FOTOREPORTAJ. Primul 1 MAI departe de marea albastră. Coronavirusul a transformat litoralul românesc într-un loc pustiu

Redactor:
Ina Stoica

Până astăzi, 1 MAI era un mod de a evada din urban și de ajunge la marea albastră. Litoralul românesc a găzduit acest vis de libertate a întregi generații ce au văzut în 1 MAI un prilej de sărbătoare națioanală.

Anual, de 1 MAI,  în Vama Veche plaja terasele, corturile, pensiunile erau pline de turiști. Imediat ce intrai pe strada principală era puzderie de lume. Acum, Vama e tristă cum n-a fost niciodată, iar obloanele teraselor sunt trase. Totul e închis, iar pe plajele  poți să întâlnești doar pescărușii solitari și polițiștii care patrulează. În zare nu se mai aud chitări, chicoteli, râsete de bucurie, note, melodii și festivaluri. Asta e atmosfera în toate stațiunile care nu-și mai întâmpină turiștii așa cum au făcut-o zeci de ani la rând.

Foto: Vama Veche 1 mai 2020 / ALEXANDRA PANDREA GÂNDUL

 

Turismul, cel mai afectat sector

Sectorul turismului e cel mai afectat de pe urma pandemiei care a ținut la distanță turiștii români, cât și pe cei străini. Marinela, proprietara unei pensiuni din 2 MAI, spune că totul e gol și speră că măcar în iulie lucrurile să-și revină. Turiștii care își rezervaseră cazere pentru 1 MAI au fost nevoiți să o anuleze, așa că le-a dat banii înapoi.

„Să sperăm că măcar din iulie. Toți și-au retras banii. Aveam plin de 1 mai, și la noi și în Vamă. S-a amenajat aici, au turnat asfalt pe toate străzile. Nu cred că avem șanse prea curând. E greu, unii trăim  doar din asta. Sunt proprietari care au 20-25 de camere”, ne-a spus Marinela, proprietara unei pensiuni.

Pustiul de la Vama Veche

Nelipsiți erau și tinerii din Gașcă Chitară Grozăvești. Uniți de muzică, anual, tinerii se strângeau la o cântare pe malul mării. De 1 MAI, Cristian Dascălu și Valentin Adam organizau seri de cântare în Vama Veche, acolo unde zeci de persoane se alăturau găștii lor. Anul ăsta, pandemia de coronavirus le-a oprit tradiția.

„Cântam piese rock, folk, tradiționale românești. Tradiția e din 2017. De la 1 mai am început să cântăm anual în Vama Veche. Pentru noi era o tradiție, iar acum am spart-o în contextul pandemiei. Inițial, ne-am făcut planuri pentru cântarea din 1 MAI încă din decembrie-ianuarie, iar acum a trebuit să o rupem. Mai avem un proiect ”Pe plajă în Vamă la cinci”, după celebra piesă de la Vița de Vie și în fiecare an organizam cântarea asta în iulie-auguust. Anul ăsta, ținând cont de contextul dat, nu știm dacă va mai fi”,  a spus Valentin Adam pentru Gândul.ro.

Foto: Plajă Vama Veche 1 mai 2020 / ALEXANDRA PANDREA GÂNDUL

 

La fel de goală a fost și  stațiunea Mamaia, cunoscută pentru petrecerile luxoase și celebrele cluburi de fițe. Pe plajă nu se întrevede picior de om, doar pescărușii mișună pe malul mării alături de un superb răsărit de soare.

Foto:Răsărit de soare Mamaia 2020/ALEXANDRA PANDREA GÂNDUL

 

Și oraș port Constanța suferă de absența turiștilor, inclusiv al localnicilor care nu se mai plimbă pe  faleză, doar două-trei persoane se pot zări la orizont.

Foto: Faleza Constanța 1 mai 2020 / ALEXANDRA PANDREA GÂNDUL

 

 

Inchide