EXCLUSIV VIDEO| Dezvăluirile ultimului partizan român despre iadul temnițelor comuniste. De ce au vrut comuniștii să îi taie degetul (Partea a III-a)

Publicat: 25/03/2023, 13:00

Ultimul partizan român în viață, Nicolae Ciurică, a ajuns la 92 de ani, vârstă la care își poartă haina bătrâneții pe ulițele întortocheate ale comunei Teregova, din Caraș-Severin. În urmă cu 70 de ani, însă, în primăvara lui 1954, Nicolae Ciurică a simțit mai abitir ca oricând țeava pistolului comunist apăsându-i ceafa. A fost trădat, asemenea multora dintre camarazii săi de arme care înfundau deja temnițele odioase ale unui aparat represiv pe măsură, înlănțuit ca pe hoții de cai și trimis, sub escortă, în fața unui complet de judecată a cărui sentință – 10 ani de carceră grea – a fost mai apoi pusă în aplicare.

  • În primele două părți ale reportajului despre ultimul partizan român în viață am arătat, pe de-o parte, la ce vârstă și în ce mod s-a produs debutul lui Nicolae Ciurică în tagma luptătorilor din Rezistența anticomunistă, iar pe de alta, cum au arătat cei patru ani din viață pe care i-a dedicat exclusiv luptei din munți împotriva ciumei roșii.
  • În cea de-a treia și ultima parte, istorisim patimile prin care a trecut Nicolae Ciurică, încarcerat vreme de zece ani în cele mai odioase temnițe comuniste.

Cel care l-a dat pe mâna Securității era considerat om de încredere al partizanilor, motiv pentru care avea acces la informații despre locul în care se aflau luptătorii din Rezistența anticomunistă. În ceea ce-l privește, tânărul pe atunci Nicolae Ciurică a aflat mult mai târziu, în timpul anchetei, cine era adevăratul individ care i-a tras scaunul de sub picioare și l-a încredințat plocon torționarilor comuniști.

Sărutul lui Iuda

Adevăratul trădător al lui Nicolae Ciurică a fost, așa cum mărturisește nonagenarul, un anume Toma Duicu, mehedințean al acelor vremuri care avusese de-a face cu Miliția din pricina unor lemne tăiate ilegal. El și-a vândut camarazii – nu doar pe Nicolae Ciurică – pentru a echilibra balanța și a scăpa, în felul acesta, de brațul legii, considerând că un serviciu uriaș adus Securității, ca acela al arestării celor considerați dușmani ai poporului, îi poate salva pielea.

Pe 21 spre 22 aprilie 1954, noaptea, Ciurică s-a dus în satul Cornereva, acasă la Toma Duicu, pentru a-i cere ceva de-ale gurii. A fost primit cu entuziasm, omenit cu haine și mâncare și sărutat pe obraz de Toma. Numai că nici entuziasmul, nici darurile mehedințeanului nu porneau din inimă. Erau doar simple aparențe de loialitate pentru bravul partizan care-și punea viața chezășie crezului în libertatea deplină.

Cum tot aparență a fost și sărutul pe obraz. Un sărut și o îmbrățișare mai degrabă ale lui Iuda, decât ale unui consătean la rându-i prigonit și ținut sub călcâi de un aparat de stat represiv și extrem de toxic pentru societate. Un sărut și o îmbrățișare care aveau să-l azvârle pe Ciurică direct în temnițele comuniste. Acolo unde a avut de înfruntat, vreme de zece ani, urgia unor blestemății greu de imaginat.

Prețul tăcerii

Din momentul în care oamenii Securității au înțeles că nu pot scoate nimic de la Nicolae Ciurică, pentru acesta a început iadul. A fost torturat, bătut, schingiuit și înfometat. Totul pentru a-l obliga să își trădeze camarazii de arme, semeni și frați de sânge într-un crez a cărui valoare de adevăr Ciurică nu a abandonat-o niciodată. Iar prețul pe care l-a plătit pentru că a refuzat să vorbească despre întreaga sa activitate anticomunistă din codrii întunecați ai Banatului a fost unul cumplit.

Ancheta în cazul partizanului Nicolae Ciurică a durat luni de zile, răstimp în care tânărul, pe atunci în vârstă de 25 de ani, a avut parte de momente halucinante. Despre unul dintre ele, consumat în Penitenciarul Timișoara, își amintește fostul luptător din Rezistență cu un soi de umor demn de peliculele cinematografice semnate de celebrul Alfred Hitchcock.

Detaliile despre acest episod sunt prezentate pe larg de Nicolae Ciurică în reportajul video, care poate fi urmărit integral și pe canalul de YouTube Gândul.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Povestea ultimului partizan român. Cum a scăpat din ghearele Securității la doar 19 ani. ”Mi-am făcut planurile, chiar cu riscul vieții, să scap de ei”

EXCLUSIV VIDEO | Ultimul partizan român. Cum a fost salvat Nicolae Ciurică de Noul Testament și de ce se spunea că are iarba fiarelor (Partea a II-a)

EXCLUSIV VIDEO | Old Shatterhand, personajul legendar din cartea Winnetou, a fost român. Povestea fascinantă a lui John Xantus, dezvăluită de unul dintre urmașii marelui explorator român ajuns în Vestul Sălbatic

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Pască fără aluat. Rețeta lui Sorin Bontea
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Andreea Bălan și-a aniversat ziua de nume la spital: ”Ce să zic, la mulți ani!”
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu