului, începând cu data de 1 februarie 2015, în sistemul de asigurări sociale de sănătate se utilizează cardul de sănătate de către asigurați și furnizorii de servicii medicale, medicamente și, după caz, de furnizorii de dispozitive medicale în condițiile actelor normative în vigoare. Până în 30 aprilie vor funcționa în paralel atât cardul național de sănătate, cât și sistemul actual.

Totodată, proiectul de act normativ prevede că serviciile medicale pentru situațiile de urgență medico-chirurgicală se acordă în condițiile actelor normative în vigoare. Pe cip-ul cardului național se înregistrează și pot fi accesate datele pe care le-a acceptat asiguratul.

Urmărește mai jos un interviu despre cardul național de sănătate cu președintele CNAS, Vasile Ciurchea:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului