VLOGGERII din România

Publicat: 04/04/2015, 14:13

Primul videoblog a apărut în anul 2000, în Statele Unite, venind cu o alternativă a blogului, în care textul este înlocuit de video. În numai cinci ani, grație înființării și, ulterior, succesului platformei YouTube, vloggingul ca activitate s-a transformat într-un fenomen. Vloggerii se pot înscrie într-un program de parteneriat cu Youtube, ceea ce le permite să câștige bani din conținut. Mai mult, dacă în urmă cu câțiva ani vloggerii erau bucuroși să aibă un venit suplimentar, fie el unul modic, de pe urma pasiunii lor de a vorbi în fața camerei, în prezent, un vlogger de succes poate trăi numai din această activitate, ba chiar își poate înființa afaceri conexe – de la case de producție la propriile colecții de cosmetice și accesorii.

În România, startul acestui curent a fost dat de Mikey Hash (Mihai Holhoș) și a lui Doză de Haș. Ceea ce a pornit dintr-o simplă distracție între prieteni a ajuns un fenomen, concretizat acum într-un canal cu peste 700 000 de abonați și aproape 90 de milioane de vizualizări.

Cum faci bani din vlog

În România, vloggingul este în plină dezvoltare. Sunt vloggeri care preiau formate de emisiuni din străinătate, sunt vloggeri care creează conținut original, dar cel mai important este că și-au creat o comunitate de admiratori. Cei mai mulți fac vlogging din pasiune, dar ei pot câștiga bani din activitatea lor.

În țara noastră, materialele video de pe YouTube sunt plătite cu aproape 2 dolari pentru 10.000 de vizualizări. Reclamele din clipuri nu sunt singura metodă de a obține venit. Vloggerii se pot folosi și de plasarea de produse, de exemplu, dar au nevoie de notorietate, de o bază numeroasă de fani.

Vloggerii sunt autodidacți. Pornesc, de obicei, de la cunoștințele de bază și se dezvoltă odată cu canalul lor. Se ocupă de întreaga producție, de la scriere până la montaj și publicare. Câțiva dintre vloggerii români sunt: Mickey, Zmenta, Codrin Bradea, Tequila, Levi, Gaben, Anne-Marie, DaniPeNet, Tudi Popa, Daniel Pîrvan, Zorilă Tiberiu. Sunt oameni urmăriți de zeci de mii de români, oameni care amuză sau creează comunități. Pentru a înțelege mai bine cum se naște un vlog, care sunt sursele de inspirație și cum trebuie să te pregătești înainte de a apăsa „REC”, am vorbit cu patru dintre cei mai urmăriți vloggeri din țara noastră: Zmenta, Anne Marie, Gaben și Levi.

„Mă inspir foarte mult din România. Și, dacă ne uităm în jur, există inspirație”

Mihai Țăranu, cunoscut drept Zmenta, este din Baia Mare, are 21 de ani și, din 2005, este pasionat de online. În 2008, și-a deschis un blog, unde comenta diverse subiecte. Ulterior, a început să cocheteze cu fotografia și marketingul. În 2012, a pornit proiectul de vlogging și are mare succes pe platformele de socializare, iar canalul său de Youtube numără 475.000 de abonați.

„Mă inspir foarte mult din România. Și, dacă ne uităm în jur, există inspirație. Oricine ar putea să facă ce fac eu, am niște subiecte comune, general valabile pentru toată lumea”, ne explică el.

„Nișa mea e să fac mișto de bărbați și de femei și de cum se comportă în societate”

Alți vloggeri își caută o nișă de subiecte, cum e Anne Marie, de la Vlogul de Marți, emisiune pe care a început-o în 2010 și în cadrul căreia postează constant din 2013. Originară din Piatra Neamț, dar mutată în Alba-Iulia, Anne Marie„ vlog-uiește” cu accentul din ambele regiuni.

A creat două personaje: „Crazy Iolanda” – moldoveanca psiholog, care dă sfaturi și „Vevevista Hastemelista” – „prințesa, care te rezolvă în like și-n share, în fani și la close friends”: „În mare, nișa mea e să fac mișto de bărbați și de femei și de cum se comportă în societate”, spune ea.

Românul care face „stând jos comedy”: „Mă urc în mașină, pornesc camera și, dacă mă bâlbâi, o iau de la capăt”

În vreme ce majoritatea vloggerilor filmează în casele lor, cu un background amuzant pe peretele din spatele lor, Gabriel Oana sau Gaben își filmează vlogul din Skoda proprie, în drum spre muncă. Face, se amuză el, un „stând jos comedy”, cu o cameră pe bord. Originar, la fel ca Zmenta, din Baia Mare, Gaben și-a început proiectul de vlogging în 2011 și postează ocazional.

„Eu nu mă pregătesc deloc pentru vlog. Mă urc în mașină, pornesc camera și, dacă mă bâlbâi, o iau de la capăt”, își povestește el procesul de producție. Cât despre subiecte, are câteva limite: „Nu abordez chestii vulgare, nu îmi plac și nu le promovez”.

„În România, este interzis să ataci verbal ortodoxia”

Deși e cel mai tânăr dintre cei intervievați, Levi, realizatorul Friends Show, ni se prezintă drept un vlogger mai sobru: „Eu am un vlog puțin mai serios. Abordez subiecte care nu sunt în trend”.

Levi este din Brașov și are 19 ani. A absolvit liceul, însă nu s-a înscris la facultate: „În facultăți nu ne învață foarte multe chestii pe care am putea să le folosim în viața reală”, se justifică el. Este foarte curios și încearcă, în emisiunea sa, să răspundă la întrebări despre viață și societate pe care alți români, curioși ca el, ar putea să și le pună. Experiența l-a învățat, însă, că există și tabuuri: „În România, este interzis să ataci verbal ortodoxia”.

Se consideră un om simplu, dar crede că fiecare persoană poate deveni mai bună. Nu se plictisește niciodată. Pe lângă vlog, Levi colaborează cu artiști din România și Ungaria, pe care-i ajută cu întreținerea conturilor de YouTube și eliminarea materialelor fără drepturi de autor.

România, văzută prin ochii vloggerilor: „Lucrurile or să evolueze în bine, eu am încredere în asta”

Dincolo de diversitatea surselor de informație, a punctului în care acești români își găsesc inspirația înainte de a se filma, cei patru vloggeri intervievați de noi au ceva în comun: optimismul pentru direcția în care merge societatea românească, oricât de mult ar critica ei sau ar râde de anumiți membri ai acestei societăți: „Eu chiar simt că noi, vloggerii, suntem un exemplu pentru oamenii care ne urmăresc. Societatea va evolua odată cu noi”, prognozează Anne Marie.

„Tinerii din ziua de azi văd că majoritatea vor să facă ceva”, spune și Zmenta, în vreme ce Gaben vorbește deja despre miracole: „Lucrurile or să evolueze în bine, eu am încredere în asta. E un miracol, dar evoluăm și eu zic că mergem într-o direcție bună”.

Un material de Cosmin Tița și Vlad Vîlciu

Producător: Cezar Helmis. A contribuit întreaga echipă Gândul LIVE

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
FOTO. Celebrul milionar însurat, imagini compromițătoare! S-a culcat cu 3 blonde. Cum arată tinerele de...
Nuduri artistice. Cum au celebrat americanii Ziua Picturii pe Corp. Imagini NECENZURATE
SOC in lumea sportului! Simona Halep este însărcinată cu primul copil?! SECRETUL s-a aflat:
Scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan a ajuns subiect principal în presa din Germania!...
Toate restricțiile de care vor avea parte nevaccinații, în România. Ministrul Educației a făcut marele...
AUR anunţă că iniţiază un proiect de lege anti-LGBT, similar cu cel din Ungaria
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
METEO, 28 iulie 2021. Va fi caniculă în aproape toate regiunile, iar indicele temperatură-umezeală va...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
ȘOCANT! Tatăl fetei a rupt tăcerea, la 2 ani de la dispariția ei: Alexandra e......
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Vestea cumplită a zilei a venit în urmă cu puţin timp: Se întâmplă ACUM. Valeriu...
Șoc total pentru cei vaccinați cu două doze de PFIZER! Toți vor avea efecte secundare...
Țigările electronice cu arome, un pericol mortal pentru copii!
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...