RECORD MONDIAL! Povestea unei campioane: Simona Chiru câștigă medalia de aur la Campionatul European de Înot în Ape Înghețate: „Ți se taie respirația”

Publicat: 17/03/2024, 09:00

Povestea Simonei Chiru este despre curaj, ambiție, determinare, dar și despre multă, multă muncă. Imnul României s-a auzit pentru prima dată, în luna februarie 2024, la Campionatul European de Înot în Ape Înghețate, după ce Simona Chiru a câștigat medalia de aur în proba de 100 de metri, doborând recordul mondial la doar 19 ani. 

În urma acestei remarcabile performanțe, Simona Chiru a fost selectată să se alăture campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Simona Chiru: „Visez să ajung la olimpiadă cu acest sport”

Tânăra a povestit pentru Gândul că s-a apucat de înot la cinci ani și jumătate. La șase ani,  a început deja să practice înot de performanță. Sportiva, în vârstă de 19 ani, a dovedit că determinarea și pasiunea pot înfrânge orice obstacol. A câștigat aurul în proba de 100 m, stil liber, și a doborât un record mondial, obținând un timp de 01:03:63.

„Concurez și la înot normal, însă s-a ivit această ocazie cu ape înghețate. Sportul acesta este încă la început, scopul lui fiind să ajungă sport olimpic. Acesta a fost primul campionat european care s-a desfășurat și am reușit să bat bat acest record mondial, la proba de 100 de metri liber.

Este foarte diferit de înotul normal, pentru că se produc niște reacții, corpul intră într-un șoc termic și ți se taie respirația. Nu prea mai simți foarte bine mușchii și trebuie să te controlezi foarte mult față de înotul normal. Pe mine mă pasionează sportul în general, de aceea am vrut să încerc și acest înot în ape înghețate. Visez să ajung la olimpiadă cu acest sport. Nu am neapărat un obiectic, ci să-mi îmbunătățesc performanța”, a povestit interlocutoarea Gândul.

În spatele rezultatelor Simonei, se ascunde însă o muncă titanică. Cu o ambiție neclintită și o pregătire meticuloasă, Simona a sfidat temperaturile extrem de scăzute și condițiile dificile pentru a-și atinge scopul.

Efortul său a fost răsplătit nu doar cu aurul competiției, ci și cu recunoașterea internațională, marcând o performanță excepțională în lumea sportului.

Ce înseamnă înotul în ape înghețate

Înotul în ape foarte reci presupune pe lângă pregătirea de înot clasică şi o serie de antrenamente speciale, de adaptare, astfel încât corpul, în momentul în care pătrunde în apă rece, să nu mai intre în şoc, determinând blocarea respiraţiei. Antrenamentele de adaptare sunt cele care permit corpului, în câteva secunde, să accepte fără probleme noul mediu, al apei foarte reci.

În urma acestei remarcabile performanțe, Simona Chiru a fost selectată să se alăture campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Simona Chiru reprezintă nu doar o campioană în sport, ci și un simbol al încrederii și al aspirațiilor întregii națiuni. Prin dedicarea și pasiunea ei, ea aduce o contribuție valoroasă la dezvoltarea României și la promovarea excelenței în diverse domenii.

Poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România

Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024 în cadrul unei gale a excelenței. Astfel, oricine poate face o propunere pe www.fundatiadanvoiculescu.ro.

Campania își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Fie că vorbim despre excelență academică, performanțe artistice, implicare socială sau inovație în diverse domenii, acești tineri sunt adevărați ambasadori ai potențialului extraordinar al României.

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai diferitor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară. 

Selecția celor 100 de tineri se va realiza din următoarele categorii:

  • Educație
  • Sport
  • Cultură
  • Inovație

Mai multe informații puteți afla pe fundatiadanvoiculescu.ro

CITIȚI ȘI:

De ce ÎMBĂTRÂNIM și cum să nu o mai facem? Provocarea „Tinerețe vs. Bătrânețe”, concurs lansat de Fundația Dan Voiculescu

POVESTEA EXCELENȚEI în pași de dans. Cine este Daria, tânăra balerină, care deschide seria campaniei „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României”

Invenție REVOLUȚIONARĂ. Povestea tinerilor care transformă Pet-uri în plastic pentru imprimante 3D. „Totul pornește de la o sticlă”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni