A început cea de-a 14-a ediție a Jocurilor Paralimpice de vară. Ceremonia de deschidere. GALERIE FOTO

Publicat: 30/08/2012, 16:53
Actualizat: 30/07/2014, 14:45

„Big Bang-ul” și mărul lui Newton au fost printre teoriile evocate la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice, care a oferit, miercuri, o călătorie feerică de la tărâmul cunoașterii până la cer, la invitația celebrului astrofizician Stephen Hawking, potrivit Mediafax.

Sursa: Mediafax Foto/ AFP

Regina Elisabeta a II-a și circa 80.000 de spectatori prezenți pe Stadionul Olimpic din Stratford au înfruntat frigul pentru a asista la un spectacol omagiu al științei și al Secolului Luminilor. Departe de excentricitatea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice din urmă cu o lună, spectacolul a celebrat reîntoarcerea la surse a mișcării paralimpice, născută în Anglia, în urmă cu aproximativ șase decenii.

Sursa: Mediafax Foto/ AFP

După ce un avion a luminat cerul deasupra stadionului, Stephen Hawking a apărut în scaunul său cu rotile, sub o lună uriașă, cerând publicului, cu vocea sa reprodusă de calculator, să fie curios.

Intrarea lui Stephen Hawking. Sursa: Mediafax Foto/ AFP

Plecând de la Big Bang, teoria care a explicat crearea Universului, o sferă incandescentă a coborât din cer pentru a se lovi de o umbrelă imensă și a da naștere unui prim foc de artificii.

Apoi a început călătoria inițiatică a eroinei ceremoniei, Mirnada, inspirată de personajul piesei Furtuna de William Shakespeare. Tânăra, în scaun cu rotile, a fost ghidată de Hawking, care a încurajat-o la descoperire și la transcendență.

Delegația Germaniei. Sursa: Mediafax Foto/ AFP

Deasupra unui ochi gigant, Miranda s-a trezit în mijlocul unei furtuni de idei, în timp ce formule matematice și citate din Declarația universală a drepturilor omului au fost proiectate asupra tribunelor.

În timp ce ea mânca un măr în grădina lui Isaac Newton, publicul a fost invitat să o imite în fața unei coregrafii ce dorea să sfideze legile gravitației. Peste 60.000 de mere au fost distribuite la intrarea pe stadion.

Sursa: Mediafax Foto/ AFP

Regina Elisabeta a II-a a deschis oficial Jocurile, la fel cum a făcut-o la JO, dar apariția sa a fost mai conservatoare decât la ceremonia din 27 iulie, când a interpretat o scurtă scenă din filmul James Bond. Suverana, aplaudată la scenă deschisă, a fost însoțită de mai mulți membri ai familiei regale, printre care prințul William și soția sa Kate, dar a absentat prințul consort Philip, în vârstă de 91 de ani, care se află în convalescență.

Delegația Marii Britanii. Sursa: Mediafax Foto/ AFP

Depasându-se în scune cu rotile în culorile țărilor lor sau în cârje, sportivii au participat la tradiționala defilare a delegațiilor, în aplauzele publicului. Ultima a fost echipa Mari Britanii, care a declanșat entuziasmul pe stadion, în acordurile melodiei „Heroes” a lui David Bowie și sub o ploaie de confetti strălucitoare.

David Toole, un dansator cu ambele picioare amputate, a uimit audiența cu un spectacol de dans în aer. Sursa: Mediafax Foto/ AFP

Momentul serii a fost reprezentat de Joe Townsend, un soldat rănit la picioare în Afganistan, care a adus flacăra pe stadion suspendat de cabluri.

Onoarea de a aprinde vasul din interiorul arenei, compus din peste 200 de torțe, i-a revenit lui Margaret Maughan, medaliată cu aur la primele Jocuri Paralimpice, desfășurate la Roma în 1960.

Margaret Maughan. Sursa: news.xinhuanet.com

Ceremonia, la care au participat 4.200 de paralimpici din 166 de țări dar și peste 3.000 de figuranți, printre care sute de copii și de artiști cu dizabilități, s-a încheiat după aprinderea flăcării. O mulțime multicoloră a invadat centrul stadionului, înconjurând o reproduceree gigantică a sculpturii realizate de Marc Quinn ce o înfățișează pe Alison Lapper însărcinată, o artistă britanică născută fără brațe, totul fiind acompaniat de melodia „I am what I am” interpretată de Beverley Knight și de o ultimă salvă de focuri de artificii.

Sursa: Mediafax Foto/ AFP

România participă la Jocurile Parlampice cu cea mai mare delegație de la oganizarea acestei competiții. Țara noastră va fi reprezentantă la probele de atletism, paraciclism, natație și tenis de masă de Florin Cojoc, Eduard Carol Novak, Imre Torok, Naomi Ciorap, Samuel Ciorap și Dacian Makszin.

Sursa: Mediafax Foto/ AFP

„Bun venit acasă”, a fost urarea președintelui Comitetului de organizare, lordul Sebastian Coe, referitor la nașterea Mișcării Paralimpice, în 1948, la spitalul englez Stoke Mandeville, grație unui medic care a avut ideea organizării unei competiții sportive internaționale pentru răniții în război. În urma acestei inițiative a luat naștere, în 1960, prima ediție a Jocurilor Paralimpice, găzduită de capitala Italiei.

Jocurile Paralimpice se vor desfășura până pe 9 septembrie. Mai mult de 2,4 milioane de bilete s-au vândut până acum.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?