Polițistul de la IPJ Harghita care dă comunicate de presă în versuri: I-a dat cu-o scândură în piept/ Ca să-i arate că-i „deștept”/ Însă, aflând că-i cercetat,/ Abia acum s-a … „deșteptat”!

Publicat: 31/10/2014, 09:35

Dacă intrați pe site-ul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita, ochii vă vor rămâne ațintiți pe trei strofe. Din fericire, nu este vorba despre vreun atac informatic, ci sunt simple comunicate de presă transmise de purtătorul de cuvânt Filip Gheorghe. Comunicatele există însă pe site-ul instituției și în varianta lor „seacă”, oficială.

„Este inițiativa mea. Se produc accidente rutiere și nu luăm aminte la cauzele care le generează, la ceea ce ar trebui să evităm ca ele să nu se mai repete. Sunt conducători auto care consumă băuturi alcoolice și conduc autovehicule după aceea și nu se învață minte, nici întocmindu-le dosare penale[…]Atunci am zis că poate asta ar putea fi un mod prin care să atragem atenția, prin care suscităm interesul cititorului, a celui care accesează pagina noastră. În felul acesta, zic că poate recomandările noastre ar ajunge la cetățean”, a povestit Filip Gheorghe, contactat de gândul. „Unu-n Frumoasa,/ Altu-n Ciuc,/ Care de care mai năuc,/ Ambii pricep: beție, treci …/ Inconștiență, stai, pe veci!”, scrie purtătorul de cuvânt într-un comunicat despre doi șoferi care s-au urcat băuți la volan.

Cu superiorii nu a avut probleme. Șeful său, după cum o recunoaște chiar el, „este un om deschis și receptiv la inițiative pozitive”. În plus, acest demers deja își atinge scopul: acela de a-l face pe cetățean să nu mai consume alcool înainte de ase urca la volan și să nu mai comită infracțiuni.

„Am avut un fel de reticență în ceea ce privește aceste rime. Mă gândeam că cei vizați pot avea un disconfort citindu-se printre rândurile acestea. Dar am constatat că au fost protagoniști ai acestor cazuri care mi-au spus că de acum se vor gândi de trei ori înainte să repete greșeala”, spune el, mândru de faptul că inițiativa sa are efecte pozitive.

„Nu sunt departe de tărâmul acesta cultural, sunt foarte mulți ani de când prezint spectacole”

De altfel, nu este pentru prima dată când vorbește în rime. După patru ani în care a fost agent de ordine și opt ani în care a fost la investigații criminale, Filip Gheorgherecunoaște că în tinerețe „a mai cochetat cu poezia și literatura”.

„Am mai scris poezie, nu foarte multă, am cochetat cu poezia, dar mai mult am scris eseuri, proză. Nu sunt departe de tărâmul acesta cultural, sunt foarte mulți ani de când prezint spectacole, avem un cenaclu literar la Miercurea Ciuc, seri de poezie, de literatură, folk”, ne enumeră Filip Gheorghe activitățile culturale la care participă.

Cât despre comunicatele de presă în versuri ironice, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita susține că a mai încercat această metodă și în 2012.

„Am văzut ironie, am văzut și umor, și amărăciune, dar și poezie în ceea ce se petrece în jurul nostru. Așa că am zis că e modalitate prin care putem trage semnalul de alarmă și putem ca ecoul lui să ajungă la cetățean mai lesne.

În plus, acesta susține că, în spatele uniformelor, se ascund tot felul de personalități și că imaginea pe care o au polițiștii nu este tocmai reală.

„Contează și oamenii de sub uniforme, nu suntem o masă gri”

„Contează și oamenii care sunt sub aceste haine, nu suntem o masă gri. Am colegi care scriu volume de versuri, care sculptează, colegi care pictează. Nu sunt unicat în Poliția Română, doar că am devenit vizibil prin aceste chestiuni. Nu mă voi opri aici, voi continua atât timp cât voi fi sănătos și mi se va permite”, mai spune el.

Rețeta succesului său este simplă. „Românul s-a născut poet și îl sensibilzezi mai ușor ajungându-i la suflet așa decât cu un stereotip”, conchide el.

Iată două comunicate de presă în versuri, pe care Filip Gheorghe le-a redactat și transmis marți, vizibile chiar pe site-ul IPJ Harghita.

Varianta în versuri:

„Unu-n Frumoasa, altu-n Ciuc,
Care de care mai năuc,
Ambii pricep: beție, treci …
Inconștiență, stai, pe veci!”

Varianta oficială:

La data de 27.10.2014, ora 11:41, B.G. de 41 de ani, din municipiul Brașov, a fost depistat de polițiști în timp ce conducea un autoturism pe D.N. 12A, pe raza comunei Frumoasa, având 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În aceeași zi, în jurul orei 20:30, polițiștii l-au depistat pe P.M. de 38 de ani, din municipiul Miercurea-Ciuc, în timp ce conducea un autoturism pe strada Kossuth Lajos din localitate, având 1,03 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ambilor conducători auto li s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei, iar pe numele lor au fost întocmite acte premergătoare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența băuturilor alcoolice pentru care, la finalizarea cercetărilor, vor fi propuse soluții legale prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc.

Varianta în versuri:

„N-am fost eu reflectorizant
În schimb, am fost odorizant
Cu țuică, vin, și-un pic de bere,
De-aceea mă întreb, șofere:
Nu m-ai văzut, dar sunt uimit,
Cum, oare, nu m-ai … mirosit?!”

Varianta oficială:

La data de 27.10.2014, ora 17:58, I.N. de 33 de ani, din orașul Bălan, în timp ce conducea un autoturism pe D.N.E. 578, pe direcția Miercurea-Ciuc – Gheorgheni, în zona km 85+250 m, pe raza comunei Siculeni, l-a surprins și acroșat pe A.R. de 58 de ani, din localitate care, având 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat, s-a angajat în traversarea străzii prin loc nepermis și fără să se asigure, nefiind echipat cu îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante și fără a avea asupra sa vreo sursă de lumină.

În momentul producerii accidentului, din care a rezultat rănirea ușoară a pietonului, conducătorul auto nu se afla sub influența băuturilor alcoolice, în acest caz cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, pentru care va fi propusă soluție legală prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre părinții români care muncesc în alte țări vin acasă de Paște?