Mircea Baniciu, despre decizia TB privind piesele Phoenix

Mircea Baniciu, despre decizia TB privind piesele Phoenix
Publicat: 18/06/2014, 17:42
Actualizat: 01/02/2019, 00:37

„Nu am pierdut nimic în acest proces. Am fost dat în judecată de Nicu Covaci pentru că în ultimii 20 de ani am cântat piese din repertoriul Phoenix (semnate de Nicu Covaci) fără a avea acordul său și pentru acest motiv mi s-au cerut daune materiale și morale în valoare de 350.000 de euro, iar colegilor mei Josef Kappl și Mani Neumann câte 10.000 de euro. Sentința judecătorilor a fost că nu avem nimic de plătit acestui om, care oricum în această perioadă a încasat drepturi de autor de zeci de mii de euro, ca urmare a interpretărilor noastre. Totuși, la cererea lui Nicu Covaci, judecătorii au acceptat ideea că nu avem voie să interpretăm pe viitor anumite piese din repertoriul Phoenix. Aș dori să spun că atât în formula Mircea Baniciu & Band, cât și în trupa Pasărea Rock, majoritatea pieselor interpretate sunt compuse de mine și respectiv Ioji Kappl”, a declarat Mircea Baniciu.

El a precizat că la cererea publicului a intrepretat la fiecare concert două-trei piese de pe albumele „Cei ce ne-au dat nume” și „Mugur de fluier”, piese la care Baniciu a declarat că a contribuit atât la interpretare, cât și la compoziție în anii ’70.

„Din păcate pentru noi, ele au fost semnate de Nicu Covaci la acea vreme, acesta comițând atunci și de nenumărate ori ulterior, falsuri în acte. Deși demonstrate, aceste lucruri nu mai au valoare astăzi. Nicu Covaci și-a arogat de foarte multe ori drepturi care nu i-au aparținut niciodată”, a spus Mircea Baniciu.

El a menționat că acesta este motivul pentru care, de la Revoluție și până în prezent, trupa Phoenix „nu a avut continuitate, nu a mai creat nimic memorabil” și și-a schimbat de numărate ori componența.

„Consider că această decizie este profund imorală, dar adevărul nu-l poate schimba nimeni. Piesele apărute în perioada ’71-’75 au fost compuse în cea mai mare parte împreună, în sala de repetiții în care erau prezenți câțiva oameni (membrii trupei, textierii, sunetiștii formației). În ce mă privește, am la rândul meu peste 100 de piese compuse pentru albumele proprii, piese care au devenit hituri îndrăgite de public ulterior perioadei Phoenix”, a spus Mircea Baniciu.

El consideră că „cel mai mult a pierdut publicul românesc, căruia i s-a luat dreptul de a asculta o muzică ajunsă legendă, în interpretarea ei originală”. „Probabil că vă veți bucura de acum înainte de superba voce și chitară a lui Nicu Covaci, dacă va mai avea vreun public care să-i asculte melodiile”, mai spus Baniciu.

Tribunalul București i-a recunoscut lui Nicu Covaci dreptul de autor pentru unele melodii din repertoriul trupei Phoenix, care au fost preluate și interpretate de Mircea Baniciu și Iosef Kappl, dar i-a respins cererea de acordare a unor daune materiale și morale, decizia nefiind definitivă.

Soluția a fost pronunțată, miercuri, de Tribunalul București – Secția a III-a Civilă.

„Ia act de renunțarea la judecata capetelor de cerere reconvențională privind despăgubirile materiale și morale ale pârâților Mircea Baniciu și Iosef Kappl. Admite în parte cererea principală a reclamantului Covaci – Haase Nicolae. Constată calitatea de autor a reclamantului, cu privire la piesele declarate la U.C.M.R. – ADA, inclusiv referitor la operele muzicale pretinse de pârâți ca fiind opere comune interpretate de formația «Phoenix». Respinge ca neîntemeiat capătul cererii principale privind constatarea încălcării de către pârâți a dreptului de autor al reclamantului. Respinge ca neîntemeiate capetele de cerere trei și patru privind obligarea pârâților la plata daunelor materiale și a daunelor morale. Dispune interzicerea comunicării publice în orice formă de prezentare directă, precum și modificarea operelor al căror autor este reclamantul, de către pârâți. Respinge ca neîntemeiat ultimul capăt de cerere principală. Respinge ca neîntemeiate cererile reconvenționale formulate de pârâți” se arată în minuta deciziei.

Decizia poate fi atacată cu apel în 30 zile de la comunicare.

Nicu Covaci i-a dat în judecată pe Mircea Baniciu, Josef Kappl, Manfred Neumann și Radu Almașan în 2013. Obiectul procesului înregistrat pe 25 aprilie 2013 la Tribunalul București este „drept de autor și drepturi conexe”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?