Preoții de la Catedrala Ortodoxă din Satu Mare au refuzat să facă politică la slujba de duminică. Mircea Govor: „S-au ferit de dumneata!”

Preoții de la Catedrala Ortodoxă din Satu Mare au refuzat să facă politică la slujba de duminică. Mircea Govor: „S-au ferit de dumneata!
Publicat: 20/11/2014, 11:34

Vă amintiți cum i-a „târnosit” Mircea Govor pe bieții preoți din județ, în cadrul unui Comitet Executiv PSD Satu Mare, imputându-le faptul că n-au scos creștinii la vot și că nu i-au îndemnat, pe față, să voteze cu Ponta.

„Am vorbit cu Preasfințitul, am vorbit cu toți popii. Exact cum vorbesc cu voi, așa am vorbit și cu ei, și le-am spus la popi în felul următor: băi, oameni buni, s-o terminat. Dacă nu vreți să fiți de partea noastră, s-aduceți să votați cu domnul Victor Ponta, eu nu vă mai cunosc! La mine la ușa nu mai veniți. Le-am spus verde în ochi. S-a terminat. Fraților, dacă nu, la revedere, i-am spus la Preasfințit. Și Preasfințitul a spus: trimiți în fiecare localitate, în fiecare biserică un om, ăla să trimită SMS și-n localitatea la care n-o spus să votezi cu Ponta, să nu-l văd. Dar nu se mai poate! Nu se mai poate. Deci Preasfințitul o fost de partea noastră total. E un om extraordinar. (…) Și încă ceva: la toți popii, dacă pierdem, toate preotesele le dau afară din tot, la revedere. Le-am și spus. Toți au venit la mine să le pun preoteasa. S-a terminat. S-a pierdut, pleacă acasă. Meargă la mama dracului, nu mă interesează. Deci s-o terminat. Deci de-acum înainte intru până mă duc la…. Păi da ce suntem noi, mă, casă de binefacere, suntem proști? Nu mai suntem proști, am fost destul”, a aruncat Govor anatema pe capul sfinților părinți.

Ei bine, nici nervozitatea excesivă și nici amenințările șefului PSD Satu Mare nu i-au convins pe cei patru preoți, care au oficiat slujba de duminică, la Catedrala Ortodoxă, să transforme Biserica în tribună electorală.

Surprinzător este faptul că Govor a pus insubordonarea preoților pe seama prezenței ziariștilor de la Gândul, la slujba de duminică.

Lumânărarul, trimis la vot

Puțin peste ora opt, duminică dimineață, subsemnatul urca scările Catedralei. În biserică, vreo doi bărbați așezați și o creștină afurisind un aspirator huruitor. Îmi spune, pe degete, că „slujba-ncepe pe la zece”. Intru, întreprind cele cuvenite, și mă așez în marginea unei bănci. Când tace aspiratorul, poți să-ți auzi gândurile: „O fi venit omul care transmite SMS-ul la șefime când o zice preotul votați-l pe Ponta?!”, îmi aud primul gând. Mă uit împrejur – sunt deja trei domni, trei doamne – doar una cu aspirator – și lumânărarul, care ține, pe nas, isonul, unui cântec doar de el știut.

Pe la nouă și ceva, un bărbat, pe la 70 de ani, tuns perie și obișnuit cu locul, îl ia pe lumânărar la întrebări: „Ai fost la vot?!”. „Nu și nici nu mă duc!” răspunde cel interogat. „Cum să nu te duci?. Te duci!”. „Nu mă duc, că mie nu mi-a făcut niciun avantaj!”, răspunde iar lumânăraru. „Cum nu ți-a făcut când…” și vorbele i se pierd în spatele unei uși care separă nava de o dependință. Prin crăpătura ușii se mai strecoară frânturi de „dat…”, „e bun” și „să facă ceva cu Moldova”.

Între timp, biserica se populează. Se vorbește mult la ureche, se întreabă tare, de vot, apar îndemnuri tot mai apăsate: „Să te duci, no! Musai, tu, să mergi!”. Câțiva bărbați împăturesc și desfac, spasmodic, un ziar al stângii, ca-ntr-un film vechi, cu comuniști. Cu-n ochi citesc pe el, cu altul pe Cartea Sfântă.

O apariție, oarecum, neașteptată

Cam spre sfârșitul slujbei, mă pomenesc bătut pe umăr. Mă-ntorc – Mircea Govor: elegant, în costum, cu ochelari fumurii, mă privește fix: „Vă rugați, vă rugați?!”, mă întreabă, „Mă rog…”, zic în timp ce omul se trage mai aproape de altar.

Pe la sfârșitul slujbei, unul dintre preoți, urcat în amvon, spune: „Acuma, dacă v-ați făcut datoria de creștini, trebuie să v-o faceți și pe aceea de cetățeni. Amin!”, și gata. Atât.

La final, mă întâlnesc, din nou, mergând către ieșire, cu Mircea Govor. „A vorbit frumos preotul, dar n-a spus nimic de Ponta”, spun, oarecum, malițios. „Păi, dac-o știut c-ați fost aici…” răspunde. „Ei, doar nu spuneți că patru preoți nu v-au ascultat îndemnul din cauza mea?!”. „Păi, dacă erați aici, ce rost avea să să-și facă rău?!”, spune iar vicele de la CJ.

Dar, de unde știa preotul de prezența mea la slujbă?

Cu două zile în urmă m-am intersectat cu Mircea Govor în centrul orașului. Președintele PSD mergea la întâlnirea cu șefii de organizații din județ, convocată la sediul partidului din Satu Mare. M-a întrebat ce mai fac. „Un reportaj” i-am răspuns. „Stați și duminică, la alegeri?”. „Stau, pentru că mi se pare interesant”. „Și unde mergeți?”, „Peste tot: în oraș, în comune, la secțiile de votare, prin biserici”. „Da?”. „Da!”, i-am răspuns. Și așa a fost.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului