Ministerul de Externe: Analizăm decizia Rusiei de a interzice importurile; Moscova nu e în poziția de a „sancționa”

Ministerul de Externe: Analizăm decizia Rusiei de a interzice importurile; Moscova nu e în poziția de a sancționa
Publicat: 08/08/2014, 08:20
Actualizat: 01/02/2019, 21:33

Autoritățile române competente în domeniu analizează decizia Rusiei de a interzice sau restricționa importurile din state care au adoptat sancțiuni la adresa ei, a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, MAE, subliniind că Moscova nu se află în poziția de a „sancționa” comunitatea internațională.

„În ceea ce privește decizia Federației Ruse ca pe parcursul unui an să fie interzise sau restricționate operațiunile economice externe care presupun introducerea pe teritoriul Federației Ruse a anumitor produse agricole, materii prime și produse alimentare, provenind din state care au adoptat decizii de introducere de sancțiuni la adresa persoanelor juridice și/sau fizice ruse sau din state care s-au aliniat acestor decizii, Ministerul Afacerilor Externe subliniază faptul că aceasta se află în analiza autorităților române cu competențe în domeniu”, se arată în răspunsul MAE.

Ministerul precizează că „măsurile detaliate în Decretul Federației Ruse privesc produse care fac obiectul politicii agricole comune și politicii comerciale comune, de competență exclusivă a UE, exercitată de Comisia Europeană, deci în afara competenței statelor membre”.

„Considerăm că Federația Rusă nu se află în poziția de a «sancționa», la rândul său, comunitatea internațională care a adoptat măsuri restrictive. Aceste măsuri au fost luate tocmai din necesitatea de a determina Federația Rusă să renunțe la acțiunile sale ilegale și să revină la calea dialogului constructiv”, mai precizează MAE.

Rusia va interzice sau va limita timp de un an importurile de produse agroalimentare din țările care au adoptat sancțiuni economice antiruse, anunță Kremlinul, citat de AFP.

„În scopul protejării intereselor naționale ale Federației Ruse (…), am ordonat interzicerea sau limitarea timp de un an a importurilor anumitor tipuri de produse agricole, de materii prime și de produse alimentare provenind din țările care au dispus sancțiuni economice contra Rusiei”, a declarat, pe 6 august, președintele rus, Vladimir Putin.

Decizia Rusiei a survenit după ce UE a decis trecerea la nivelul 3 de sancțiuni.

În ceea ce privește România, Autoritatea federală sanitar veterinară din Rusia (Rosselhoznadzor) a anunțat, pe 6 august, că interzice importul de bovine din România din cauza unui caz de boala vacii nebune.

În replică, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a precizat că România nu exportă bovine, carne de bovine și produse din carne de bovine în Federația Rusă.

Autoritatea sanitar-veterinară rusă (Roselhoznadzor) a mai dispus, pe 1 iulie, interzicerea importurilor de bovine, carne de vită și produse derivate din România, din cauza „encefalopatiei spongiforme bovine” (boala vacii nebune), informa atunci agenția Itar-Tas.

Decizia Rusiei de a interzice majoritatea produselor alimentare din UE va afecta indirect producătorii români, pentru că exporturile din Europa s-ar putea redirecționa pe continent, inclusiv pe piața românească, creând presiune asupra fermierilor, a afirmat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Sancțiunile împotriva statelor UE afectează și România, chiar dacă noi nu exportăm foarte mult alimente pe piața rusă. În 2013, România a exportat în Rusia produse alimentare de 41 milioane de euro. România ar putea fi însă afectată, pentru că o serie de alte țări din UE, care exportau masiv în Rusia, vor trebui să-și găsească altă piață de desfacere și vor crea astfel presiune și asupra producătorilor români, printr-o concurență agresivă”, a declarat Constantin pentru MEDIAFAX.

Ministrul a precizat că se impune o discuție rapidă la nivelul Uniunii Europene și trebuie luate măsuri ferme în fața unei situații în care, în mod natural, fiecare stat va încerca să-și protejeze propria industrie.

„Preocuparea mea este să le ofer producătorilor români o piață de desfacere care să nu fie alterată de producțiile care nu se mai vând în Rusia. Doar exporturile de legumele și fructele din UE către Rusia ajung la 2,7 miliarde de euro, ca să dăm doar un exemplu”, a spus ministrul Agriculturii.

Acesta a afirmat că în relațiile comerciale cu România, Rusia a fost „necinstită” în anii trecuți, atunci când a respins alimente românești pe motive de standarde de calitate.

„După interziceri ale importurilor din state precum Republica Moldova, România sau Polonia, pe diverse motive, Rusia certifică acum că și acelea au fost decizii politice”, a subliniat Daniel Constantin.

La sfârșitul anului trecut, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Federația Rusă a atins aproape 5 miliarde de dolari, în creștere cu 12,7% față de 2012, din care exportul a fost de 1,84 miliarde de dolari, cu 36,1% peste 2012, iar importul a fost de 3,15 miliarde de dlari, în urcare cu 2,5% comparativ cu 2012.

Soldul balanței comerciale a fost de -1,3 miliarde de dolari, în scădere cu 24%, ceea ce plasează însă Rusia pe poziția a șaptea în topul statelor care au contribuit la deficitul comercial.

Potrivit datelor statistice, Rusia este al șaptelea partener comercial al României (dupa Germania, Italia, Ungaria, Franța, Turcia și Polonia), cu o pondere de 3,4% din total, al nouălea partener la export, cu o pondere de 2,8%, și al șaselea partener la import (dupa Germania, Italia, Ungaria, Franța și Polonia), cu o pondere de 4,3%.

În comerțul României cu țările din afara spațiului UE, Rusia a fost al doilea partener comercial după Turcia, cu o pondere de 13,15%, cu exporturi reprezentând 9,18% din total (locul doi), dar importuri de 17,6% (prima poziție dintre statele non-euro). Cu toate acestea deficitul comercial din relația cu Rusia este al treilea ca mărime pe non-UE, solduri negative mai mari înregistrându-se în comerțul cu Kazahstan și China.

În structură, vehiculele reprezintă principala grupă de mărfuri exportate – 33,75%, urmate de mașini, aparate și echipamente electrice -25,7%, produse ale industrie chimice – 12,4% , produse diverse (mobilă) -5,08%, metale comune și articole din acestea – 4,85%, materiale plastice – 4,08%, lemn, cărbune din lemn – 3,98% și produse ale regnului vegetal – 2,8%.

Între companiile românești aflate în top exportatori în Rusia anul trecut se numără Automobile Dacia, Michelin, Kronospan, Egger, ArcelorMittal Galati, Pirelli Tyres Romania, Terapia, Lafarge Ciment Romania și Danfoss România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?