Mai multe locuri de muncă în primul trimestru din 2017. Domeniile în care se găsesc cele mai multe posturi vacante

Mai multe locuri de muncă în primul trimestru din 2017. Domeniile în care se găsesc cele mai multe posturi vacante
Publicat: 18/05/2017, 10:38
Actualizat: 20/05/2017, 18:11

În primul trimestru din 2017, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administrația publică (3,95%), urmată de sănătate și asistență socială (3,02%), respectiv de activități de spectacole, culturale și recreative (2,62%). În industria prelucrătoare s-au concentrat puțin peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (15.800 locuri vacante), iar rata a ajuns la valoarea de 1,34 %.

Sectorul bugetar a însumat puțin peste 36% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 10.400 de locuri vacante se regăsesc în administrația publică, 9.900 de locuri vacante în sănătate și asistență socială, respectiv 2.300 de locuri vacante în învățământ.

La polul opus, cele mai mici valori atât ale ratei cât și a numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,15%, respectiv 100 de locuri vacante).

Prin comparație cu trimestrul precedent cele mai semnificative creșteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în intermedieri financiare și asigurări (+0,54 puncte procentuale), construcții (+0,27 puncte procentuale), respectiv alte activități de servicii (+0,26 puncte procentuale).

Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut creșteri în industria prelucrătoare (+1.300 de locuri vacante), urmată de construcții (+1.000 de locuri vacante) și de intermedieri financiare și asigurări (+500 de locuri vacante).

La polul opus, cele mai relevante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în activitățile de informații și comunicații (-0,19 puncte procentuale), comerț (-0,15 puncte procentuale), respectiv învățământ (-0,09 puncte procentuale), iar în ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante tot aceleași activități economice s-au evidențiat, astfel: comerț (-1.100 de locuri vacante), respectiv învățământ și informații și comunicații (-300 de locuri vacante fiecare în parte).

Față de același trimestru al anului anterior, atât rata cât și numărul locurilor de muncă vacante au înregistrat creșteri importante în sănătate și asistență socială (+0,55 puncte procentuale, respectiv +2.200 de locuri vacante), respectiv în administrația publică (+0,48 puncte procentuale, respectiv +1.500 de locuri vacante).

Diminuări mai semnificative ale ratei locurilor de muncă vacante s-au constatat în hoteluri și restaurante (-0,27 puncte procentuale), respectiv în industria extractivă (-0,26 puncte procentuale). Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut scăderi în activitățile de construcții (-700 de locuri vacante), respectiv în cele de comerț (-600 de locuri vacante).

În primul trimestru din 2017 comparativ cu trimestrul precedent rata locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai relevante creșteri în rândul ocupațiilor de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit – grupa majoră 6 (+0,16 puncte procentuale), respectiv de funcționari administrativi – grupa majoră 4 (+0,15 puncte procentuale), iar în ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante acesta a crescut semnificativ în rândul ocupațiilor de muncitori calificați și asimilați – grupa majoră 7 (+700 de locuri vacante).

În rândul ocupațiilor de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori – grupa majoră 1 și de lucrători în domeniul serviciilor – grupa majoră 5 (-0,11 puncte procentuale fiecare în parte) s-au observat cele mai relevante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante, această din urmă grupă majoră cunoscând și cea mai importantă diminuare a numărului locurilor de muncă vacante (-600 de locuri vacante).

Față de același trimestru al anului anterior, cele mai relevante creșteri au fost în ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit – grupa majoră 6 (+0,25 puncte procentuale), în ceea ce privește rata locurilor de muncă vacante, și în ocupațiile de specialiști în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (+1.400 de locuri vacante), în ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante.

Cele mai importante scăderi atât ale ratei cât și ale numărului locurilor de muncă vacante au fost pentru ocupațiile de muncitori necalificați – grupa majoră 9 (-0,09 puncte procentuale, respectiv -300 de locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori – grupa majoră 1 (-0,06 puncte procentuale, respectiv -100 de locuri vacante).