A început cea de-a 14-a ediție a Jocurilor Paralimpice de vară. Ceremonia de deschidere. GALERIE FOTO

Publicat: 30/08/2012, 16:53
Actualizat: 30/07/2014, 14:45

„Big Bang-ul” și mărul lui Newton au fost printre teoriile evocate la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice, care a oferit, miercuri, o călătorie feerică de la tărâmul cunoașterii până la cer, la invitația celebrului astrofizician Stephen Hawking, potrivit Mediafax.

Sursa: Mediafax Foto/ AFP

Regina Elisabeta a II-a și circa 80.000 de spectatori prezenți pe Stadionul Olimpic din Stratford au înfruntat frigul pentru a asista la un spectacol omagiu al științei și al Secolului Luminilor. Departe de excentricitatea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice din urmă cu o lună, spectacolul a celebrat reîntoarcerea la surse a mișcării paralimpice, născută în Anglia, în urmă cu aproximativ șase decenii.

Sursa: Mediafax Foto/ AFP

După ce un avion a luminat cerul deasupra stadionului, Stephen Hawking a apărut în scaunul său cu rotile, sub o lună uriașă, cerând publicului, cu vocea sa reprodusă de calculator, să fie curios.

Intrarea lui Stephen Hawking. Sursa: Mediafax Foto/ AFP

Plecând de la Big Bang, teoria care a explicat crearea Universului, o sferă incandescentă a coborât din cer pentru a se lovi de o umbrelă imensă și a da naștere unui prim foc de artificii.

Apoi a început călătoria inițiatică a eroinei ceremoniei, Mirnada, inspirată de personajul piesei Furtuna de William Shakespeare. Tânăra, în scaun cu rotile, a fost ghidată de Hawking, care a încurajat-o la descoperire și la transcendență.

Delegația Germaniei. Sursa: Mediafax Foto/ AFP

Deasupra unui ochi gigant, Miranda s-a trezit în mijlocul unei furtuni de idei, în timp ce formule matematice și citate din Declarația universală a drepturilor omului au fost proiectate asupra tribunelor.

În timp ce ea mânca un măr în grădina lui Isaac Newton, publicul a fost invitat să o imite în fața unei coregrafii ce dorea să sfideze legile gravitației. Peste 60.000 de mere au fost distribuite la intrarea pe stadion.

Sursa: Mediafax Foto/ AFP

Regina Elisabeta a II-a a deschis oficial Jocurile, la fel cum a făcut-o la JO, dar apariția sa a fost mai conservatoare decât la ceremonia din 27 iulie, când a interpretat o scurtă scenă din filmul James Bond. Suverana, aplaudată la scenă deschisă, a fost însoțită de mai mulți membri ai familiei regale, printre care prințul William și soția sa Kate, dar a absentat prințul consort Philip, în vârstă de 91 de ani, care se află în convalescență.

Delegația Marii Britanii. Sursa: Mediafax Foto/ AFP

Depasându-se în scune cu rotile în culorile țărilor lor sau în cârje, sportivii au participat la tradiționala defilare a delegațiilor, în aplauzele publicului. Ultima a fost echipa Mari Britanii, care a declanșat entuziasmul pe stadion, în acordurile melodiei „Heroes” a lui David Bowie și sub o ploaie de confetti strălucitoare.

David Toole, un dansator cu ambele picioare amputate, a uimit audiența cu un spectacol de dans în aer. Sursa: Mediafax Foto/ AFP

Momentul serii a fost reprezentat de Joe Townsend, un soldat rănit la picioare în Afganistan, care a adus flacăra pe stadion suspendat de cabluri.

Onoarea de a aprinde vasul din interiorul arenei, compus din peste 200 de torțe, i-a revenit lui Margaret Maughan, medaliată cu aur la primele Jocuri Paralimpice, desfășurate la Roma în 1960.

Margaret Maughan. Sursa: news.xinhuanet.com

Ceremonia, la care au participat 4.200 de paralimpici din 166 de țări dar și peste 3.000 de figuranți, printre care sute de copii și de artiști cu dizabilități, s-a încheiat după aprinderea flăcării. O mulțime multicoloră a invadat centrul stadionului, înconjurând o reproduceree gigantică a sculpturii realizate de Marc Quinn ce o înfățișează pe Alison Lapper însărcinată, o artistă britanică născută fără brațe, totul fiind acompaniat de melodia „I am what I am” interpretată de Beverley Knight și de o ultimă salvă de focuri de artificii.

Sursa: Mediafax Foto/ AFP

România participă la Jocurile Parlampice cu cea mai mare delegație de la oganizarea acestei competiții. Țara noastră va fi reprezentantă la probele de atletism, paraciclism, natație și tenis de masă de Florin Cojoc, Eduard Carol Novak, Imre Torok, Naomi Ciorap, Samuel Ciorap și Dacian Makszin.

Sursa: Mediafax Foto/ AFP

„Bun venit acasă”, a fost urarea președintelui Comitetului de organizare, lordul Sebastian Coe, referitor la nașterea Mișcării Paralimpice, în 1948, la spitalul englez Stoke Mandeville, grație unui medic care a avut ideea organizării unei competiții sportive internaționale pentru răniții în război. În urma acestei inițiative a luat naștere, în 1960, prima ediție a Jocurilor Paralimpice, găzduită de capitala Italiei.

Jocurile Paralimpice se vor desfășura până pe 9 septembrie. Mai mult de 2,4 milioane de bilete s-au vândut până acum.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
ÎȚI IA BANII pe loc. Românii au fost deja notificați de stat. E OBLIGATORIU să...
Filmul de pe Netflix pe care nu trebuie să-l ratezi. Un divorț cu năbădăi
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Cine a fost „Cenuşăreasa sovietică”, prima femeie care a văzut Pământul din spaţiu în urmă...
×