Care sunt județele cu cei mai mulți elevi înscriși la ora de religie

Care sunt județele cu cei mai mulți elevi înscriși la ora de religie

În majoritatea județelor din țară peste 90% din elevi vor merge în continuare la ora de religie, ca urmare a cererii făcute de părinții lor. Cele mai multe solicitări în acest sens au fost făcute în județele Galați, Vaslui (96%) și Arad (95%), la polul opus fiind Mureș (79,91%), Timiș (87%) și București (90%), potrivit unei centralizări făcute de Mediafax la nivelul a 18 județe.

ARAD

În Arad, peste 95 la sută din elevi au depus cereri pentru orele de religie, existând și 2.377 de copii care au refuzat să participe la aceste cursuri. Aproximativ 75 la sută dintre elevi au ales religia ortodoxă, 17 la sută sunt la religia neoprotestantă (baptiști și penticostali), iar opt la sută s-au înscris la religia catolică sau reformată.

„Nu s-au înregistrat clase sau școli unde un număr mare de copii nu vor face religie, în general fiind vorba de doi-trei copii pe clasă. Pentru aceștia, școlile vor găsi alte activități, o posibilitate fiind aceea de a se aduna la bibliotecă”,explică inspectorul școlar Mariana Tocaciu.

Conform acesteia, în județ se păstrează toate normele didactice care au existat și până acum pentru orele de religie.

BACĂU

În Bacău, potrivit conducerii Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), 75.550 de elevi, adică 93,86 la sută, vor participa în continuare la ora de religie. Majoritatea opțiunilor – 60.232 – sunt pentru religia ortodoxă, 13.943 fiind pentru cea romano-catolică și sub o mie pentru restul cultelor.
Un număr de 5.000 de elevi nu au depus cereri, dar șeful ISJ Bacău, Theodora Șotcan, spune că nu crede că vor fi profesori de religie care să își piardă catedra, cei 5.000 de elevi fiind din întregul județ, unu-doi de la fiecare clasă. Elevii care nu au depus solicitări își vor petrece acea oră în biblioteca școlii, sub supravegherea bibliotecarului.

BIHOR

În Bihor, peste 93 la sută din cei 73.715 de elevi eligibili vor fi înscriși la orele de religie, majoritatea urmând să fie predate de profesori care aparțin confesiunii ortodoxe.
Potrivit șefului ISJ Bihor, Nicolae Avram, încă nu se cunoaște situația defalcată pe confesiuni.
În Bihor sunt 222 de norme didactice pentru disciplina religie, din care la ortodocși 161 de cadre, la romano-catolici 32, la greco-catolici 10, la reformați 44, iar la baptiști și penticostali 25 de cadre.

În ceea ce îi privește pe elevii ai căror părinți nu au dorit ca aceștia să facă ore de religie, conducerea ISJ Bihor nu cunoaște, deocamdată, ce vor face copiii în timp ce colegii lor vor fi ocupați cu învățarea religiei.

BRĂILA

În Brăila, 91,6 la sută dintre elevi s-au înscris la ora de religie, datele nefiind cele finale, astfel că procentul ar urma să crească.

Potrivit calculelor făcute de reprezentanții ISJ Brăila, niciun profesor nu își va pierde catedra. În județ, există cadre didactice ori pastori care predau și alte religii, precum cea romano-catolică sau adventistă, în județ existând totodată cereri din partea elevilor musulmani sau martori ai lui Iehova.

BUZĂU

În Buzău, 92 la sută din elevi au optat pentru a studia religia la școală, fiind înregistrate 49.390 de cereri. Dintre acestea, cele mai multe – 49.060 – au fost completate pentru confesiunea Biserica Ortodoxă Română. De asemenea, 172 de cereri sunt pentru Biserica Creștină Adventistă de Ziua a Șaptea din România, alte cereri fiind din partea celor care aparțin de Biserica Creștină după Evanghelie Din România – Uniunea Bisericilor Creștine după Evanghelie din România – 64 de cereri, Uniunea Penticostală – Biserica lui Dumnezeu Apostolică din România – 49, Biserica Evanghelică Română – 15, Biserica Romano-Catolică – 12 cereri, Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România – 8, Organizația Religioasă Martorii lui Iehova – 5, Cultul musulman – 4 și Biserica evanghelică C.A. din România – o cerere.

BUCUREȘTI
În București, peste 90 la sută dintre elevi au fost înscriși la ora de religie, respectiv 170.315 din cei 188.000 eligibili pentru studiul acestei discipline, a declarat pentru MEDIAFAX inspectorul general școlar al Capitalei, Constantin Trăistaru.

CĂLĂRAȘI

În Călărași, peste 94 la sută dintre elevi au optat pentru ora de religie, cei mai mulți dintre ei fiind creștin-ortodocși. Potrivit datelor furnizate de profesorul Constantin Tudor de la ISJ Călărași, din totalul de 35.256 de elevi care au avut de optat, 33.270 de elevi (94,14 la sută) au ales să facă ora de religie. De asemenea, aproximativ 300 dintre elevii care au ales să studieze religie la școală în județul Călărași sunt penticostali.

CLUJ

În județul Cluj, 63.817 elevi (91,5 la sută) s-au înscris pentru a participa la orele de religie.
Purtătorul de cuvânt al ISJ Cluj, Andreea Coroian-Goldiș, a declarat corespondentului MEDIAFAX că primele date arată că niciun profesor care predă religia nu își va pierde postul, ea menționând că se așteaptă precizări de la Ministerul Educației privind elevii care nu au optat pentru orele de religie.

La ISJ Cluj sunt 207 norme didactice de religie, inclusiv la disciplinele de specialitate din liceele vocaționale cu profil teologic, fiind cadre didactice care predau câte o jumătate de normă la diferite școli, astfel că nu se cunoaște numărul exact al profesorilor de religie.

DOLJ

În județul Dolj, aproape 95 la sută dintre elevi au cerut să studieze în continuare religia la școală.
Conform datelor transmise de Inspectoratul Școlar Județean, dintr-un total de 70.250 de elevi, 66.557 și-au exprimat în scris dorința de a studia ora de religie la școală. Dintre elevii care au ales studierea în continuare a acestei discipline, cei mai mulți, 65.317, respectiv 98,14%, au optat pentru religia ortodoxă.

GALAȚI

În Galați, aproximativ 96 la sută dintre elevi s-au înscris la ora de religie, fiind procesate până în prezent 61.147 de cereri.
Astfel, pentru Biserica Ortodoxă au optat 60.117 elevi, iar aproximativ 1.000 pentru alte culte, precum Uniunea Penticostală, Biserica lui Dumnezeu Apostolică din România, Biserica Creștină Adventistă, Biserica Romano-Catolică, Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România, Biserica Creștină după Evanghelie din România, Cultul Musulman, Organizația Religioasă Martorii lui Iehova și altele, potrivit șefului ISJ Galați, Mioara Enache.

Potrivit sursei citate, după ce toate cererile de înscrieri la ora de religie vor fi procesate, se așteaptă ca numărul elevilor care vor studia această disciplină să crească, dar cu toate acestea este posibil ca în unele școli să rămână profesori de religie fără ore.

Cât despre ce se va întâmpla cu elevii care nu vor să studieze religia, șeful ISJ Galați spune că, probabil, în unele școli va rămâne câte o oră liberă, dar se va modifica orarul – va fi ora la început de program sau la sfârșit de program. „Probabil va trebui să asigurăm în școală alte activități pentru copii, numai că nu știm cine va putea sta cu copiii respectivi ca să desfășoare alte activități. Ar însemna să aducem alți colegi din alte părți, dar cum îi plătim?”, mai spune șeful ISJ, precizând că în unitățile de învățământ din județul Galați sunt aproximativ 150 de profesori care predau religia.

IAȘI

Aproximativ 100.000 de elevi din județul Iași, adică 93,21 la sută din numărul total, s-au înscris la orele de religie, conform unei centralizări a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ). Din totalul de cereri depuse, 94,23 la sută au fost de la elevi de confesiune ortodoxă, 3,23 la sută de la catolici și 2,54 la sută de la alte culte.

Reprezentanții ISJ Iași spun că nu se așteaptă la probleme care să pună în pericol catedrele profesorilor titulari, însă trebuie găsite soluții pentru elevii care nu fac orele de religie. „Trebuie să punem accent pe ideea de securitate sau implicare a lor în alte proiecte în școală, ca să existe ocupație în timpul orelor respective. Orarele nu pot fi modificate cu ora de religie doar la început și la final, pentru că norma are 18 ore și orarul presupune intrări la toate clasele”, a conchis inspectorul școlar general Camelia Gavrilă.

MUREȘ

În județul Mureș, din cei 67.464 de copii care au în programă religia, 13.548 nu au depus cereri, astfel că nu vor mai participa la orele de religie. Astfel, procentul elevilor care au optat pentru religie este 79,91.
Șeful ISJ Mureș, Ștefan Someșan, a declarat corespondentului MEDIAFAX că majoritatea elevilor care au renunțat la religie sunt de la liceu, iar pentru acești copii „școlile vor găsi activități separate în timpul orelor de religie”.
Dintre cei care au optat pentru cursurile de religie, 33.688 sunt la confesiunea ortodoxă. Pentru Biserica Reformată au optat 13.092 elevi, pentru Biserica Romano-Catolică – 3.935, pentru Biserica Unitariană din Transilvania – 874, pentru cea Greco-Catolică – 643, iar pentru Biserica Penticostală – 641. Ceilalți elevi au optat pentru alte religii, iar cei mai puțini – șapte – sunt la Biserica Luterană.

Referitor la numărul de posturi, Ștefan Someșan săune că 25 la sută dintre posturi sunt acoperite de profesori de religie, iar aceștia nu vor fi afectați, dar numărul preoților care predau se va reduce.
În acest moment, în județ, există 114,51 posturi de profesori de religie la secția de predare în limba română, la secția maghiară există 71,04 posturi, iar la germană, 2,5 posturi.

PRAHOVA

În județul Prahova, peste 94 la sută dintre părinții elevilor au depus cereri pentru ca aceștia să participe la ora de religie. Astfel, din peste 86.000 de elevi care la începutul anului școlar se declaraseră creștin-ortodocși, aproximativ 81.000 de elevi vor participa în continuare la orele de religie, a declarat corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Prahova, Aurel Graur.

Potrivit acestuia, aproximativ 5.600 de elevi nu au depus cereri pentru a participa la ora de religie.
În școlile din Prahova vor funcționa aproximativ 3.400 de clase unde se va studia religie și niciunul dintre posturile profesorilor de religie nu va fi desființat, a precizat reprezentantul ISJ.

SIBIU

În județul Sibiu, 93,29 la sută din elevi au făcut cerere pentru a participa la orele de religie, dar reprezentanții ISJ nu pot preciza spre ce confesiuni s-au îndreptat acești copii.

Potrivit oficialilor ISJ Sibiu, datorită procentajului mare de copii care vor urma în continuare orele de religie, niciun dascăl titular care predă religie în județ nu are postul afectat. Conform statisticii ISJ, în județul Sibiu există 175 de profesori de religie, dintre care 91 sunt titulari.

În ceea ce îi privește pe copiii care nu s-au înscris la orele de religie, situația nu a fost clarificată. „În fiecare școală se vor centraliza datele, iar Consiliul de Administrație va stabili un orar pentru acești copii. Cert este că dacă sunt copii de diferite confesiuni care merg la biserică sâmbăta sau duminica și fac acolo activități religioase, pot primi o adeverință de acolo și pot să nu mai participe la orele de religie. În acest caz, dacă orele sunt la începutul sau finalul programului, copiii fie vin mai târziu, fie pleacă mai devreme”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Livia Crețulescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu.

SUCEAVA

Peste 87.000 de opțiuni pentru participarea la ora de religie s-au înregistrat în județul Suceava, reprezentând 92,14 la sută din totalul celor 93.989 de elevi.

Potrivit inspectorului școlar pentru religie, preotul Gheorghe Hostiuc, procentul elevilor care au optat pentru ora de religie este unul foarte bun, iar în unitățile de învățământ din județul Suceava sunt 307 profesori de religie, din care doi pentru confesiunea romano-catolică și 17 pentru confesiunile penticostale și baptiste, iar restul pentru creștin-ortodocși.
În județ sunt și cinci elevi musulmani, care nu participă la orele de religie.

TIMIȘ

În județul Timiș, peste 60.000 de elevi, adică 87 la sută din total, au ales să studieze în continuare religia în școală. În schimb, 9.106 elevi nu vor studia religia la școală. În școlile din Timiș, religia este predată de 127 de profesori.
Întrebată ce se va întâmpla cu elevii care au optat să nu învețe religia, Aura Danielescu, șeful ISJ Timiș, a spus că directorii unităților de învățământ vor fi obligați să asigura supravegherea acestora.

„Nu ar fi un caz special. Se întâmplă și acum ca, de exemplu, un profesor să lipsească într-o zi. În astfel de cazuri, directorii unităților de învățământ sunt obligați să asigure supravegherea. La fel și în cazul elevilor care nu vor învăța religia, ei vor fi supravegheați. Școala se va adapta la situație”, a spus Aura Danielescu.

Dintre elevii care s-au înscris la orele de religie, cei mai mulți vor studia religia ortodoxă: 51.703 elevi. Un număr de 2.347 vor studia religia catolică, iar 4.138 vor studia religia penticostală. În total, sunt nouă confesiuni religioase pentru care s-au depus cereri la școli.

VASLUI

În județul Vaslui, peste 96 la sută din cei 61.103 de elevi vor face în continuare ora de religie, arată situația centralizată de ISJ. Majoritatea au optat pentru religia ortodoxă, existând și 525 de cereri pentru pastor catolic, 469 pentru cultul penticostal și 1.252 pentru alte culte.

Chiar dacă 2.202 de elevi nu vor să mai participe la ora de religie, reprezentanții ISJ Vaslui susțin că nu va fi afectat în niciun fel numărul de catedre existente, abia din toamnă urmând să fie cu trei catedre de religie mai puțin, dar în urma scăderii populației școlare, fără legătură cu opțiunile elevilor. În perioada următoare se va face o analiză la nivelul fiecărei unități școlare pentru a se stabili ce anume vor face în acea oră de religie elevii care nu au depus cereri în acest sens.

VÂLCEA

În județul Vâlcea, aproximativ 94 la sută dintre elevi au optat pentru ora de religie, arată centralizarea parțială a datelor primite de la școli, au declarat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
TAXA obligatorie de care șoferii nu au auzit. NU poți circula dacă nu plătești
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×