Conținutul celor cinci cărți scrise de George Copos în închisoare, care sunt de negăsit pe piață: „Că e plagiat, că nu e plagiat nu e problema editurii”

Conținutul celor cinci cărți scrise de George Copos în închisoare, care sunt de negăsit pe piață: Că e plagiat, că nu e plagiat nu e problema editurii
Publicat: 09/04/2015, 20:58
Actualizat: 19/07/2016, 04:08

Perioada în care a fost nevoit să ispășească o pedeapsă cu închisoarea de 13 luni a fost una extrem de prolifică pentru omul de afaceri Gheorghe Copos, care a fost condamnat la patru ani de închisoare și încarcerat în 4 martie 2014, pentru săvârșirea unor fapte penale cu consecințe grave asupra bugetului statului, fiind eliberat condiționat pe 7 aprilie. Motivul pentru activitatea scriitoricească fecundă a lui Gheorghe Copos a fost și unul practic: aceste cărți l-au ajutat pe omul de afaceri, alături de alte activități, să fie eliberat mai repede.

În anul 2014, când era încarcerat la Penitenciarul Jilava, Gheorghe Copos a publicat patru cărți la editura Niculescu – „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”, „Tășnadul medieval”, „Franciză vs management în industria hotelieră” și „Turismul – vector de interculturalitate” – și o carte la editura Meteor Press – „Turismul european durabil și provocările lui”.

Toate exemplarele celor cinci volume, fără preț de copertă, ridicate de Copos de la edituri

Tirajele acestor cărți au fost epuizate, fapt care ar putea fi considerat în industria editorială un succes pentru orice scriitor. Însă, în cazul cărților lui Gheorghe Copos, tirajele au fost epuizate chiar de scriitorul însuși. Acesta a plătit apariția celor cinci volume și le-a și ridicat după publicare de la cele două edituri, după cum au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții firmelor.

Deși nu au dorit să facă publice tirajele celor patru cărți ale lui Gheorghe Copos, lansate anul trecut la editura Niculescu, reprezentanți ai acesteia au confirmat pentru MEDIAFAX că apariția volumelor a fost plătită de reprezentanți ai lui Copos.

„A plătit tot tirajul. Chestiile astea au fost trecute în contract. A plătit tot tirajul, a ridicat tot tirajul, iar, dacă vinde cărțile sau nu le vinde, nu este problema noastră”, au spus pentru MEDIAFAX reprezentanți ai editurii Niculescu.

„Tirajele sunt trecute în contracte, care sunt confidențiale”, au mai spus reprezentanți ai editurii.

Aceștia au precizat că nu au scos niciodată la vânzare niciun exemplar din aceste volume: „Noi nu am avut în niciun moment nici măcar un exemplar la vânzare. Le puteți găsi pe toate la Biblioteca Națională”.

Reprezentanții editurii Niculescu au spus însă că „nu este o practică neobișnuită” ca un autor să plătească unei edituri publicarea unei cărți. „Noi suntem obligați să ducem șapte exemplare la Biblioteca Națională, ceea ce s-a și întâmplat. Autorul semnează un contract prin care se obligă să respecte anumite clauze, își asumă responsabilitatea asupra conținutului cărții, asta în legătură cu așa-zisul plagiat. Că e plagiat, că nu e plagiat nu e problema editurii (…) Noi am fost obligați să ducem cărțile la Biblioteca Națională, pe care le-am dus și atâta tot”, au mai spus aceștia.

La rândul său, Gigi Alecu, directorul editurii Meteor Press, la care Gheorghe Copos a publicat anul trecut volumul „Turismul european durabil și provocările lui”, a declarat pentru MEDIAFAX că aceasta este singura carte pe care Copos a lansat-o la Meteor Press.

„Am înțeles că înainte a mai editat la Niculescu, nu știu să spun motivele pentru care n-a mai editat la Niculescu, dar am primit la un moment dat o propunere să edităm cartea. Ne-am uitat pe ea, am considerat că este publicabilă, după care au revenit. Eu nu m-am ocupat de material, dar colegii din redacție știu că au avut intervenții (asupra volumului – n.r.), după ce paginasem cartea, de două-trei ori”, a spus Gigi Alecu.

Acesta a precizat că Gheorghe Copos a avut intervenții asupra volumului final, în sensul că a făcut propuneri de modificare a cărții după ce o trimisese la editură. „Au fost probleme în sensul că era cartea finalizată și a tot intervenit. Părerea mea personală este că chiar dânsul a scris cartea. Nu știu să spun sigur, nu pot să garantez”, a mai spus Gigi Alecu.

El a mai precizat că discuțiile cu Gheorghe Copos au fost intermediate de o persoană. „A fost o persoană care s-a prezentat la noi din partea dânsului. Contractul cred că este semnat cu soția (lui Copos, n.r.), nu cred că este semnat de dânsul”, a mai spus Alecu.

Și în acest caz, Gheorghe Copos a plătit apariția întregului tiraj al volumului „Turismul european durabil și provocările lui”, care s-a ridicat la 50 de exemplare, după care reprezentanți ai acesteia au și ridicat aproape întregul tiraj de la editura Meteor Press. Editura a reținut exemplarele pe care le-a transmis, potrivit reglementărilor în vigoare, la Biblioteca Națională a României.

La fel ca editura Niculescu, și editura Meteor Press nu a scos la vânzare niciun exemplar al volumului semnat de Copos, iar cartea nu a avut un preț de copertă. „Nu am scos cartea la vânzare. Nici nu știu dacă ar fi o carte ca să o poți vinde”, a afirmat directorul editurii.

Gigi Alecu a spus însă că editura nu a avut o limitare contractuală în sensul acesta: „Nu avem o limitare în contract. Eu cred că nu s-ar vinde. Nu are rost să fac comentarii de prisos. Nu cred că ar fi o carte care să impresioneze. A, sigur, acum, în scandalul ăsta, chiar mă gândesc dacă n-ar fi bine să scoatem cartea, că am vinde câteva mii de cărți pentru curioși (…) Ne-a plătit într-adevăr cărțile, dar nu avem o limitare în contract în care să ne interzică să vindem cartea”.

Acesta nu exclude să reediteze acest volum.

„Nu știu cât o să țină scandalul. Dacă aș știi că ține două săptămâni, sigur că da. Nu exclud. Dacă, peste două zile, apare alt eveniment, eu știu pe cine Dumnezeu mai arestează, și scandalul ăsta trece în uitare, atunci riscăm să rămânem cu tirajul. Eu nu cred că o să se vândă (…) Avem o experiență în distribuția de carte și cred că putem să apreciem dacă o carte are piață sau nu”, a spus Gigi Alecu.

Întrebat de ce a acceptat editura Meteor Press să publice acest volum, Gigi Alecu a răspuns: „Întrebarea mea este de ce nu? Adică, dacă dumneavoastră aveți o carte, regula e așa: o trimitem la un redactor, dacă redactorul spune: «Domn’e, da, nu exagerează, respectă, să spunem, o minimă moralitate» și, dacă iese un volum, sigur că facem cartea. Nu cu orice preț, nu cu orice compromis”. El a precizat, totodată, că redactorul care s-a ocupat de carte nu a avut nicio obiecție la publicare.

Profesorul care a coordonat două dintre cărți: Autorul abordează subiecte expediate adesea de istorici precum Nicolae Iorga sau Constantin C. Giurescu

Cele cinci cărți scrise de Gheorghe Copos pot fi consultate la Biblioteca Națională a României. Joi, exista câte un singur exemplar din fiecare volum, pe care persoanele cu abonament puteau să le studieze. Cărțile se bucură de prefețe semnate de profesori universitari, iar Gheorghe Copos a explicat, în fiecare volum, care este motivul pentru care a ales să abordeze tema respectivă.

Astfel, în „Argumentum-ul” volumului „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”, Gheorghe Copos le explică cititorilor care este sursa interesului său pentru domeniul abordat în lucrarea respectivă.

„Trebuie să spun aici că personajul istoric care m-a fascinat mereu este Napoleon Bonaparte. Îl admir pentru geniul său, militar și, poate, mai ales, pentru cel juridic. Războaiele s-au terminat, Imperiul său a dispărut, dar Codul Civil a rămas, așa cum Napoleon a anticipat! Între alte lucruri legate de Napoleon, m-a impresionat modul în care acesta a știut să îi implice pe membrii familiei sale în realizarea idealurilor pe care el însuși le slujea, considerându-le ca reprezentând binele națiunii sale. (…) Sper ca faptele prezentate în această lucrare să vă convingă de adevărul că politicile duse de principii români nu erau nici provinciale și nici ineficiente, ci foarte pragmatice, dovadă că, o bună bucată de timp, Principatele Române și-au păstrat independența. După aceea, la un moment dat, nu au mai putut să o facă. Dar au reușit altceva: să își păstreze ființa statală și credința religioasă în contextul în care toate entitățile statale sud-dunărene, și nu numai ele, dar și Ungaria, spre exemplu, au dispărut de pe harta Europei, pentru sute de ani, sub loviturile turcilor otomani”, a scris Gheorge Copos în cartea sa.

„Cuvântul-înainte” al cărții este semnat de profesorul universitar doctor Stelian Brezeanu, care menționează: „Studiul abordează unul dintre cele mai interesante subiecte ale istoriei noastre medievale, ce ține de diplomația Evului Mediu, expediată adesea de istoricii noștri mai vechi (Nicolae Iorga. C.C Giurescu și alții) la rubrica politici externe ori la familia voievozilor secolelelor XIV – XVI. (…) Autorul subliniază rolul major al căsătoriei membrilor primelor dinastii românești, Basarabii și Bogdăneștii, cu membrii dinastiilor din lumea europeamă a vremii”.

„Autorul, domnul Gheorghe Copos, ne surprinde în studiul de față prin modul riguros de organizare a materialului documentar pe care l-a cercetat și căruia i-a detașat constantele și schimbările. Autorul reține, cu bun-simț și logică, consecințele impactului devastator al expansiunii islamice asupra Europei și, în particular, asupra Principatelor Române, în cursul a două secole, 1400-1600”, a scris istoricul.

Tot Stelian Brezeanu semnează prefața volumului „Tășnadul medieval – Monografie locală”, care, potrivit profesorului, „abordează o temă de istorie locală medievală, cultivată puțin cu seriozitate în cercetarea noastră de specialitate”.

„Arhitectura lucrării propuse de autor mi se pare coerentă și logică. După un «Cuvânt-înainte» în care își justifică scopul cercetării și o «Introducere» în care sunt indicate sursele istorice și literatura științifică modernă, autorul își dispune materia studiului în trei capitole ce urmează etapele parcurse de Tășnadul medieval: I. Tășnad – Satul, II. Tășnad – Târgul III. Tășnad – Domeniul feudal. Lucrarea se închide cu concluzii bine articulate în «Cuvântul de încheiere». Prima calitate a lucrării o constitute documentația solidă, primară și secundară”, a scris Stelian Brezeanu.

În „Cuvânt-înainte”, Gheorghe Copos explică de unde a pornit ideea de a scrie această carte. „Ideea acestei cercetări mi-a venit cu ceva vreme în urmă, după ce am citit, ca amator desigur, o scurtă monografie a orașului meu natal (Tășnadul de odinioară, Satu Mare, 2012), cu un set masiv de imagini din vechea arhitectură urbană a așezării. Cartea a fost elaborată de un colectiv al Muzeului din Tășnad, județul Satu Mare. Monografia se limitează la istoria modernă a orașului, în vreme ce perioada medievală apare prezentată foarte sumar”, a scris Gheorghe Copos.

Trei cărți despre turism. Copos: „Am tratat domeniul prin prisma experienței acumulate ca ministru în Guvernul Tăriceanu”

O altă carte scrisă de Gheorghe Copos în perioada pe care a petrecut-o la închisoare are ca temă principală turismul.

În cazul volumului „Turismul – Vector de interculturalitate”, prefața este semnată de conferențiar universitar Romulus Andreica. Acesta scrie că lucrarea își propune „să scoată în evidență fațete mai puțin vizibile sau, poate, mai puțin comentate, ale turismului: semnificațiile socio-umane ale acestuia; rolul său în crearea unor relații armonioase între națiuni, popoare și culturi: facilitarea accesului la valori culturale, la idei și informații noi”.

„Studiul pledează pentru recunoașterea rolului turismului în promovarea diversității, acest concept din ce în ce mai prezent în viața noastră contemporană. Diversitatea noastră se materializează în faptul că oamenii sunt de rase și naționalități diferite, locuiesc în țări diferite, vorbesc limbi dintre cele mai diverse utilizează mijloace de comunicare variate, cred în lucruri, concepte și divinități diferite, au diferite opinii politice și enumerarea formelor de diversitate poate continua. Lucrarea recunoaste faptul că, prin diversitate, ne individualizăm față de ceilalți”, a scris Romulus Andreica.

În „Cuvânt-înainte” al aceleiași cărți, Gheorghe Copos scrie că lucrarea „oferă cititorului o serie de însemnări despre turism din perspectiva legăturii posibile și necesare a acestuia cu lumea culturii, încercând să arate, cu argumentele realității, rolul care revine activităților turistice în promovarea valorilor interculturalității, care au devenit definitorii pentru o lume tot mai globalizată și mai interdependentă”.

„Ideile ce urmează sunt, în bună măsură, întemeiate pe o îndelungată expertiză, acumulată, ani de-a rândul, în multiple domenii și ipostaze. Mă refer la forme variate de practicare a turismului, de la cel pentru studenți și tineret, pe care am avut ocazia să îl cunosc bine prin participarea mea, vreme îndelungată, în cadrul unor structuri specializate la nivel național, până la turism ca activitate economică, înțeles prin prisma experienței mele acumulate în calitate de Ministru de Stat în Guvernul Tăriceanu, în care am coordonat activitățile specifice mediului de afaceri”, a scris Gheorghe Copos.

De asemenea, tema se repetă în cartea „Turismul european durabil și provocările lui”, autorul anunțând că lucrarea își propune să analizeze unele aspecte ale unui domeniu căruia i-a închinat peste 30 de ani din viața sa: turismul.

„Am fost prezent în zona turismului, în diferite ipostaze, începând din 1981. Am avut atât ocazia, cât și timpul necesar să observ progrese și neînpliniri, evoluții și involuții, succese și eșecuri. Lucrând atâția ani în turism, a fost pe cât de firesc, pe atât de obligatoriu să urmăresc shimbările ce au avut loc, în toți acești ani, în plan legislativ, conceptual, managerial, organizatoric, informațional etc. Mai ales după aderarea României la Uniunea Europeană. (…) Sper ca demersul meu să fie util celor care doresc să se informeze asupra normalor actuale de reglementare a turismului comunitar și, deopotrivă, celor care vor pune în aplicare setul de principii și reglementări în vigoare, beneficiind de facilitățile de finanțare și de altă natrură, oferite de Uniunea Europeană, la ora actuală și în perspectivă”, a scris Gheorghe Copos.

Postfața cărții este semnată de Marin Andreica, acesta spunând că lucrarea abordează „o temă generoasă și deosebit de actuală din perspectiva Uniunii Europene și, pe un plan mai larg, a viitoarei Europe Unite”. „Autorul a optat pentru o analiză a bazelor juridico-programatice ale activităților de turism la nivel continental, ideea centrală fiind aceea a promovării unui turism durabil și eficient. (…) Dispunem așadar de suficiente și substanțiale argumente spre a recomanda lucrarea de față tuturor celor care îndrăgesc turismul în calitate de organizatori ori manageri, dar și de călători entuziaști pe meridianele Terrei”, a scris Marin Andreica.

Cea de-a cincea carte scrisă de Gheorghe Copos, „Franciză vs Management în industria hotelieră”, are o prefață semnată tot de „prof. univ. dr. Honoris Causa” Marin Andreica. Acesta scrie că lucrarea lui Copos „își propune, prin demersul său, prezentarea unora dintre mecanismele subtile prin care economiile unor state aflate într-un rapid proces de modernizare, cum este cazul României, se integrează în sistemul economic mondial, prelunând și valorificând experiențele prețioase ale acestor țări și companii care lucrează de sute de ani, fără întrerupere, în economia liberă, bazată pe mecanismele de piață ale cererii și ofertei”.

„Cartea nu este doar o prezentare de informații noi pentru cititorii de literatură dedicată lumii afacerilor, dar este, mai ales, un îndemn adresat oamenilor de business la permanenta observare a realităților contemporane, la adaptarea cu rapiditate, prin decizii corecte și luate în timp util, la noile conjuncturi ce apar permanent, și, nu în ultimul rând, la permanenta perfecționare profesională, atât a celor ce execută, cât, mai ales, a celor care decis”, a mai scris acesta.

În „Încheiere”, Gheorghe Copos lămurește cititorul în legătură cu ideea scrierii acestei cări, inspirată din „experiența practică”. „Timp de 18 ani am condus Ana Hotels SA, o companie hotelieră importantă, cu capital integral autohton și privat. Compania are în portofoliul său șapte hoteluri”, a scris Gheorghe Copos, în încheierea cărții.

Bazate, în mare măsură, pe experiența personală, cărțile scrise de Gheorghe Copos l-au ajutat pe omul de afaceri să iasă mai devreme din închisoare. Potrivit legii privind executarea pedepselor, se consideră trei zile executate pentru două zile de muncă la elaborarea de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate.

Suspiciuni de plagiat

George Copos a fost eliberat condiționat, marți, după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de închisoare, decizia, luată de Tribunalul București, fiind definitivă. Între motivele care au stat la baza deciziei instanței s-a numărat și faptul că omul de afaceri a scris în penitenciar „cinci lucrări științifice”, adică cele cinci cărți.

La ieșirea din Penitenciarul Jilava, Copos a spus că în închisoare a citit cât n-a citit în toată viața sa și că lucrările pe care le-a scris tratează teme care nu au fost abordate de specialiști în domeniu.

„În penitenciar nu faci altceva decât să citești și dacă citești și îți faci un program în care să citești, înseamnă totul pentru un om care este lipsit de libertate. Recunosc că aici, în aceste 400 de zile, am citit cât n-am citit în viața mea. Am citit marii filosofi și asta este extrem de important. Veți găsi în lucrările mele teme care nu au fost abordate de specialiștii în domeniu. Este important să știi ce ai de făcut în ziua aceea, în noaptea aceea”, afirma Copos.

La scurt timp după eliberarea lui Copos, jurnalistul Cătălin Parfene a scris, într-o postare pe contul său de Facebook, că tema lucrării sale de masterat, realizată în 2005, este similară cu tema uneia dintre cărțile scrise de Copos, „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”.

Mai mult, cartea a fost vizată și are o prefață semnată de profesorul Stelian Brezeanu, cel care a coordonat și lucrarea de masterat a lui Parfene, „Politica matrimonială a domnilor din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”.

„Sunt mai mult decat interesat de cartea lui Copos (repet: de negasit !) pentru a vedea cum «autorul» completează, modifică, revoluționeaza această nișă de cercetare de care m-am ocupat”, a scris Parfene, marți, pe rețeaua de socializare.

Contactat de jurnaliștii de la ProSport, profesorul Stelian Brezeanu a declarat că soția lui George Copos, Cristiana, a intrat în legătură cu el printr-o rudă a soției, cerându-i să se uite peste cartea scrisă de omul de afaceri.

„A venit la mine verișoara soției mele, ea îmi spune mie verișor. Face parte din familie, mi-a crescut copilul. Se știe cu doamna Copos, dar habar n-am de unde. Verișoara asta lucrează la o firmă de cosmetice, de acolo probabil se știu. A venit Jeni, adică doamna Popescu, și mi-a zis că a întrebat-o doamna Copos dacă nu știe pe cineva care să se uite peste cartea soțului ei și să-și dea o părere. Am acceptat din omenie. Nu am primit nici un beneficiu de la familia Copos în schimbul acestei prefațe”, a explicat Brezeanu modalitate prin care a ajuns să prefațeze cartea scrisă de Copos.

El și-a amintit că a coordonat și lucrarea de masterat a lui Parfene, dar susține că nu i-a furnizat-o lui Copos. „Dacă ipoteza lui Parfene cu plagiatul e corectă, atunci e cineva care i-a dat teza lui Copos. La un moment dat, am crezut că Parfene însuși i-a dat-o. Sau chiar l-a ajutat”, a afirmat profesorul de istorie.

Joi, Cătălin Parfene a revnit cu o postare pe Facebook, spunând că a citit pasaje din cartea scrisă de Copos și că a ajuns la concluzia că ordinea ideilor și a frazelor din aceasta este la fel cu cea din lucrarea lui, însă teza de master nu figurează în bibliografia lucrării fostului acționar al FC Rapid.

„Într-un final, a apărut brusc și cartea lui George Copos la Biblioteca Națională. Am citit cât am putut din ea, este plină de pasaje mai mult decât asemănătoare cu pasaje din teza mea de master. Ordinea ideilor exprimate, ordinea frazelor din cartea lui Copos sunt aceleași ca în lucrarea mea, cu schimbări de topică și folosiri de sinonime ca „rețetă”. Inutil să precizez că teza mea de master nu figurează în bibliografia, prefața sau istoriografia problemei prezentate în cartea lui Copos”, a afirmat Parfene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer