OPERAȚIUNEA MAIDANEZII. Ce a promis și câți câini fără stăpân a strâns Primăria, în șase luni, de pe străzile Bucureștiului

Publicat: 16/02/2014, 19:55
Actualizat: 21/10/2014, 18:44

Reprezentanții Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor susțin că începerea eutanasierii este perfect justificată, pentru că în prezent are loc „o scădere și o plafonare spre zero a adopțiilor”. O vizită la cele două adăposturi pentru maidanezi ale Primăriei Capitalei, cel de pe strada Theodor Pallady și cel din orașul Mihăilești, pare să confirme acest lucru.

La prima oră a dimineții la adăpostul din Bulevardul Theodor Pallady din Sectorul 3 al Capitalei sunt două doamne în vârstă venite să-și recupereze câinele luat de hingheri din fața curții. „Mi l-a luat de lângă gard. Are zgardă, cip și tot ce-i trebuie, dar ei iau tot, fără să țină cont dacă aparține sau nu cuiva”, spune una dintre pensionarele care venise după Max, un câine metis.

„El nu face nimic, n-a mușcat pe nimeni niciodată, stă cuminte, pe aia buni îi ridică”, mai spune femeia care își identificase câinele în mulțimea de maidanezi din hala cu câini. Aici, la adăpostul de la Pallady, animalele stau câte patru- cinci în cușcă. În total sunt 300 de câini, adică dublu decât capacitatea reală a adăpostului.

La Mihăilești ajungi numai cu mașina la adăpostul pentru câini

Mai mulți câini sunt la Mihăilești, la adăpostul situat la marginea orașului, în plin câmp. Drumul până la dăpost e o adevărată aventură. De la marginea orașului trebuie să mai mergi vreun sfert de oră ca să ajungi la adăpostul propriu zis, situat undeva în câmp. Drumul trebuie făcut numai cu mașina, pentru că altfel cine vrea să adopte un câine trebuie mai întâi să înoate prin noroi. Clădirea e înconjurată de noroi și bălți din care riști să nu mai ieși.

Foto Andreea Alexandru// Adăpostul de la Mihăilelști este greu accesibil publicului

Foto Andreea Alexandru// Adăpostul de la Mihăilești este înconjurat de noroaie

Pe Nea Ilie, un pensionar care stă pe strada Petre Ispirescu din sectorul 5 al Capitalei, l-am găsit vineri dimineață în plin câmp cu câinele de lesă. Nu l-a speriat distanța, era bucuros că și-a găsit câinele, luat cu forța, spune el, de hingheri. „L-a luat de la 20 de metri de mine, n-a fost chip să înțeleagă că e al meu, că am toate actele la el, l-au luat și gata. Acum, a trebuit să bat tot drumul asta să-mi iau câinele”, spune bărbatul.

„L-am îngrijit de când era mic, l-am dus la doctor, dar hingherii nu strâng haitele, iau câinii oamenilor”, se arată supărat pensionarul. Între timp, simțind mirosul altui câine și auzind vocile noastre, zece câini care stăteau tolăniți lângă parcarea adăpostului se îndreaptă cu repeziciune către noi. „Vedeți, ăștia sunt ai lor, nu le fac nimic”, spune Nea Ilie, care se grăbește să plece din calea maidanezilor care vin.

Hingherii l-au ridicat pe Bobiță a doua oară

Familia Păcuraru este în aceeași situație ca și nea Ilie. Și nu pentru prima oară. Este a doua oară când Bobiță este luat de hingheri.

„L-au luat din fața porții noastre, de lângă vecina noastră. Noi eram la serviciu”, spune Mihai Păcuraru, un bucureștean din sectorul 3 ce așteaptă împreună cu soția lui în fața adăpostului de la Mihăilești să-și recupereze câinele.

Foto Andreea Alexandru// Familia Pătraru a venit să-și ia câinele ridicat de hingheri de lângă curte

Foto Andreea Alexandru// Bobiță a ajuns pentru a doua oară într-un adăpost pentru câini

„Avea zgardă, iar pe zgardă avea adresa completă, numele nostru și telefonul, dar degeaba. Pe Bobiță l-am adoptat de pe străzi. Nu e prima dată când ni se întâmplă asta, data trecută l-am găsit la Pallady”, spune soția domnului Păcuraru.

În fața adăpostului sunt șapte câini care stau tolăniți la soare. „Pe ăștia nu-i ia nimeni că sunt ai lor”, spune o doamnă ce așteaptă să fie chemată să-și ridice câinele luat de hingheri. „Câinele meu are stăpân. De ce l-a luat? Ei iau numai câini bătrâni și pe cei ușor de ridicat. Haitele le lasă în pace”, spune femeia. Un domn venit după cățeii lui îi spune că e mai bine să nu ridice pe nimeni, că nu știi ai cui sunt. „Atâta timp cât ei vin la reclamații ei ridică tot. Așa mi-au ridicat și câinele meu”, spune domnul Marian.

Foto Andreea Alexandru// Bucureștenii vin după câinii luați de hingheri

Foto Andreea Alexandru// Unii dintre maidanezi sunt adoptați de către organizațiile neguvernamentale

Înăuntrul hălei de la Mihăilești sunt trei săli mari, iar în fiecare sală sunt câte șase rânduri de cuști. Spre deosebire de Pallady, la Mihăilești câini stau mult mai lejer, câte doi în cușcă. Mulți dintre ei sunt metiși, cum le spun administratorii de aici, adică combinații de specii de rasă. La Mihăilești sunt în prezent 450 de câini. În hala nouă, ce va fi dată în folosință săptămâna viitoare, mai încap alți 350 de câini. Hala a fost începută pe vremea când Adriean Videanu era primar și a costat 800.000 de euro, potrivit raportărilor de la ASPA.

20% dintre câinii ridicați de pe străzi au stăpân

Răzvan Băncescu spune că aproximativ 20% din totalul câinilor prinși de hingheri sunt cu stăpâni. „Îi prind de pe stradă. Eu consider că un câine cu stăpân arată diferit față de un maidanez. Dar acesta este lait-motiv pentru cei cărora le strângem câinii din curtea blocului. Este boală la ei. Tot timpul zic că maidanezii au ieșit din curte și noi parcă avem o mașină de hingheri la fiecare colț de stradă să le lum câinii”, spune Băncescu. Datele de la ASPA arată că trei sferturi dintre câinii din adăposturi sunt cu termenul legal de 14 zile depășit, motiv pentru care potrivit normelor de aplicare a legii maidanezilor pot fi eutanasiați oricând.

„Nu am eutanasiat niciun câine până acum, însă vom începe cât de curând. În momentul de față trei sferturi dintre câinii din adăposturi sunt cu termenul legal depășit. Dacă se stopează prinderea îi mai putem ține, dar eu trebuie măcar să asigur fluxul permanent la prindere, că aia de problema”, a spus directorul ASPA.

4.500 euro chirie lunar pentru un nou adăpost la Bragadiru

ASPA a extins capacitatea de adăpostire a câinilor fără deținător, prin amenajarea unui nou adăpost în comuna Bragadiru, adăpost care a fost închiriat cu 4.500 de euro pe lună de la Administrația Națională a Penitenciarelor.

„Adăpostul de la Bragadiru, realizat cu sprijinul Administrației Naționale a Penitenciarelor, are o capacitate actuală de 1.600 de locuri, cu posibilitate de extindere în viitorul apropiat de până la 2.500 de locuri” a spus Răzvan Bancescu, coordonator ASPA, care a precizat că cel mai probabil adăpostul de la Bragadiru va fi deschis publicului săptămâna viitoare.

„La Bragadiru avem 460 de câini. Pentru că nu este adăpost public nu pot să mă apuc să-i eutanasiez pentru că îi are ASPA de 14 zile lucrătoare, acolo mai întâi deschid ușile pentru adoptatori, ca să nu zică că le-am blocat adopția, și îi mai las 14 zile. Pe de altă parte, nu este fair să spun că încurajăm adopția și apoi să zic că am o sută de câini închiși pe care îi eurtanasiez, și nu dau drumul la adopții și după aia brusc mă apuc de eutanasiere. Așa că îl deschidem săptămâna viitoare public, probabil că în două sau în trei săptămâni o să vină lumea și o să-și aleagă din ei o parte și rămânem cu cealaltă parte”, a explicat Băncescu. Acesta a mai spus că nu are un plan pentru eutanasieze, ci câinii vor fi omorîți în funcție de loc.

„Eu dacă pot să strâng 200 de câini pe zi și n-am loc decât de 180, atunci pe ceilalți 20 va trebui să-i eutanasiez ca să asigur fluxul”, a precizat Băncescu.

Foto Andreea Alexandru// La Mihăilești câinii stau câte doi într-o cușcă

Până acum, hingherii au prins 6.500 de maidanezi, iar întreaga operațiune a costat Primăria Capitalei 600.000 lei, din septembrie până în prezent, ceea ce înseamnă plăți pentru prindere, sterilizare și adăpostirea animalelor. Cifrerele arată că din cei 65.000 de maidanezi pe care teoretic îi are Capitala, hingherii au prins aproximativ 10%. Costul hranei pentru un câine este de 9,8 lei pe zi.

Din cei 6.500 de câini strânși de pe străzile Bucureștiului, 5.500 au fost adoptați de către organizațiile neguvernamentale și de către bucureșteni.

Foto Andreea Alexandru// O parte dintre câinii prinși pe străzi au aparținători

Datele statistice de la ASPA arată că în luna decembrie 2013 au fost capturați 1.053 de câini, s-au adoptat 1.011 câini, dintre care 464 de caini au fost adoptati de persoane fizice și 547 au fost adoptati de organizații negurvernamentale. În ultima lună din 2013 un numar de 800 de câini erau în curs de adopție. De asemenea, datele priivind mușcăturile de câine arată că, în decembrie 2013, numărul persoanelor mușcate de câinii fără deținător din Bucuresti a fost de 254, față de luna decembrie a anului 2012, când se înregistrau 702 cazuri de mușcături, ceea ce înseamnă că număul incidentelor a scăzut cu 63%.

Câți maidanezi sunt în București? 65.000 sau 20.000?

Pe de altă parte, organizațiile neguvernamentale care se ocupă de maidanezi spun că numărul maidanezilor nu este de 65.000 de câini, ci numai 20.000. „Nu a făcut nimeni o numărătoare reală. Dacă ar fi mai puțini câini ar fi și mai puțini angați la ASPA”, spune Daniel Tomescu de la Federația Pentru Protecția Animalelor.

Răzvan Băncescu explică cum s-a făcut de fapt numărătoare: estimativ. „Se ia o suprafață și se face numărătoare și noaptea și ziua și se extrapolează la tot Bucureștiul. Zona aleasă se face unitar. Se ia un areal dintr-un perimetru care să aibă de toate de la supermarket până la zone dezafectate, să aibă din fiecare câte puțin. Este o metodă folosită internațional și recunoscută de către Wolrd For All Animalis și care este folosită în aproape toate țările europene”, a mai spus Băncescu.

În plus, ong-urile susțincă ASPA a realizat adăpostul de la Bragadiru pe ascuns.

„Acolo au dat 4.500 de euro pe chirie, dar mai exista și varianta Fundulea. Au luat câinii de la Mihăilești și i-au dus acolo. Dacă nu făceam presiuni nici acum nu spuneau nimic despre adăpostul ala. De unde să știm noi ce fac deținuții acolo dacă nu avem acces”, a mai spus Daniel Tomescu.

Răzvan Băncescu susține că hala de la Bragadiru a fost închiriată după ce a izbucnit scandalul uciderii lui Ionuț Angel de către un maidanez. „Să construiești ceva însemna timp și atunci am închiriat ceva. Dacă luam câinii direct din stradă și îi duceam la Bragadiru, oamenii nu mai puteau să-i vadă pentru că nu este deschis încă publicului. așa că am luat câini de la Mihăilești și i-am dus acolo. Acești câini vor putea fi văzuți direct de către potențialii adaptatori începând de săptămâna viitoare.

La Bragadiru, câinii vor fi îngrijiți de către deținuți, toți aceștia fiind din categoria care pot să lucreze în afara clădirii, niciunul neavând fapte de violență la activ.

Câți bani a dat Primăria Capitalei pentru maidanezi în ultimii cinci ani:

Bugetul ASPA în 2009 a fost de 2.929.000 lei

Bugetul ASPA in 2010 a fost de 1.726.000 lei

Bugetul ASPA in 2011 a fost de 4.647.000 lei

Bugetul ASPA in 2012 a fost de 4.288.000 lei

Buget ASPA în 2013 a fost de 18.600.000 lei

Foto Andreea Alexandru// În fața adăpostului de la Mihăilești stă o haită de maidanezi

Foto Andreea Alexandru// Mulți dintre câinii din adăposturi sunt denumiți metiși

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Horoscop zilnic, 20 aprilie 2024: Leii trebuie să fie foarte atenți în fața cui își...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron