Lecția de voință a lui Mihai, tânărul cu sindrom Down ajuns student la Teologie. „Am trecut printr-o luptă continuă”

Lecția de voință a lui Mihai, tânărul cu sindrom Down ajuns student la Teologie. „Am trecut printr-o luptă continuă
Publicat: 03/08/2016, 15:08
Actualizat: 11/03/2019, 17:37

Mihai Mocean are 23 de ani și a fost diagnosticat cu sindrom Down, problemă medicală care nu l-a împiedicat, însă, să încerce să ducă o viață normală, să frecventeze cursurile școlare, cu bucurii, dar și cu greutăți.

Mama tânărului, Maria Mocean, spune că fiul ei are o memorie fantastică, care este „un dar de la Dumnezeu”, acesta reușind să învețe tot Noul Testament și 150 de psalmi pe de rost.

„A fost foarte bine în primii doi ani de școală, clasele a I-a și a II-a, a avut două învățătoare de excepție și era aplaudat de fiecare dată când răspundea. Apoi s-au schimbat învățătoarele și am trecut printr-o luptă continuă. În anii de gimnaziu, Mihai a învățat să citească și se punea sub mese, în pauze, și își lua o carte de rugăciuni și citea. Clasa a V-a a terminat-o cu medie peste 8 și a primit și o mențiune la Biologie. Îi plăcea foarte mult religia și când mergea la școală până în clasa a VIII-a, pe drum, la plecare și întoarcere, recita psalmii. La 12 ani știa toți psalmii pe de rost, sunt 150 de psalmi, e o carte. Acum știe tot Noul Testament, din Evanghelii, Paraclisul Maicii Domnului, știe toate ceremoniile religioase pe de rost. La biserică teologii vin cu cărțile, el știe slujba din cap”, a spus Maria Mocean.

Mihai a reușit să intre la liceu și a urmat clasele a IX-a și a X-a la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu”, după care a continuat următoarele două clase, a XI-a și a XII-a la Liceul Teologic Adventist „Maranatha”.

„Dorința lui Mihai de a reuși, de a răzbi, cred că a venit de la mine, l-am tras și m-am luptat pentru el. Iar în ceea ce privește credința lui în Dumnezeu cred că s-a născut cu acest har, iar eu doar i l-am întreținut”, a menționat Maria Mocean.

În anul 2013, Mihai Mocean a obținut media 6,83 la examenul de Bacalaureat, acesta fiind rezultatul muncii după 12 ani de școală, când a învățat și acasă, după-amiaza, cu caiete aduse de la școală, cu meditații. El a fost premiat de Primăria Cluj-Napoca pentru rezultat, tânărul spunând la acea vreme că vrea să urmeze Facultatea de Teologie și să devină preot.

După Bacalaureat, în ultimii trei ani, Mihai nu și-a continuat studiile, ci a făcut un curs de tehnician maseur și unul de lucrător în comerț, a practicat înotul, încercând să își găsească un rost în viață. Cu toate acestea, nu a stat departe de religie, iar de anul trecut, tânărul a fost acceptat la Parohia Greco-Catolică „Coborârea Spiritui Sfânt” din cartierul Mănăștur, unde cântă în strană și dă răspunsuri preoților în cadrul slujbelor religioase.

Părintele vicar Mihai Kiss din cadrul parohiei spune că tânărul cunoaște pe de rost Sfânta Liturghie, psalmii și rugăciuni din Sfânta Scriptură.

„E darul pe care îl are, Dumnezeu ia într-o parte, dar suplinește în alta. Mă bucur pentru drumul pe care merge, aproape de biserică”, a adăugat preotul.

Anul acesta, Mihai Mocean s-a întors la prima sa dragoste, teologia, și în sesiunea din iulie a susținut admiterea la Facultatea de Teologie Greco-Catolică a UBB, Departamentul Oradea, unde a fost admis cu media 7,91, la specializarea Teologie greco-catolică pastorală, pe loc bugetat. La media generală a contat media de Bacalaureat, dar și nota de la interviul susținut la Oradea.

Mihai citește dintr-o Biblie mare, pe care o ține deschisă cu ambele mâini. E emoționat că a reușit să devină student și are șansa de a deveni teolog,
dar și nerăbdător să înceapă cursurile la Oradea pentru a-și împlini visul său din copilărie.

„Am învățat foarte mult să ajung până aici, nimic nu e ușor, nimic nu se face fără muncă. Sunt foarte bucuros de acest rezultat, este o mare realizare. E un pas de început. Am vrut să fac Teologia ca să aprofundez cuvântul lui Dumnezeu, să fiu un exemplu pentru cei din jurul meu, să îl preamăresc pe Dumnezeu și să îl fac cunoscut lumii”, a spus Mihai Mocean.

Mama sa completează și spune că îi mulțumește lui Dumnezeu pentru această mare șansă ivită chiar în Anul Milostivirii Divine, decretat de Papa Francisc.

„Dumnezeu lucrează prin oameni care ne-au ajutat de-a lungul anilor și mă refer la Grigore Burcuș și părintele Horea Pop, părintele paroh Ovidiu Lăpuște și părintelui vicar Mihai Kiss, care au făcut posibilă implicarea lui Mihai în biserică, așa umilă cum e ea, și d-lui Marcel care l-a încurajat și susținut foarte mult. Și mulțumim Facultății de Teologie Greco-Catolică din Oradea care ne-a acordat atâta încredere, iar noi vom depune toate eforturile ca să nu dezamăgim”, a conchis Maria Mocean.

Directorul Departamentului Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică a UBB, Ionuț Popescu, consideră că ceea ce a făcut Mihai Mocean „este o mare realizare, dovedind încă o dată că dragostea trece peste orice și că poate muta din loc greutăți mai mari decât munții”.

„La interviu, candidații trebuie să prezinte un subiect ales de ei dintr-o listă, trebuie să dovedească că sunt familiarizați cu termenii și problematica teologiei la nivelul mediu al disciplinei Religie de la liceu. Mihai Mocean s-a descurcat bine, asta din spusele colegilor mei preoți cărora, prin cutumă, le cade în sarcină acest interviu”, a precizat Popescu.

Acesta a susținut că tânărul cu sindrom Down va fi ajutat în facultate atât de profesori, cât și de colegi, în condițiile în care atât profesorii cât și studenții care vin la teologie au, de obicei, înțelegere pentru problemele celuilalt.

„În cazul de față, Mihai a câștigat deja admirația noastră pentru tenacitatea și efortul cu care luptă pentru idealul său”, a adăugat șeful Departamentului Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică a UBB.

Întrebat dacă la finalul celor patru ani de studiu, Mihai Mocean ar putea ajunge preot, Ionuț Popescu a explicat că absolvirea facultății este o condiție necesară, dar nu și suficientă pentru a deveni preot.

„Facultatea face teologi, episcopul este cel care hirotonește întru preot, în funcție de vocația și aptitudinile acestuia. În mod normal, un handicap grav este
un impediment major pentru hirotonia întru preoție, cred însă că trebuie să hotărască cei în drept, în fiecare caz în parte. Lipsa vederii este, de obicei, un handicap grav, dar unul dintre cei mai iubiți și influenți preoți de la noi, preotul ortodox Teofil Părăian, a fost hirotonit cu această deficiență, iar cel care a ajuns Sf. Ioan Maria Vianney în calendarul romano-catolic a fost respins de două ori de la seminarul pentru preoți pentru că nu înțelegea latina și nu putea urmări lecțiile. Cum spuneam, aici trebuie discernământ de la caz la caz, pentru că, de fapt, Hristos este cel care îi cheamă pe oameni la preoție”, a conchis Popescu.

Sindromul Down este o modificare genetică, cauzată de prezența unui cromozom 21 suplimentar, care produce diverse dizabilități și probleme medicale asociate. Denumirea provine de la medicul englez John Langdon Haydon Down, cel care a descris prima dată acest sindrom în anul 1866.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare