Angela Gheorghiu, tribut emoționant pentru victimele din Colectiv, la o lună după tragedie

Angela Gheorghiu, tribut emoționant pentru victimele din Colectiv, la o lună după tragedie
Publicat: 30/11/2015, 08:03

Concertul susținut de soprana Angela Gheorghiu a fost menit să strângă fonduri pentru tratamentul victimelor incendiului din clubul Colectiv, fiind realizat cu participarea Corului și a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu” și a dirijorului Tiberiu Soare.

„Nici nu vă imaginați emoțiile prin care trec”, a transmis soprana Angela Gheorghiu publicului care a umplut Sala Mare a Ateneului Român din București. „Întotdeauna în țara în care ești născut este cel mai greu. Aici vin foarte, foarte rar. Dar ceea ce am făcut în seara asta vreau să continue. Întotdeauna mie îmi este dor de România”, a spus Angela Gheorghiu.

„Cu siguranță, în spitale sau acasă, sunt oameni sau copii care încă mai suferă și eu încerc din răsputeri să pot face ceva”, a adăugat Angela Gheorghiu, mulțumindu-le celor care au participat la acest concert caritabil.

Soprana a spus că a ales un repertoriu special pentru acest concert. „Repertoriul meu de astă-seară a fost, așa cum mi-a plăcut mie să spun, omenos, pentru oamenii care cred în Dumnezeu și în cel care ne ajută să trecem chiar și peste momente absolut înfiorătoare”, a spus Angela Gheorghiu. Soprana a precizat că înțelege exact prin ce trec familiile celor care și-au pierdut viața în incendiul din Colectiv, pentru că a trecut și ea prin astfel de momente (sora sa, Elena, a decedat într-un accident de automobil, n.r.).

„Să ferească Dumnezeu, dar să și vă ajute Dumnezeu, pentru că veți avea nevoie”, le-a spus totodată Angela Gheorghiu părinților unei tinere decedate în urma tragediei din Colectiv – Ioana Victoria Geambașu, în vârstă de 18 ani -, care au fost prezenți la concertul de la Ateneul Român. Mama acesteia i-a dăruit Angelei Gheorghiu o lucrare de artă realizată de fiica sa, iar în foaierul Ateneului a fost organizată o expoziție în memoria acesteia.

La concertul de la Ateneul Român, Angela Gheorghiu a cântat atât lucrări celebre, precum aria „Vissi d’arte” din opera „Tosca”, de Giacomo Puccini, și aria „O mio babbino caro” din opera „Gianni Schicchi”, de Giacomo Puccini, dar și rugăciunea „Tatăl nostru”, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”.

La finalul concertului care a durat aproximativ o oră și jumătate, Angela Gheorghiu a spus că este o fire extrem de optimistă și i-a invitat pe toți cei care au participat la eveniment să cânte alături de ea imnul național al României.

Concertul s-a încheiat cu publicul în picioare, aplaudând-o minute în șir pe soprana Angela Gheorghiu.

Printre participanții la concertul caritabil susținut de Angela Gheorghiu s-au numărat și Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu. Aceștia au dorit să susțină public generosul exemplu civic al sopranei Angela Gheorghiu, al dirijorului Tiberiu Soare, precum și al Orchestrei și Corului Filarmonicii „George Enescu”, după cum a precizat Biroul de Presă al Regelui Mihai I.

La concert a participat și consilierul prezidențial Sergiu Nistor.

Partenerul evenimentului, pentru strângerea și distribuirea fondurilor adunate, a fost Fundația „Prețuiește Viața”, condusă de Andreea Marin, care a fost și gazda concertului.

„Tragedia de la Club Colectiv a afectat viețile atâtor tineri pe care îi unise, de fapt, dragostea pentră muzică. În fața unei asemenea suferințe, m-am simțit într-o primă instanță neputincioasă, pentru că nu sunt medic și nu am putut să ajut direct și imediat, așa cum mi-aș fi dorit. Însă cred în puterea muzicii de a aduce alinare și speranță, de a vindeca suflete și a întări încrederea în umanitate și de aceea am inițiat acest concert (…)”, a declarat Angela Gheorghiu, pe 8 noiembrie, într-un comunicat de presă prin care a anunțat acest concert.

Angela Gheorghiu onorează frecvent invitații la gale caritabile în țară și în întreaga lume. Aceasta a fost, însă, pentru prima dată când soprana Angela Gheorghiu a inițiat și susținut integral un concert umanitar la Ateneul Român, în beneficiul unei cauze care a produs și produce, la nivelul întregii societăți, valuri de compasiune, solidaritate și dorința de schimbare în mai bine, potrivit aceluiași comunicat.

„Nu pot să nu mă gândesc nu numai la victime, dar și la rudele și prietenii acestora afectați, la rândul lor, de tragedia de la Clubul Colectiv. Ei toți au nevoie de acum încolo de susținerea întregii societăți românești, de promisiunea că asemenea dezastre nu se vor mai repeta. Fiecare dintre noi, de la mic la mare, e dator să fie profesionist și responsabil, orice ar face, orice rol ar juca, nu numai pentru sine, dar și pentru cei din jur. Este timpul să trecem la fapte nobile, e timpul să fim solidari, e timpul să fim mai buni, mai implicați, mai omenoși. Omenesc este ca, în asemenea momente, să se implice toți oamenii de cultură din România, să dăruiască fiecare ce are mai bun semenilor săi, pentru a fi bune și importante exemple de urmat. Noi, muzicienii, nu trebuie să uităm niciodată că muzica este limbajul internațional pentru suflete, că unește spirite și culturi diferite și că poate și trebuie să fie parte din vindecare – nu numai a indivizilor, ci și a societăților”, a mai spus Angela Gheorghiu.

Soprana Angela Gheorghiu, Corul și Orchestra Filarmonicii „George Enescu” și dirijorul Tiberiu Soare au participat pro-bono la acest concert, iar fiecare bilet pentru concert a însemnat o donație. Cei interesați să ajute victimele tragediei din Colectiv, în urma căruia au murit 60 de persoane, pot dona în conturile deschise în acest sens de Fundația „Prețuiește Viața”, ale căror detalii pot fi găsite pe site-ul pretuiesteviata.org. Concertul a fost transmis în direct de Realitatea TV.

Angela Gheorghiu, un star al operei internaționale, s-a născut la Adjud. A absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, unde a cunoscut-o pe Mia Barbu. Angela Gheorghiu și-a făcut debutul internațional în 1992, la Royal Opera House Covent Garden, în „La Bohème”, la Metropolitan Opera din New York și la Opera de Stat din Viena. La Royal Opera House Covent Garden a cântat pentru prima dată în mult aclamata „La Traviata”, în 1994, când BBC a difuzat această operă. „S-a născut o stea”, remarca presa, în acea perioadă.

De atunci, Angela Gheorghiu a cântat în toate marile opere din lume, la New York, Philadelphia, Londra, Paris, Salzburg, Berlin,Tokyo, Roma, Seul, Veneția, Atena, Monte Carlo, Chicago, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Vienna, Salzburg și multe altele.

Pentru cariera sa, Angela Gheorghiu a primit mai multe distincții, printre care La Medaille Vermeille de la Ville de Paris și titlurile de Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor, dar și de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor acordate de Guvernul francez. În decembrie 2010, Angela Gheorghiu a devenit Doctor Honoris Causa al Universității de Arte din Iași. În același an, Angela Gheorghiu a fost decorată cu Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor – cea mai înaltă decorație acordată de către președintele României.

În octombrie 2012, Angela Gheorghiu a primit Medalia „Nihil Sine Deo” din partea Regelui Mihai I al României, pentru promovarea valorilor culturii românești în străinătate.

Anul acesta, Angela Gheorghiu a primit European Cultural Award, acordat de Fundația Europeană pentru Cultură Pro Europe, în cooperare cu Fundația Frauenkirche, Dresda.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață