Zeci de mii de hectare de pădure, afectate de fenomenele meteorologice extreme. FOTO

Zeci de mii de hectare de pădure, afectate de fenomenele meteorologice extreme. FOTO
Peste 80.000 de hectare de pădure, aflate în proprietatea statului și administrate de Regia Națională a Pădurilor, au fost afectate în acest an de fenomenele meteorologice extreme, precum vijelii, averse torențiale sau viscole cu ninsori abundente, potrivit reprezentanților Romsilva.

„De la începutul anului, în total, 82.750,79 de hectare au fost afectate de doborâturi sau rupturi de arbori, din care 136,4 hectare au fost doborâturi în masă, suprafețele fiind afectate în totalitate. Volumul total de lemn din aceste suprafețe afectate de fenomenele meteorologice deosebite se ridică la 234,1 mii de metri cubi”, conform unui comunicat de presă al Romsilva.

Cele mai multe evenimente de acest fel au avut loc în luna iunie, fiind înregistrate 27.852,32 de hectare. Cele mai mari pagube au fost în județul Suceava, unde, între 23 și 25 iunie, au fost afectate 20.386,1 hectare, din care 53,6 doborâturi în masă, pe raza a 12 ocoale silvice din cadrul Direcției Silvice Suceava, precizează sursa citată.

Anul trecut, fenomenele meteorologice extreme au afectat, în total, în pădurile de stat administrate de Romsilva, o suprafață cumulată de 204.687 de hectare, volumul total de produse accidentale fiind de 1.347,8 mii de metri cubi.

„Menționăm că aceste suprafețe vor fi refăcute de silvicultori. În cazul doborâturilor în masă, unde distrugerile sunt complete, după obținerea aprobărilor legale și după evacuarea lemnului afectat, terenul va fi reîmpădurit în cel mult doi ani, conform normelor silvice.Reamintim că cele mai puternice doborâturi în masă au avut loc în noiembrie 1995, în județele Harghita, Covasna, Mureș și Bistrița, pe o suprafață cumulată de 12.538 de hectare și în martie 2002, când au fost doborâte în masă 3.407 de hectare pe raza a șase județe. În prezent, toate aceste suprafețe sunt regenerate prin plantări și își îndeplinesc rolul ecologic”, conform Romsilva.

Inchide