Povestea lui David Popovici. Cum a ajuns de la a-și dori să fie călugăr Shaolin la a fi dublu campion mondial

Povestea lui David Popovici. Cum a ajuns de la a-și dori să fie călugăr Shaolin la a fi dublu campion mondial
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 30/06/2022, 12:42

Performanțele lui David Popovici au fost lăudate de presa din întreaga lume, iar tânărul înotător a devenit un adevărat fenomen după ce a cucerit aurul la probele de 100 și 200 de metri liber la Campionatul Mondial de la Budapesta.

Dar puțini sunt cei care știu ce visa dublul campion mondial să devină atunci când era copil și care este sportivul pe care îl admiră cel mai mult.

Într-un interviu acordat Euronews România, David Popovici a povestit că a învățat un lucru foarte important de la regretatul Kobe Bryant, și anume că totul pleacă de la cap, iar diferența se face la nivel mental.

„De la Kobe Bryant am învățat un lucru simplu: de la căpuţ pleacă totul. Despre încrederea în sine, mentalitate, putere mentală am auzit pe masură ce am crescut și am observat ce înseamnă privind în jur.

Nu suntem toți la fel – noi, oamenii – și e normal să fim diferiți: ne dezvoltăm diferit, creștem în medii diferite, întâlnim oameni diferiți.

În sport este important să fii puternic mental, să îți controlezi emoțiile, să nu iei în seama presiunea. Asa sunt eu, nu știu să fi descoperit cândva, în vreun moment.

Am puțin timp pentru citit, dar domnu’ Adi (Adrian Rădulescu, antrenorul său, n. red.) a știut cum să mă provoace și mi-a plăcut filosofia aceasta din care am invatat că pot controla doar ceea ce este în puterea mea să controlez și să învăț din fiecare experiență, bună sau mai puțin bună”, a declarat David Popovici.

Ce ar fi vrut David Popovici să devină când era copil

Dublul campion mondial a povestit și că, pe când avea 7-8 ani, i-ar fi plăcut să devină călugăr Shaolin, dar, ca în cazul celor mai mulți dintre copii, preferințele sale au oscilat.

„Nu știu ce aș fi ales, ca orice copil am avut faze în care voiam să fiu…ceva: călugăr Shaolin pe la 7-8 ani, magician (am făcut și meditații pentru a deveni magician), pe urma am mers la teatru în trupa Brainstorming, unde am cunoscut niște oameni foarte tari dar nu știu dacă as fi devenit actor. Nu știu ce as fi ales eu dar cred ca m-ar fi ales altceva pe mine dacă nu mă alegea apa”, mai spune Popovici.

El a mai spus că următorul său obiectiv major în ceea ce privește competițiile de natație este reprezentat de Jocurile Olimpice de la Paris.

„Da, 2024 e un an nu foarte îndepărtat și noi muncim pentru Paris 2024 încă de pe acum. Îmi propun să am timpi buni, să fiu în aceeași arenă cu cei mai buni sportivi ai lumii, să reprezint România și să îmi îndeplinesc obiectivele pe care le stabilim, eu și echipa mea.

La Tokyo am obținut mai mult decât ne-am propus: am dorit calificarea într-o finală și am reușit calificarea în două finale olimpice. Să fiu printre primii 8 din lume la 100 si 200 liber a fost onorant și am fost foarte multumiti de rezultat.

Nu știu ce să răspund la ce voi face diferit, pentru că Tokyo a fost o experiență excepțională pentru mine, concursurile de după Tokyo ne aduc alte experiențe iar noi continuam să profităm de fiecare și să evoluăm. La Tokyo a fost foarte bine, până la urmă rezultatul a fost de al 4-lea cel mai bun din lume”, nu-i așa?”, a conchis David Popovici.