Traian Băsescu aruncă mănușa în ringul electoral: Care sunt „temele” viitorului primar al Capitalei, formulate de fostul președinte

Traian Băsescu aruncă mănușa în ringul electoral: Care sunt „temele” viitorului primar al Capitalei, formulate de fostul președinte
Traian Băsescu / FOTO: Mediafax Foto - Andreea Alexandru
Publicat: 12/09/2020, 15:31
Actualizat: 12/09/2020, 15:40

Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit, în prima sa conferință de presă de la debutul campaniei electorale, despre programul pe care îl propune pentru creșterea calității vieții bucureștenilor. Candidatul PMP la Primăria Capitalei a făcut o prezentare succintă a problemelor vitale cu care se confruntă Bucureștiul: poluarea excesivă, managementul deficitar al gropilor de gunoi, avariile și pierderile de energie termică ale RADET, din cauza infrastructurii vechi de peste 60 de ani, traficul și infrastructura rutieră. Fostul președinte a umplut astfel „vidul” creat de contracandidații săi la  Primăria Capitalei – Gabriela Firea și Nicușor Dan – care s-au lansat în dispute politice, într-o campanie electorală în care se vorbește extrem de puțin despre soluțiile propuse de candidați la problemele cu care se confruntă bucureștenii. 

Traian Băsescu a început prin a prezenta „cifrele” din care rezultă situația curentă a Capitalei: într-un studiu european privind calitatea vieții în capitalele statelor UE, Bucureștiul se situează pe ultimele locuri la capitolele mediu (calitatea aerului și a apei), sănătate, educație, infrastructură rutieră, calitatea transportului publi, calitatea serviciilor publice și parcuri.

Fostul președinte a identificat problemele-cheie care ar putea fi soluționate cu fonduri europene nerambursabile

Astfel, prioritatea zero, în opinia fostului președinte, ar fi rezolvarea problemelor gropilor de gunoi, printre primele surse de poluare care atentează la sănătatea bucureștenilor. Capitala produce, anual, 750.000 de tone de gunoi, a explicat el.

De altfel, acesta este motivul pentru care ”Bucureștiul pute”. Europarlamentarul spune că ”niciun primar nu s-a preocupat nici măcar să înceapă să facă o uzină de procesare a gunoiului menajer în București”.

Traian Basescu: ”Când bate vântul dinspre Glina, pute jumătate de Bucureşti, când bate dinspre Vidra, pute altă jumătate”

”Primul lucru care trebuie făcut este achiziţa uzine de procesare a gunoiului. Oraşul se scufundă în gunoi. Acest oraş produce 760 de mii de tone de gunoi menajer anual, iar noi depozităm în gropi, în jurul Bucureştiului. Când bate vântul dinspre Glina, pute jumătate de Bucureşti, când bate dinspre Vidra, pute altă jumătate”, spune candidatul PMP.

Traian Băsescu a mai precizat că o uzină de procesare a gunoiului menajer este realizabilă cu bani europeni și că aceasta ar permite atât reciclarea materialelor recuperate, cât și producerea de combustibil din procesarea gunoiului menajer.

„Costă vreo 300 milioane de euro, bani sunt de la Uniunea Europeană pentru mediu, fonduri nerambrursabile”, a mai declarat Băsescu.

Candidatul PMP despre problema încălzirii locuințelor în București: utilizarea energiei regenerabile și investiții în infrastructura RADET

Fostul președinte propune instalarea de celule de energie solară pe blocuri, arătând că acestea ra putea fi produse de Romstal. Izolarea termică a locuințelor cu materiale de calitate superioară ar fi o altă etapă a soluției propuse de Traian Băsescu, care mai spune că aproape 60% din poluarea din București vine din procesul de încălzire a locuințelor.

Valorificăm şansa finanţării de la Uniunea Europeană a oricărui program şi proiect care înseamnă reducerea poluării: prin valorificarea energiei regenerabile, prin reducerea consumului de energie care provine din combustibili fosili, prin introducerea unor tehnologii cu randament energetic ridicat în producerea de energie termică şi electrică, prin valorificarea gunoiului oraşului, prin fluidizarea traficului, prin utilizarea mijloacelor de transport public nepoluante sau prin stimularea mobilităţii individuale fără emisii de carbon, mai spune Traian Băsescu.

Candidatul PMP a mai vorbit despre proiecte de infrastructură suspendate de ani de zile din lipsa finanțării, dând ca exemplu pasajul Ciurel, pasajul Ghica sau Bulevardul Ghencea, care ar putea beneficia de bani europeni.

Costul întregului program pentru București – pe durata celor patru ani de mandat – este estimat de Traian Băsescu la 6,8 de euro, dintre care 85% ar putea fi accesați din fonduri UE nerambursabile.

Băsescu neagă zvonurile privind o posibilă retragere a sa din cursa electorală pentru București: Nusunt geambaș de voturi

Fostul președinte Traian Băsescu i-a acuzat pe contracandidații săi  că sunt „niște lași care fug de dezbaterile electorale”, înșelând astfel bucureștenii. Băsescu a precizat că nu se va retrage din cursă pentru că nu este ”geambaș de voturi”

Băsescu mai spune că votul va fi unul politic, acesta fiind motivul pentru care cei doi contracandidați se mulțumesc să conteze pe voturile partidelor din partea cărora candidează.

Dar nu numai Gabriela Firea. La fel de laș este și Nicușor Dan. Și el întoarce spatele la luptele politice. Deci, și unul, și altul sunt lași, înșală bucureștenii prin refuzul de a participa la dezbateri. Preferă să fugă, pentru mine sunt doi lași care înșală electoratul din București, care se pregătește să cadă într-o capcană electorală. Se pregătește să dea un vot politic nu celui care poate schimba Bucureștiul”, a declarat Traian Băsescu.

Întrebat dacă are în vedere să se retragă din cursă și să le recomande susținătorilor săi să-l voteze pe Nicușor Dan, Băsescu a spus că nu e un geambaș de voturi și că de când e în politică a luptat.

„Nu sunt geambaş de voturi. Eu de când sunt în politică am luptat pentru fiecare vot. Acum candidez pentru că Alianţa PNL şi USR-PLUS ne-au împins la o candidatură individuală. Nu sunt geambaş de voturi, nici nu cumpăr, nici nu vând voturi. Cum să mă retrag?”, a spus Traian Băsescu, în cadrul conferinței de presă de prezentare a programului propus pentru Primăria București

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU